General Napisano 23 Stycznia 2013 Share Napisano 23 Stycznia 2013 (edytowane) Witam wszystkich Otwieram dziś wątek warsztatowy mojego najnowszego nabytku. Jest to mój pierwszy model w skali 1:35. Dotychczas w tej skali robiłem jedynie figurki i armatkę p-panc 37mm od Tamiyi. Temat Tygrysa pewnie już oklepany lecz chcę mieć takiago w swojej kolekcji. Docelowo zamierzam zrobić także dioramę zatytułowaną "Michael Wittmann w Normandii". Z dostępnych wersji możliwych do sklejenia wybrałem 101 Pz.Abt. W miarę postepu prac proszę o wszelkie porady i pomoc bardziej doświadczonych kolegów w tej skali. Równolegle z pracami nad Tygrysem będę robił także figurki załogi oraz samego Wittmana. Propo samej dioramy myślę o zakupie któregoś z zestawów Miniarta plus może jeszcze jakiś zestaw niemieckich żołnierzy. W weekend lub po wrzucę parę fotek z pierwszego etapu prac. Pozdrawiam Edytowane 23 Stycznia 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 23 Stycznia 2013 Share Napisano 23 Stycznia 2013 Mmm, Seb sie ucieszy. Moze i ja sie zmobilizuje do dalszej dłubaniny nad swoim modelem. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 23 Stycznia 2013 Share Napisano 23 Stycznia 2013 Budowałem to coś, świetny model ale uważaj na płyte silnika, u mnie było strasznie ciężko dopasować i poszła szpachla w ruch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 23 Stycznia 2013 Share Napisano 23 Stycznia 2013 Na coś takiego właśnie czekałem. Liczę na częste aktualizacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 23 Stycznia 2013 Share Napisano 23 Stycznia 2013 Gdzie zakupiłeś ten model bo poluje na niego od dawna, a relacje będę podglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 23 Stycznia 2013 Share Napisano 23 Stycznia 2013 Również będę podglądał, bo mam ten model na półce Powodzenia Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 23 Stycznia 2013 Share Napisano 23 Stycznia 2013 Masz tutaj poglądową fotke "zadek" poskładany bez grama szpachli wzorowany na wozie 221 Wittmann-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 23 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2013 Dzięki za fotkę Sławek. Przyda się. Ja swojego Tygrysa będę robił z oznaczeniem 205, lub 007 (ostatni Tygrys Wittmanna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 23 Stycznia 2013 Share Napisano 23 Stycznia 2013 "zadek" poskładany bez grama szpachli Też nigdy nie szpachlowałem, ale w każdym moim Tygrysie DML miałem w tam kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 1 Lutego 2013 Autor Share Napisano 1 Lutego 2013 Witam. Nie udało mi się zrobić tyle ile zaplanowałem ale coś ruszyłem. Przykleiłem do "wanny" parę elementów oraz położyłem podkład. Zacząłem też wycinać i szlifować kilka elementów wieży. W weekend zamierzam pomalować "wanne" kolorem bazowym i zmontować podwozie. Wkrótce kolejne zdjęcia. Jeszcze jedno. Planuję uszkodzić w paru punktach zimmerit by miejsca imitowały odpryski po odłamkach i pociskach. I tu mam pytanie, czym to zrobić najlepiej bo nie chcę popsuć modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 10 Lutego 2013 Autor Share Napisano 10 Lutego 2013 Dziś kolejna porcja fotek. Skończyłem malować widoczne na zdjęciach elementy. Dokleiłem do wanny tylny panel. Na wieży zamontowałem parę detali. Chciałbym jeszcze lekko uszkodzić Zimmerit ale nie jestem pewny co do doboru narzędzia. Jakieś porady? Wyciągnąłem z szafy zestaw MiniArta który nabyłem ponad rok temu. Zacząłem trochę malować podstawkę. Docelowo zamierzam by stał się on dioramą dla Tygrysa i jego załogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 10 Lutego 2013 Share Napisano 10 Lutego 2013 idzie nieźle tylko czemu malujesz te elementy na zaś, przed złożeniem? ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 10 Lutego 2013 Autor Share Napisano 10 Lutego 2013 idzie nieźle tylko czemu malujesz te elementy na zaś, przed złożeniem? ; ) Wierz mi lub nie Tomku, ale robię tak odkąd tylko pamiętam. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 10 Lutego 2013 Share Napisano 10 Lutego 2013 Wierz mi lub nie Tomku, ale robię tak odkąd tylko pamiętam. ;-) Rozumiem, każdy ma swoje metody ; ) ale przy klejeniu do pomalowanych elementów gorzej wszystko trzyma, już nie mówiąc że bedziesz musial malować jeszcze raz bo czesc elemnetów jest lekko niedomalowana szczególnie w szczelinach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 11 Lutego 2013 Autor Share Napisano 11 Lutego 2013 Staram się nie malować powierzchni klejenia a jeśli już to zrobiłem to ścieram farbę. A propos które elementy są niedomalowane? Po Twoim poście sprawdzałem i nie znalazłem niczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 11 Lutego 2013 Share Napisano 11 Lutego 2013 np przy pokrywach od spodu, ale to akurat mało istotne. mocowanie szekli z tyłu masz niedomalowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 13 Lutego 2013 Autor Share Napisano 13 Lutego 2013 Mam do was pytanie. Czytałem w sekcji porad "kalkomanie krok po kroku" o specyfikach set i sol. Dotychczas nie stosowałem tych specyfików ale teraz będzie to raczej konieczne. Czy te rzeczy dobrze się sprawdzą przy nakładaniu kalek na zimmerit, gdyż będe musiał w późniejszej fazie budowy je nałożyć a chcę by ładnie wniknęły w zagłębienia na burtach i wieży. I tu też drugie pytania. Jakie płyny polecacie i czy produkt "pod kalki" i "na kalki" Wamodu są dobre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 14 Lutego 2013 Autor Share Napisano 14 Lutego 2013 Wczoraj przyszły do mnie szekle z RBModel oraz kalki z Techmodu. Przy okazji wertując swoje książki i google zauważyłem, że płyta czołowa z mojego modelu była zrobiona pod czołgi z 1 Pz.Abt 101. Czołg 205 którym dowodził Wittmann należał do 2 Pz.Abt. 101 a te insygnia jednostki LSAH miały po swojej prawej stronie. By zachować zgodność z oryginałem wybiłem płytki ktory podklejone były z tyłu płyty czołowej. Na szczęście zachowałem wycięty zimmerit i wkleję go z powrotem pomagając sobie odrobiną szpachli. Z prawej strony będe musiał lekko powiekszyć otwór i dorobić z kawałka plastiku tylną ściankę pod kalkę z insygniami LSAH. Do końca tygodnia powinienem skończyć przeróbkę i zacząć podwozie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 18 Lutego 2013 Autor Share Napisano 18 Lutego 2013 Witam Skończyłem przeróbkę płyty czołowej przenosząc wolne od zimmeritu miejsce na insygnia LSAH. Zamontowałem także osłonę wizjera. Skończyłem zawieszenie z jednej strony oraz pomalowałem wszystkie koła jezdne. Przed ich założeniem chcę zrobić wash i błocenie wanny jak i samych kół. Zrobię to teraz gdyż po zamontowaniu nie będe miał dużego pola manewru a chcę przedstawić czołg nieco zbłocony, który zjechał z pól i łąk na brukowaną drogę. Skończyłem też koła napędowe oraz napinające. Kolejny etap - obicia, obtarcia, wash i pigmenty. Skończyłem malować wieżyczkę i przykleiłem właz ewakuacyjny. Muszę jeszcze namalować wizjery na bokach. Całość złożona "na sucho". Pracuję nad zbiornikami paliwa i chłodnicami które będą widoczne pod kratownicami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 25 Lutego 2013 Autor Share Napisano 25 Lutego 2013 Witam W mijającym tygodniu skupiłem się głównie na podwoziu. Zrobiłem wszystkie koła i zamontowałem "na sucho". Kolejny etap podwozia do wash i pigmenty na dół wanny oraz rysy, otarcia i zabrudzenia na kołach. Robiłem też parę drobiazgów przy innych częściach czołgu oraz armatę, zbiorniki paliwa i chłodnicę. Czekam na farbki które powinny przyjść jutro, pojutrze by wykończyć wentylatory i zacząć rury wydechowe. Podziałałem też trochę przy podstawce dioramy kładąc wash na kostkę brukową i pracując trochę przy elementach budynku. Ciężko idzie gdyż trzeba używać sporo spachli by łatać szpary. Zamierzam też położyć trochę trawy elektrostatycznej oraz nakleić kawałki gotowej z maty Aufhagena oraz zrobić lekkie błocko. Sam nie wiem jak to wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 25 Lutego 2013 Share Napisano 25 Lutego 2013 Co do Micro Sol w moim P nie sprawdził się tylko na jednej kalce na tyle kadłuba i nie wnikneła ona w zimm - nie wiem jaka może być tego przyczyna, wszystkie inne kalki na zimmie bardzo dobrze się wkomponowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 1 Marca 2013 Autor Share Napisano 1 Marca 2013 Witam Skończyłem i przypasowałem wstępnie armatę. Pozostało jeszcze domalować parę miejsc po wewnętrzej stronie by nic nie prześwitywało na zewnątrz. W weekend planuję zrobić wash podwozia, a jak zdąży wyschnąć to również błocenie. W międzyczasie będe kładł kamuflaż na koła. Pracuję także nad samą dioramą a konkretniej nad zielenią. Po rozważaniach zacznę od trawy z maty Auhagena. Zobaczę jak wyjdzie i dam foty pod ocenę. Farbki przyszły więc zacząłem także malować rury wydechowe oraz wentylatory. Na razie skończyłem wstępnie zbiorniki paliwa. Przyjdzie jeszcze wash oraz tłuste zacieki po benzynie przy korkach wlewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 28 Marca 2013 Autor Share Napisano 28 Marca 2013 Witam Nie miałem ostatnio zbytnio czasu ale mimo to udało się coś zrobić. Wkleiłem gotowe zbiorniki paliwa wraz z wentylatorami chłodnic. Jeszcze tylko parę plam paliwa przy korkach i mogę zamykać "górę". Równolegle pracuję przy podwoziu i wieży. W przerwach prac nad Tygrysem postawiłem ściany budynku na dioramie. Następnym krokiem będzie szpachlowanie i zieleń. Wczoraj zrobiłem zakupy w Castoramie pod kątem ramki dla podstawki, za którą zamierzam zabrać się w weekend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 28 Marca 2013 Share Napisano 28 Marca 2013 przerwę ten monolog: szlifnij górną część hamulca wylotowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 29 Marca 2013 Autor Share Napisano 29 Marca 2013 przerwę ten monolog: szlifnij górną część hamulca wylotowego A co z nim jest nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi