KAMIL90 Napisano 31 Stycznia 2013 Share Napisano 31 Stycznia 2013 Witam zakładam relację z budowy kolejnej już pantery na forum Na warsztat trafiła tytułowa pantera , do budowy modelu wykorzystam zestaw Dragon 6370 Panther G Late Production. A będę chciał zrobić model przedstawiający taką pantere http://i260.photobucket.com/albums/ii31 ... gt26-1.jpg.Do budowy modelu wykorzystam lufę RB .Model oraz zestaw osłon przeciw odłamkowych Voyagera, przewiduje zakup także metalowych gąsienic Fruimodel .Na sam początek zdjęcia pudełka z jego zawartością. created by picasa2html.com I na koniec co sądzicie o mojej probie zrobienia zimeritu. created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 1 Lutego 2013 Share Napisano 1 Lutego 2013 A z czego robiłeś zimmerit ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 1 Lutego 2013 Share Napisano 1 Lutego 2013 Zim wygląda całkiem nieźle. Nakładane były ręcznie więc zależało od umiejętności żołnierza. Czekam na kolejne foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
helder Napisano 1 Lutego 2013 Share Napisano 1 Lutego 2013 Zim wygląda całkiem nieźle. Nakładane były ręcznie więc zależało od umiejętności żołnierza. Nakładany był w fabryce przez pracowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 1 Lutego 2013 Share Napisano 1 Lutego 2013 No tylko pół wieży obsmarałeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 1 Lutego 2013 Autor Share Napisano 1 Lutego 2013 Co do zimeritu to tylko próba na starej części modelu .Zauważyłem , że zdjęcie z linku się nie wyświetla więc wstawiam zdjęcie na których będę się wzorował przy budowie modelu. created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 1 Lutego 2013 Share Napisano 1 Lutego 2013 Co do zimeritu to tylko próba na starej części modelu .Zauważyłem , że zdjęcie z linku się nie wyświetla więc wstawiam zdjęcie na których będę się wzorował przy budowie modelu. created by picasa2html.com taa tylko że to kotka bez zimmu osłony też będziesz zakładał? zwróć uwagę że akurat w przypadku tego pojazdu ogniwa były przyspawane co zresztą było już omawiane we wcześniejszych warsztatach na pwm-ie ten zestaw jest wspaniały do wykonania późnej G ja zrobiłem z niej coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 1 Lutego 2013 Autor Share Napisano 1 Lutego 2013 Co do zdjęcia to się zgodzę , że ta pantera niema zimeritu. Ale znalazłem już zdjęcie którego szukałem , ta Pantera G. posiada zimerit i osłonę przeciw pociskom na dachu wierzy . Dojdą jeszcze osłony na przedział silnikowy i bedę chciał ją wykonać w wersji dowudczej z dwiema dodatkowymi antenami. created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 2 Lutego 2013 Share Napisano 2 Lutego 2013 Jeśli chcesz Pantherę z Zimmeritem, to koniecznie musisz wymienić koła na zwykłe z bandażem gumowym. Komplet stalowych kół pojawił się w czołgach z całkowicie końcowych partii produkcyjnych, do tego w niewielu sztukach. Wtedy już Zimmeritu dawno nie stosowano. Ogólnie na takie przeróbki wybrałeś sobie całkowicie nieodpowiedni model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 2 Lutego 2013 Share Napisano 2 Lutego 2013 Jeśli chcesz Pantherę z Zimmeritem, to koniecznie musisz wymienić koła na zwykłe z bandażem gumowym. Komplet stalowych kół pojawił się w czołgach z całkowicie końcowych partii produkcyjnych, do tego w niewielu sztukach. Wtedy już Zimmeritu dawno nie stosowano. Ogólnie na takie przeróbki wybrałeś sobie całkowicie nieodpowiedni model. no właśnie i masz kolejne tego potwierdzenie zrób późną G bez zimmu (ten Twój trochę nietegens) mozesz np. późnego z zakładów MAN wtedy ostanie koła jezdne wymienisz na stalowe, zasobnik na wycior wrzucisz na tył pojazdu itd. i masz fajną panterę inną niż ostanie na forach... którą wyprodukowano w ilości sztuk 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 2 Lutego 2013 Autor Share Napisano 2 Lutego 2013 Ale w pudełku znajdują się dodatkowe ramki z kołami z bandażem gumowym i już został nałożony zimerit na dolną część wany . Zdjęcia wstawię wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 2 Lutego 2013 Share Napisano 2 Lutego 2013 ... którą wyprodukowano w ilości sztuk 23 Może 23, a może nie 23. Taka prawdopodobnie miała być seria zaczęta w marcu, ale owa modyfikacja podwozia chyba już tam została do końca produkcji i osiągnęła wiekszą liczbę. Ktoś kiedyś zestawił numery seryjne wzmiankowanej serii i porównał z numerm pantery w Fort Knox - ta, również wykonana jako "lsw", ma numer sporo późniejszy. Wątpię, czy są szanse doliczenia się prawdziwej ilości, trzeba mieć dystans do takich danych. Co do postu przed cytowanym - jak dotąd tylko o jednej serii panter na kompletach bezbandażowych kół, zrealizowanej (także MAN) w 10.44. mówiły źródła; czyżby jakieś nowe odkrycia - innych serii, innych producentów? Fakt pozostaje faktem, że zimmerit i "stalowe" koła to rzeczy się wykluczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 2 Lutego 2013 Autor Share Napisano 2 Lutego 2013 Dobra to zacznę wszystko od początku , do budowy modelu wykorzystam wyżej wymieniony zestaw Dragon 6370. Zdjęcie które wstawiłem z Panterą G. która znajduje się w leju po bombie było inspiracją do wykonania modelu. Z zestawu zostaną wykorzystane koła z bandażem gumowym. ... którą wyprodukowano w ilości sztuk 23 Może 23, a może nie 23. Taka prawdopodobnie miała być seria zaczęta w marcu, ale owa modyfikacja podwozia chyba już tam została do końca produkcji i osiągnęła wiekszą liczbę. Ktoś kiedyś zestawił numery seryjne wzmiankowanej serii i porównał z numerm pantery w Fort Knox - ta, również wykonana jako "lsw", ma numer sporo późniejszy. Wątpię, czy są szanse doliczenia się prawdziwej ilości, trzeba mieć dystans do takich danych. Co do postu przed cytowanym - jak dotąd tylko o jednej serii panter na kompletach bezbandażowych kół, zrealizowanej (także MAN) w 10.44. mówiły źródła; czyżby jakieś nowe odkrycia - innych serii, innych producentów? Fakt pozostaje faktem, że zimmerit i "stalowe" koła to rzeczy się wykluczające. Przecież nigdzie nie napisałem , że do budowy modelu użyję stalowych kół . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 2 Lutego 2013 Share Napisano 2 Lutego 2013 Też nic nie pisałem o WSZYSTKICH kołach tylko że ciekawostką było.......w sumie DWA koła jezdne co do ilości wyprodukowanych sztuk- to akurat jest bez znaczenia, taka dyskusja w wątku też, każde źródło podaje co innego...ważne jest na jaki pojazd kolega się zdecyduje, parę propozycju jest a model ten wyposażono w dodatkowe części więc można wybierac do woli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 2 Lutego 2013 Share Napisano 2 Lutego 2013 Wybacz. W wątku obok już napisałem o szumie informacyjnym. Tu by się prosiło również. Jeśli źródła piszą coś od sasa do lasa, to po co sie powoływać na niezweryfikowane informacje, ma to jakiś praktyczny sens? A jeśli informacja jest bez znaczenia, to po co się nią popisywać? Dodam, że podając rzeczy wątpliwe jako niewątpliwe, prowokuje się dyskusję, a czy zbędną, to sprawa indywidualnego podejścia. Można łatwo to obejść zaznaczając rozbieżności w źródłach, ale widać łatwiej napisać byle co. KAMIL 1990 - oczywiście nie było moim zamiarem wpływać na Twoje (domniemane) wybory, ani burzyć spokoju relacji. Wtrącam się czasem w ten sposób, aby nieco przystopować tworzenie "alternatywnej" historii przez komentujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 2 Lutego 2013 Autor Share Napisano 2 Lutego 2013 Mały postęp wanna kadłuba złożona , zrobiłem także ruchome zawieszenie, i położyłem zimerit dół wanny. created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 10 Lutego 2013 Autor Share Napisano 10 Lutego 2013 Wrzucam kolejne zdjęcia z budowy Pantery . Po krótkim zastanowieniu postanowiłem zbudować panterę w wersji dowodzenia. Tylna płyta nad silnikowa otrzymała dodatkowe osłony nad wentylatorami, a także dodatkowe gniazdo anteny. Kadłub jest praktycznie skończony pozostało dokleić parę elementów. Zimerit został wykonany przy użyciu szpachli samochodowej i grabek tamyi. Wszelkie uwagi i sugestie mile widziane. created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 10 Lutego 2013 Share Napisano 10 Lutego 2013 Bardzo fajnie wyszedł ten zimmerit tylko na jarzmie troszkę jakiś taki odstający jest od reszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 14 Lutego 2013 Autor Share Napisano 14 Lutego 2013 Model dostał podkład w postaci Surfacera 1000 , zostało tylko parę poprawek w kilku miejscach których się dopatrzyłem na zdjęciach . Figurki przymierzone tylko do zdjęć. Moja prośba poszukuję malowań Panter walczących we Włoszech. created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 15 Lutego 2013 Autor Share Napisano 15 Lutego 2013 Model dostał kamuflaż . created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 15 Lutego 2013 Share Napisano 15 Lutego 2013 Jeśli mogę wiedzieć na czym się wzorowałeś zdjęcia czy jakiś schemat ?? I nie wiem może to wina zdjęć ale jakoś dziwne te plamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 15 Lutego 2013 Autor Share Napisano 15 Lutego 2013 Jeśli mogę wiedzieć na czym się wzorowałeś zdjęcia czy jakiś schemat ?? I nie wiem może to wina zdjęć ale jakoś dziwne te plamy... Jeśli chodzi o układ plam to moja luzina interpretacja kamuflażu , a co do plam to będą jeszcze rozjaśniane tylko zamówię białą farbę bo chwilowo się skoniczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 15 Lutego 2013 Share Napisano 15 Lutego 2013 Luźna interpretacja... no spoko ale domyślam się że jednak jest wzorowane na czymś. Co do samego malunku... to sam nie wiem czy to właśnie przez jakość zdjęć ale miejscami wydaje się strasznie jasny w niektórych wydaje się jakby były dwa odcienie zieleni no i w okolicach jarzma km są niedomalowania. Sam nie jestem genialnym malarzem ale póki co jakoś mi to nie leży... wiesz taka moja prywatna opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi