Skocz do zawartości

Sd.Kfz.7/2 Early Version Trumpeter 1:35

Robert C

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć !

Kilka dni temu rozpocząłem prace na Sd'ekiem

sdkfz72001.jpg

(IN box http://www.mojehobby.pl/products/German-3.7cm-Flak-37-auf-Selbstfahrlafette-Sd.Kfz.7-2-Early-Version.html )

W pudle dostajemy mnóstwo części , 4 arkusze blach fototrawionych oraz pracujące gąsiennice wątpliwej jakości ale zobaczymy co się uda z nich zrobić ....

Na razie udało mi się tyle skleić :

sdkfz72015.jpg

sdkfz72014.jpg

sdkfz72013.jpg

sdkfz72009.jpg

sdkfz72008.jpg

Zrobiłem ruchome zawieszenie :

sdkfz72007.jpg

Oraz kupiłem takie dwa specyfiki :

sdkfz72006.jpg

I teraz do Was pytanie którego najpierw użyć pod czy na koalkomanię i co z drugim ?

Liczę na waszą pomoc

Czemu tak uważasz ? zeżrą kalki i model razem z plastikiem ? podaj jakieś argumenty proszę. pierwszy raz mam do czynienia z płynami do kalek i kupiłem je sugerując się tym że vallejo ma całkiem niezłe farby i z płynami do kalek jest podobnie ...

Bardzo ciężko położyć kalki i uniknąć srebrzenia, nawet na przygotowaną powierzchnię - gładką i błyszczącą. Kolega sobie prawie tak załatwił model. Skończyło się na darciu kalek i naklejaniu nowych.

Gunze są dość agresywne i czasami trzeba użyć suszarki, żeby kalka się do końca rozwinęła, Microscale podobno (nie używałem) są bardzo dobre.

Skoro temat zszedł trochę na produkty Microscale to mam pytanie czy podkład mozna kłaść na sidolux? Zamierzam kupić te specyfiki by położyc kalki na zimmerit.

Może i Gunze jest agresywne ale potrafi wtopić nawet kalkę Academy w podkład ja mam już parę lat zielony i niebieski ale używam tylko niebieskiego na spód i wierzch i nigdy nie miałem z nim problemu .

Wracając do tematu nie za szybko go złożyłeś ? ja tylko otwieram pudełko z 7/1 i zamykam bo nie mam weny do wy szpachlowania ramy ale pooglądam co ty wymalujesz .

Mam ferie i siedzę w domu a sklejanie jest bardziej twórcze niż młócenie godzinami na xbox'ie

Co do modelu no to niestety jakość wyprsek pozostawia wiele do życzenia . wypychacze są po prostu wszędzie ! szczególnie na armatce(bo jestem na tym etapie) , no i trochę na podwoziu ale i tak jest mało widoczne a mój spocznie na małej winietce .i teraz pytanie do Was jak to ustrojstwo pomalować aby skryło wszystkie elementy ? na razie mam oddzielnie pakę, podwozie , maskę , deskę rozdzielczą (aby nałożyć ładnie kalki ) i na razie część działka no i kółka i gąski , tak może być czy coś jeszcze rozkleić albo skleić ?

Ja jak sklejałem swoją 7/2 to malowałem osobno ramę silnik i pakę no i działko ,

Jak skleisz i pomalujesz to nie będziesz miał dojścia do tego wszystkiego a rama i zawieszenie jest w tym pojeździe dość dobrze widoczna .

Cześć

Nie zdziwcie się ale mam dziwną koncepcję malowania tego pojazdu : działko + przyczepka na panzergrey (pierwszy raz malowałem tym kolorem i chyba wyszło nie najgorzej) a sam sd'ek w piaskowo podobnym

Udało mi się na razie pomalować działko ale najpierw fotki warsztatowe :

rne124.jpg

Co do siekierek

rne134.jpg

wstępne cieniowanie

rne136.jpg

rne137.jpg

rne142.jpg

rne141.jpg

rne140.jpg

rne139.jpg

rne150.jpg

rne143.jpg

przepraszam za zdjęcia ale robione na szybko... oraz przez gówniany aparat ..

takie małe pytanko . te wypustki na gąsiennicach były z gumy ?

Tak z gumy , Robercie pasowałeś pakę do ramy , pytam bo ja miałem problemy gdyż nie bardzo mi pasowały do siebie .

Pytam teraz póki nie pomalowane .

Tak z gumy , Robercie pasowałeś pakę do ramy , pytam bo ja miałem problemy gdyż nie bardzo mi pasowały do siebie .

Pytam teraz póki nie pomalowane .

Pasowałem i pasuje . troche było trzeba się pomęczyć i na CA posklejać ale jest git . trzeba też wziąć pod uwagę że kierownicę i drążki wkleiłem do szoferki a nie do podwozia ( maska jest zamknięta )

tak, ale mocowanie styliska jest od dołu a nie od góry...

specjalnie nie wiem o co Ci chodzi ... ale i tak nie będę nic zmieniał bo już pomalowałem kolor bazowy ...

Witam

Tak wygląda kolor bazowy na transporterze :

ek017.jpg

ek008.jpg

ek014.jpg

ek007.jpg

ek005.jpg

ek004.jpg

ek003.jpg

Zrodził się pomysł na podstawkę. Ma to mniej więcej wyglądać na porzucony wóz (gdzieś we Włoszech) z powodu zerwania gąsiennicy :

ek016.jpg

ek015.jpg

ek013.jpg

ek012.jpg

oraz nieco lepsze foty przyczepki

ek011.jpg

ek010.jpg

Czy gąsiennice po zerwaniu mogły by się tak ułożyć ? a jak nie to jak inaczej ?