Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich mam kilka podstawowych pytań . Myśle o modelarstwie na poważnie ale mieszkam w UK i mam problem gdyż nazwy materiałów do klejenia nie mówią mi nic. "Revell 39608 Mini Contacta Professional Polystyrene Cement Glue" czy to jest klej do klejenia i czemu jest napisane cement? i czy musze kupować orginalne kleje a jeśli nie to jakie polecacie?

Napisano

Obawiam się że większość dobrych firm godnych polecenia będzie miało angielskie nazwy. Litości.... Będzie na pewno cement, putty ,drill, airbrush itp.... Zawsze mozna importowac z Polski wamoda na wyspy...wtedy bedzie stalo na nich klej, szpachlówka podkład pod kalki.....

A najgorsze jest to ze mozna nie znaleść modelu do sklejania tylko model kit. A to znaczy ,ze w srodku jest kit?

Ja rozumiem początki modelarstwa ale to zakrawa na jakąś próbę osmieszania tego hobby, z ktorymi przejawami spotkalem się w zyciu kilkadziesiąt razy.

Ale ok.

Cement glue to klej do polistyrenu lub jak kto woli plastiku ( choc nie kazdego rodzaju)

Nie musisz kupowac klei firm modelarskich tj tamiya czy revell ale to dobre sprawdzone firmy i nie bardzo bedzie z czego wybierac ( Ja osobiscie wolę wamoda bo tani )

Na koniec polecam poszukac pdf ksiazki abc modelarstwa to może się niektóre rzeczy wyjaśnią same.

Napisano

ale nawet nie chodzi o angielski.

wystarczy wpisać w Google nazwę specyfiku i na stronach sklepów modelarskich wyskoczy zastosowanie lub polska nazwa produktu.

Napisano

Cement, glue-klej

Airbrush-aerograf

model kit-model do sklejania

enamel-farba (olejna)

acrylic-to co wyżej tylko akrylowa

sprue cutter-cążki boczne

sprue-ramka (z elementami)

hobby knife-skalpel modelarski

putty-szpachlówka

I tyle pamiętam.

Napisano

ode mnie :

tweezer - pęseta

thinner - rozcieńczalnik

plaster - gips

clear - bezbarwny

gloss - błyszczący

sandpaper - papier ścierny (sand - szlifować)

wax - wosk

resin - żywica

hardener - utwardzacz

brass - mosiądz

masking tape - taśma maskująca

brush - pędzel

decal - kalkomanie

photo-etched parts ( PE ) - elementy fototrawione czyli potocznie blachy

Napisano

Halo halo, ludzie oszaleliście. Wyręczac kolesia. Mieszka w Anglii, więc slownik w łapę i jazda. Jak przyjechałem do Irlandii 9 lat temu to też tak zrobiem i dzięki temu dzisiaj mówię płynną angielszczyzną z dużym zasobem słów.

Napisano
Jak przyjechałem do Irlandii 9 lat temu to też tak zrobiem i dzięki temu dzisiaj mówię płynną angielszczyzną z dużym zasobem słów.

W Irlandii płynną angielszczyzną

Napisano

Albo ktoś sobie jaja robi, a Wy się w to wciągnęliście, albo mamy do czynienia z 83-letnią osobą której naprawdę ciężko się nauczyć angielskiego, no chyba że to.......

Napisano
Jak przyjechałem do Irlandii 9 lat temu to też tak zrobiem i dzięki temu dzisiaj mówię płynną angielszczyzną z dużym zasobem słów.

No na południu gadają lepiej niż na północy czy w Szkocji. Nie mam problemów w rozmowie z londyńczykiem, ameyrykaninem czy australiczykiem, ale zrozumiec północnego irlandczyka lub szkota to jest sztuka. Zreszt ą sami anglicy i irlandczycy o tym mówią.

Napisano

Serio mieszkasz w UK? ---> "czy to jest klej do klejenia i czemu jest napisane cement?".

Napisano

No na południu gadają lepiej niż na północy czy w Szkocji. Nie mam problemów w rozmowie z londyńczykiem, ameyrykaninem czy australiczykiem, ale zrozumiec północnego irlandczyka lub szkota to jest sztuka. Zreszt ą sami anglicy i irlandczycy o tym mówią.

Jako londyńczyk mogę potwierdzić nie mam żadnych problemów ze zrozumieniem "skoti"-ego

Napisano

Jako londyńczyk mogę potwierdzić nie mam żadnych problemów ze zrozumieniem "skoti"-ego

Ja jako warszawiak też