tajffun83 Napisano 21 Lutego 2013 Share Napisano 21 Lutego 2013 Witam wszystkich mam kilka podstawowych pytań . Myśle o modelarstwie na poważnie ale mieszkam w UK i mam problem gdyż nazwy materiałów do klejenia nie mówią mi nic. "Revell 39608 Mini Contacta Professional Polystyrene Cement Glue" czy to jest klej do klejenia i czemu jest napisane cement? i czy musze kupować orginalne kleje a jeśli nie to jakie polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 21 Lutego 2013 Share Napisano 21 Lutego 2013 Obawiam się że większość dobrych firm godnych polecenia będzie miało angielskie nazwy. Litości.... Będzie na pewno cement, putty ,drill, airbrush itp.... Zawsze mozna importowac z Polski wamoda na wyspy...wtedy bedzie stalo na nich klej, szpachlówka podkład pod kalki..... A najgorsze jest to ze mozna nie znaleść modelu do sklejania tylko model kit. A to znaczy ,ze w srodku jest kit? Ja rozumiem początki modelarstwa ale to zakrawa na jakąś próbę osmieszania tego hobby, z ktorymi przejawami spotkalem się w zyciu kilkadziesiąt razy. Ale ok. Cement glue to klej do polistyrenu lub jak kto woli plastiku ( choc nie kazdego rodzaju) Nie musisz kupowac klei firm modelarskich tj tamiya czy revell ale to dobre sprawdzone firmy i nie bardzo bedzie z czego wybierac ( Ja osobiscie wolę wamoda bo tani ) Na koniec polecam poszukac pdf ksiazki abc modelarstwa to może się niektóre rzeczy wyjaśnią same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 21 Lutego 2013 Share Napisano 21 Lutego 2013 Obawiam się, że młody kolega ma problem z angielskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 21 Lutego 2013 Share Napisano 21 Lutego 2013 ale nawet nie chodzi o angielski. wystarczy wpisać w Google nazwę specyfiku i na stronach sklepów modelarskich wyskoczy zastosowanie lub polska nazwa produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
POLAKKK Napisano 21 Lutego 2013 Share Napisano 21 Lutego 2013 Cement, glue-klej Airbrush-aerograf model kit-model do sklejania enamel-farba (olejna) acrylic-to co wyżej tylko akrylowa sprue cutter-cążki boczne sprue-ramka (z elementami) hobby knife-skalpel modelarski putty-szpachlówka I tyle pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 22 Lutego 2013 Share Napisano 22 Lutego 2013 ode mnie : tweezer - pęseta thinner - rozcieńczalnik plaster - gips clear - bezbarwny gloss - błyszczący sandpaper - papier ścierny (sand - szlifować) wax - wosk resin - żywica hardener - utwardzacz brass - mosiądz masking tape - taśma maskująca brush - pędzel decal - kalkomanie photo-etched parts ( PE ) - elementy fototrawione czyli potocznie blachy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 22 Lutego 2013 Share Napisano 22 Lutego 2013 Halo halo, ludzie oszaleliście. Wyręczac kolesia. Mieszka w Anglii, więc slownik w łapę i jazda. Jak przyjechałem do Irlandii 9 lat temu to też tak zrobiem i dzięki temu dzisiaj mówię płynną angielszczyzną z dużym zasobem słów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 22 Lutego 2013 Share Napisano 22 Lutego 2013 Jak przyjechałem do Irlandii 9 lat temu to też tak zrobiem i dzięki temu dzisiaj mówię płynną angielszczyzną z dużym zasobem słów. W Irlandii płynną angielszczyzną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Lutego 2013 Share Napisano 22 Lutego 2013 Albo ktoś sobie jaja robi, a Wy się w to wciągnęliście, albo mamy do czynienia z 83-letnią osobą której naprawdę ciężko się nauczyć angielskiego, no chyba że to....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 22 Lutego 2013 Share Napisano 22 Lutego 2013 Mi to wygląda na trolla, ale pomóc nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 22 Lutego 2013 Share Napisano 22 Lutego 2013 Jak przyjechałem do Irlandii 9 lat temu to też tak zrobiem i dzięki temu dzisiaj mówię płynną angielszczyzną z dużym zasobem słów. W Irlandii płynną angielszczyzną No na południu gadają lepiej niż na północy czy w Szkocji. Nie mam problemów w rozmowie z londyńczykiem, ameyrykaninem czy australiczykiem, ale zrozumiec północnego irlandczyka lub szkota to jest sztuka. Zreszt ą sami anglicy i irlandczycy o tym mówią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 23 Lutego 2013 Share Napisano 23 Lutego 2013 ale zrozumiec północnego irlandczyka to jest sztuka. wiem coś o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 23 Lutego 2013 Share Napisano 23 Lutego 2013 Serio mieszkasz w UK? ---> "czy to jest klej do klejenia i czemu jest napisane cement?". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 23 Lutego 2013 Share Napisano 23 Lutego 2013 Jak przyjechałem do Irlandii 9 lat temu to też tak zrobiem i dzięki temu dzisiaj mówię płynną angielszczyzną z dużym zasobem słów. W Irlandii płynną angielszczyzną No na południu gadają lepiej niż na północy czy w Szkocji. Nie mam problemów w rozmowie z londyńczykiem, ameyrykaninem czy australiczykiem, ale zrozumiec północnego irlandczyka lub szkota to jest sztuka. Zreszt ą sami anglicy i irlandczycy o tym mówią. Jako londyńczyk mogę potwierdzić nie mam żadnych problemów ze zrozumieniem "skoti"-ego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tajffun83 Napisano 23 Lutego 2013 Autor Share Napisano 23 Lutego 2013 Śmiechu warte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 23 Lutego 2013 Share Napisano 23 Lutego 2013 Jako londyńczyk mogę potwierdzić nie mam żadnych problemów ze zrozumieniem "skoti"-ego Ja jako warszawiak też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi