Skocz do zawartości

Merkava Mk. IV + szalone pomysły Is-7

Is-7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zaczynam kolejny projekt. Jest on dla mnie ważny, ponieważ pierwszy raz w dużych ilościach zastosuję blachy fototrawione.

Model Academy to moim zdaniem dość dobry model, ale kilka rzeczy zostało skopane np. wanna. Nie dość, że nie jest niczym wzmocniona to jeszcze brakuje płyty, która jest nad gąsienicami. Jeśli chodzi o detal to jest dobrze, a z blaszkami rewelacyjnie. Zastosowałem zestaw Voyager-a i lufę do Browninga. Rydwan dostanie również kilka przeróbek tak, aby wyglądał na zmodernizowaną wersję. Reszty dowiecie się ze zdjęć.

img4629dg.jpg

img4637v.jpg

img4640n.jpg

img4639c.jpg

img4641d.jpg

img4642rl.jpg

img4644m.jpg

img4648d.jpg

img4657i.jpg

Mam zamiar zrobić również dioramkę do tego czołgu, ale szczegóły pozostawię na później.

Komentujcie, oceniajcie.

• Odpowiedzi 67
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Nie wiem na razie jaki wariant chcesz budować może wrzucisz fotkę pierwowzoru bo jeśli tą co mam na myśli to raczej z tej wieży tego nie wyciągniesz .

Mirku pierwowzór jest w mojej głowie. To będzie model bardziej SF niż odzwierciedlenie konkretnego pojazdu. Zapewne wszyscy Fani Merkavy zjadą mnie za tą ,,profanację", ale taki mam w głowie pomysł i go już nie zmienię.

,,Jestem jaki jestem, ktoś musi..."

Reginald z Chatillon Królestwo Niebieskie

Cześć!

Generalnie nie lubię takich wynalazków i eksperymentów.

Jedyne co mogę dodać, że byłoby fajnie, gdybyś zamiast takiego czegoś zrobił na przykład pojazd który służył do testowania wieży Merkawy Mk.4. Prototypowa wieża miała również zamontowane stanowisko uzbrojenia sterowane z wnętrza pojazdy (OWS ), tyle, że jeździło na kadłubie Merkawy Mk.3.

Jak widać na zdjęciu kadłub Mk.3 pozbawiony jest bocznego opancerzenia, więc było by to duże modelarskie wyzwanie

MerkavaBAZprototype_zps338bfe8f.jpg

• 3 weeks later...

Witam.

Ostatnio trochę podziałałem z modelem. Cały czas uczę się blacharki więc nie jest one najwyższych lotów, ale mam nadzieję, że nie szpeci modelu.

Poniżej fotki.

img4841wa.jpg

img4819i.jpg

img4820w.jpg

img4822w.jpg

img4823u.jpg

img4825uq.jpg

img4830g.jpg

img4831zv.jpg

img4833m.jpg

img4834ga.jpg

Boczne panele są tylko na przymiarkę. Zastanawiam się też nad friulami, ale nie wiem czy warto. Oceniajcie, komentujcie literek nie żałujcie.

Barthassie wiesz może z czego zrobić taką fakturę ? ? ? Tak się zastanawiam i może coś pokombinować z bardzo drobnym piaskiem, bo ta farba Rust&Oleum ( czy jakoś tak ) daje całkowicie jednolitą powierzchnię, a w Merkavach chyba takiej nie ma co nie ? ? ?

Najlepsza, jak dotąd metoda, jaką widziałem to ta:

http://www.idf-modelling.com/forum/viewtopic.php?f=78&t=3601

Czyli proszek do embossingu przyklejany na lakier do włosów.

Jeszcze nie miałem okazji wypróbować, ale na zdjęciach wygląda super.

Z piaskiem różnie bywa, widziałem parę modeli tym pokrytych, ale zawsze grudki piasku były zdecydowanie za duże.

A może piasek kwarcowy ze starych bezpieczników elektrycznych

To potrzebowałby z kilogram tych bezpieczników.

Poszukaj na forum relacji budowy Merkavy Stroja (Stroju), chyba psikał jakimś specyfikiem w spreju.

Kiedyś przy okazji pastwienia się na wydechem w PZL P.24A uzyskałem chropowatą powierzchnię malując rozcieńczonym metalizerem annealed steel Agamy (takie coś w małej plastikowej tubce).

viewtopic.php?f=86&t=19166&start=30

Nie wiem, czy będzie to odpowiednie dla tej skali ale przetestować chyba nie zaszkodzi.

Witam.

Seb mówisz chyba o Rust&Oleum tak ? ? ? W Dobromirze u mnie w mieście tydzień temu stały chyba z cztery puszki.

Dobra już zrobiłem powierzchnię, tylko jest mały problem. Nity i wszystkie mniejsze elementy pancerza zlały się z fakturą powierzchni antypoślizgowej. Pokaże wam to jutro na zdjęciach. Ogólnie metodę z piaskiem dla szynszyli polecam, ale warto sobie wikol zmieszać z jakąś farba akrylową by lepiej rozprowadzał się po plastiku.

Nity i wszystkie mniejsze elementy pancerza zlały się z fakturą powierzchni antypoślizgowej, pewnie maskol i taśma dobrze nie przyległa do plastiku