Is-7 Napisano 23 Lutego 2013 Share Napisano 23 Lutego 2013 Witam. Zaczynam kolejny projekt. Jest on dla mnie ważny, ponieważ pierwszy raz w dużych ilościach zastosuję blachy fototrawione. Model Academy to moim zdaniem dość dobry model, ale kilka rzeczy zostało skopane np. wanna. Nie dość, że nie jest niczym wzmocniona to jeszcze brakuje płyty, która jest nad gąsienicami. Jeśli chodzi o detal to jest dobrze, a z blaszkami rewelacyjnie. Zastosowałem zestaw Voyager-a i lufę do Browninga. Rydwan dostanie również kilka przeróbek tak, aby wyglądał na zmodernizowaną wersję. Reszty dowiecie się ze zdjęć. Mam zamiar zrobić również dioramkę do tego czołgu, ale szczegóły pozostawię na później. Komentujcie, oceniajcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 23 Lutego 2013 Share Napisano 23 Lutego 2013 Nie wiem na razie jaki wariant chcesz budować może wrzucisz fotkę pierwowzoru bo jeśli tą co mam na myśli to raczej z tej wieży tego nie wyciągniesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 23 Lutego 2013 Autor Share Napisano 23 Lutego 2013 Mirku pierwowzór jest w mojej głowie. To będzie model bardziej SF niż odzwierciedlenie konkretnego pojazdu. Zapewne wszyscy Fani Merkavy zjadą mnie za tą ,,profanację", ale taki mam w głowie pomysł i go już nie zmienię. ,,Jestem jaki jestem, ktoś musi..." Reginald z Chatillon Królestwo Niebieskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 24 Lutego 2013 Autor Share Napisano 24 Lutego 2013 Witam. Aj, aj nikt nie komentuje. Jest aż tak źle ? ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 24 Lutego 2013 Share Napisano 24 Lutego 2013 Podglądam i milczę ponieważ o Merkavie nie mam zielonego pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 24 Lutego 2013 Share Napisano 24 Lutego 2013 Cześć! Generalnie nie lubię takich wynalazków i eksperymentów. Jedyne co mogę dodać, że byłoby fajnie, gdybyś zamiast takiego czegoś zrobił na przykład pojazd który służył do testowania wieży Merkawy Mk.4. Prototypowa wieża miała również zamontowane stanowisko uzbrojenia sterowane z wnętrza pojazdy (OWS ), tyle, że jeździło na kadłubie Merkawy Mk.3. Jak widać na zdjęciu kadłub Mk.3 pozbawiony jest bocznego opancerzenia, więc było by to duże modelarskie wyzwanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 25 Lutego 2013 Share Napisano 25 Lutego 2013 A ja popieram modyfikacje i wymysły. Czekam na rozwój sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 26 Lutego 2013 Share Napisano 26 Lutego 2013 Ech, no zobaczymy co wymyślisz. Raczej jednak podpisuję się pod Bartkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 18 Marca 2013 Autor Share Napisano 18 Marca 2013 Witam. Ostatnio trochę podziałałem z modelem. Cały czas uczę się blacharki więc nie jest one najwyższych lotów, ale mam nadzieję, że nie szpeci modelu. Poniżej fotki. Boczne panele są tylko na przymiarkę. Zastanawiam się też nad friulami, ale nie wiem czy warto. Oceniajcie, komentujcie literek nie żałujcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 18 Marca 2013 Share Napisano 18 Marca 2013 Nie robisz mu ziarnistej faktury pancerza ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 18 Marca 2013 Share Napisano 18 Marca 2013 Nie robisz mu ziarnistej faktury pancerza ?? jesli to Academy to faktura już tam jest,czy też jej namiastka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 18 Marca 2013 Share Napisano 18 Marca 2013 No, raczej nie ma Bo to wczesny model z Academy, dopiero w późniejszej wersji LIC dodali namiastkę faktury antypoślizgowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 18 Marca 2013 Share Napisano 18 Marca 2013 Sorry mój błąd dla mnie wszystkie wyglądają tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 18 Marca 2013 Autor Share Napisano 18 Marca 2013 Barthassie wiesz może z czego zrobić taką fakturę ? ? ? Tak się zastanawiam i może coś pokombinować z bardzo drobnym piaskiem, bo ta farba Rust&Oleum ( czy jakoś tak ) daje całkowicie jednolitą powierzchnię, a w Merkavach chyba takiej nie ma co nie ? ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 18 Marca 2013 Share Napisano 18 Marca 2013 tutaj gościu robi Merkavę i coś nawet było o fakturze może się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 18 Marca 2013 Autor Share Napisano 18 Marca 2013 Ciekawe. Chyba wypróbuję tą technikę. Zastanawiam się tylko jakiego on kleju użył do przyklejenia tego piasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 18 Marca 2013 Share Napisano 18 Marca 2013 Wiesz mnie to wyglądało na wikol (może się mylę)w końcu samochodziarze tak kleją flok do plastiku,sprawdź gdzieś na boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 18 Marca 2013 Share Napisano 18 Marca 2013 Najlepsza, jak dotąd metoda, jaką widziałem to ta: http://www.idf-modelling.com/forum/viewtopic.php?f=78&t=3601 Czyli proszek do embossingu przyklejany na lakier do włosów. Jeszcze nie miałem okazji wypróbować, ale na zdjęciach wygląda super. Z piaskiem różnie bywa, widziałem parę modeli tym pokrytych, ale zawsze grudki piasku były zdecydowanie za duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 19 Marca 2013 Autor Share Napisano 19 Marca 2013 Witam. Faktycznie fajnie wygląda tylko gdzie taki piasek dostać ? ? ? Testowałem na piasku dla szynszyli i jest ok. Niedługo wstawię fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
triadabor Napisano 19 Marca 2013 Share Napisano 19 Marca 2013 A może piasek kwarcowy ze starych bezpieczników elektrycznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 19 Marca 2013 Share Napisano 19 Marca 2013 A może piasek kwarcowy ze starych bezpieczników elektrycznych To potrzebowałby z kilogram tych bezpieczników. Poszukaj na forum relacji budowy Merkavy Stroja (Stroju), chyba psikał jakimś specyfikiem w spreju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 20 Marca 2013 Share Napisano 20 Marca 2013 Ja polecam sodę na lakierze. Spray, którego używał Strojek jest za mało granulowany i obecnie trudno dostępny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 21 Marca 2013 Share Napisano 21 Marca 2013 Kiedyś przy okazji pastwienia się na wydechem w PZL P.24A uzyskałem chropowatą powierzchnię malując rozcieńczonym metalizerem annealed steel Agamy (takie coś w małej plastikowej tubce). viewtopic.php?f=86&t=19166&start=30 Nie wiem, czy będzie to odpowiednie dla tej skali ale przetestować chyba nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 22 Marca 2013 Autor Share Napisano 22 Marca 2013 Witam. Seb mówisz chyba o Rust&Oleum tak ? ? ? W Dobromirze u mnie w mieście tydzień temu stały chyba z cztery puszki. Dobra już zrobiłem powierzchnię, tylko jest mały problem. Nity i wszystkie mniejsze elementy pancerza zlały się z fakturą powierzchni antypoślizgowej. Pokaże wam to jutro na zdjęciach. Ogólnie metodę z piaskiem dla szynszyli polecam, ale warto sobie wikol zmieszać z jakąś farba akrylową by lepiej rozprowadzał się po plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 23 Marca 2013 Share Napisano 23 Marca 2013 Nity i wszystkie mniejsze elementy pancerza zlały się z fakturą powierzchni antypoślizgowej, pewnie maskol i taśma dobrze nie przyległa do plastiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi