Skocz do zawartości

Tiger I Early - Zvezda - 1:35

Martinez

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukaj książek Thomasa Jentza & Hilary Doyla poczytaj, może zrozumiesz.

Zawsze i tylko opierali się na oryginalnych dokumentach niemiecki, nie zaś na przypowieściach ludowych... Nawet daleko nie trzeba szukać

http://www.missing-lynx.com/panzer_facts.htm

Chcesz dowodów? Cóż lepszego niż oryginalna kronika pokazująca malowanie polowe w 1943, polecam fragment od 1:15 gdzie kładziono farbę

Szukasz już ściany?

Ściany się nie szuka ona sama znjadzie ofiare, co do źródeł piękne i znane a sam filmik "bene" ale jest kilka ale co do których moźna się kilka dni wykłucać. Żadne źródła nie są w 100% pewne chyba, że masz orginalny papier z pieczątkami. Na filmie jest akt przemalowania IV na żółto ale to jest przykład pojazdu który nie miał możliwości wcześniej zmienić ubranka. Mamy zdjęcia F2 i G z 42 w szarościach i żółciach w polu i fabrykach. Pojazdy wypuszczane z fabryk miały dwojakie malowanie i to zależało od zapasaów farb jak i obiegu dokumentacji. Mam gdzieś zdjęcie kolumny IV F2 i G z Grossdeutschland z jesieni 42 gdzie żółć przeplata się z szarym. Więc proponuję dać sobie spokój i

• Odpowiedzi 259
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Chodzi mi generalnie o godło dywizyjne. Przeglądając bardzo dużo zdjęć z Kurska - niektóre 'niby' z 1 dywizji SS, jak brzmi opis - nie mogę nigdzie się dopatrzeć godła jednostki (biały klucz na czarnym tle). Albo źle patrzę, albo nie wiem. Das Reich z tego okresu ma, dość zauważalne oznaczenia właśnie z Kurska, a w LSAH nie mogę się dopatrzyć. Wiem że AK Interactive ma kalki z oznaczeniami dywizji Waffen SS, tylko pytanie czy wszystkie jednostki były nimi znakowane. Szukam dalej.

Wybrałem przez pomyłkę nie tę wysyłkę - wersja 5 dniowa nie 3 dniowa. W związku z tym dostawa lufek i akcesoriów niestety w przyszłym tygodniu. Zastanawiam się czy jest sens coś dłubać przy malowaniu, bez zamontowanego jarzma i działa, ale chyba odpuszczę sobie do przyszłego tygodnia. Załączam foty po ostatnich pracach nad modelem - Tiger pomalowany bazą. Ogólnie niewiele części już zostało - jakieś 15 niewyciętych elementów do doklejenia po pomalowaniu drugą farbą + montaż pomalowanego już podwozia. Włazy przednie są zamontowane na stałe. Włazy na wieży przyłożone tylko do fotek - docelowo będą pootwierane wszystkie trzy wieżowe (bok wieży + dwa górne).

20130318_184803.jpg

20130318_184848.jpg

20130318_184930.jpg

20130318_185003.jpg

bypicasa2html.gifcreated by picasa2html.com

Co do malowania to celować będę w to jednak, czyli Schwere Pz. Abt. 505:

tigr.jpg

Wydaje mi się że jest to dokładnie ta sama jednostka, co proponuje Zvezda. Stwierdzam to po drobnym szczególe - kalkomania Zvezdy posiada znak jednostki do nałożenia z przodu identyczny z tym który jest na powyższym zdjęciu. Dla przypomnienia również poniżej odsyłacz do Instrukcji Zvezdy, aby nie cofać się przy porównaniach do wcześniejszych stron.

20130228_180225.jpg

Podsumowując - Zvezda proponuje Schwere Pz. Abt. 505, June 1943 czyli opcja, którą jednak docelowo wybieram, oraz do Schwere Pz. Abt. 503 (dzięki Seb za info).

Chodzi mi generalnie o godło dywizyjne. Przeglądając bardzo dużo zdjęć z Kurska - niektóre 'niby' z 1 dywizji SS, jak brzmi opis - nie mogę nigdzie się dopatrzeć godła jednostki (biały klucz na czarnym tle). Albo źle patrzę, albo nie wiem. Das Reich z tego okresu ma, dość zauważalne oznaczenia właśnie z Kurska, a w LSAH nie mogę się dopatrzyć. Wiem że AK Interactive ma kalki z oznaczeniami dywizji Waffen SS, tylko pytanie czy wszystkie jednostki były nimi znakowane. Szukam dalej.

Czołem.

Pod Kurskiem wszystkie Kompanie Czołgów Ciężkich SS nosiły dla zmylenia przeciwnika specjalne oznaczenia, z reguły była to pozioma linia z dwoma, trzema itd pionowymi liniami. Na zdjęciu, to ta pierwsza z lewej na czołowej płycie pancernej ( to Tottenkopf ) :

TigerSSKursk_zps6aa49318.jpg

Załóżmy, że dokupię suche kalki Waffen SS - AK Interactive z godłami dywizji SS (przekrój od 1939 do 1945). Czy umieszczenie godła 1 LSSAH i malowanie zgodnie z planem czyli żółto - brązowe, zgodnie z instrukcją Zvezdy będzie prawidłowe? Zastąpiłbym tylko godło, a numery, krzyże bałkańskie wziąłbym z zestawu Zvezdy.

Na zdjęciu, to ta pierwsza z lewej na czołowej płycie pancernej ( to Tottenkopf ) :

Fail, model na zdjęciu przedstawia tygrysa S33 z Das Reich.

Tak Seba, przepraszam.

Załóżmy, że dokupię suche kalki Waffen SS - AK Interactive z godłami dywizji SS (przekrój od 1939 do 1945). Czy umieszczenie godła 1 LSSAH i malowanie zgodnie z planem czyli żółto - brązowe, zgodnie z instrukcją Zvezdy będzie prawidłowe? Zastąpiłbym tylko godło, a numery, krzyże bałkańskie wziąłbym z zestawu Zvezdy.

Martinez, jak bardzo pragniesz kalki na Kotka I, Witmanna spod Kurska, to już masz , podaj tylko adres.

Pozdrawiam

Paweł

Cześć.

Małe pytanie do znawców tematu Tiger I. Chodzi oczywiście o tę wersję wczesną która buduję. Czy montaż S - mines na wieży jest błędem? Zakładając, że robię tę wersję z ogniwami gąsienic na wieży. Instrukcja Zvezdy wskazuje, że mam nie montować wyrzutni, ale chętnie bym je tam umieścił.

PS. Niepocieszony jestem, lufki będą jutro albo we wtorek. Wywalczyłem numer listu, przesyłkę wysłano dopiero dziś. Pewnikiem dalsza budowa ruszy po świętach.

Pozdrawiam.

Marcin.

Czy montaż S - mines na wieży jest błędem?

Tak, bo wyrzutniki s-mine były zamontowane na kadłubie

Wyrzutniki świec dymnych na wieży były szybko tracone w boju, ale też często same załogi je usuwały, bo występowały problemy z zadymianiem wnętrza czołgu.

Zvezda zaopatrzyła zestaw w kalki do konkretnego wozu, który pewnie na zdjęciach archiwalnych już nie posiadał świec dymnych.

Nie zrozumiałeś mnie, albo mojego posta nie przeczytałeś.

Wyrzutniki min montowane były na kadłubie, a na wieży świec dymnych.

Wytłumaczyłem też czemu Zvezda proponuje brak wyrzutników.

Seba - zrozumiałem, zrozumiałem. Sorry, że nie wszystko do końca wiem, po prostu wydawało mi się, że i na wieży i na kadłubie są takie same wyrzutnie Tak czy inaczej to, że dany model nie ma na zdjęciach archiwalnych wyrzutni świec dymnych, nie znaczy,że nie miał po wyjeździe z fabryki. Zastanowię się co zrobię z tymi częściami i oczywiście chodzi o te potrójne wyrzutnie - świec dymnych (pomyliłem je z S-Mines na to wychodzi).

A tak w ogóle niesamowicie ciekawy film i super materiał archiwalny oraz schematy, rysunki.. chodzi o ten co podałem w linku You Tube - tylko kurde czemu nie ma angielskich napisów :( Dojcza nie rozumiem. Angielski jak najbardziej.

Edytowane przez Gość

Hypnos na razie nie doklejam ogniw na wieży - ogniwa i narzędzia będą późniejszym montażem, czekają na położenie kalek.

Poza tym w tej chwili nie mam jeszcze kalek, to będzie 1st SS Division Leibstandarte SS Adolf Hitler (LSSAH) - dzięki Hamilkarowi

A model jeszcze będzie malowany - bo kamo nie będzie jednokolorowe.

Przyjechała KwK 36 L/56 8.8 cm z RB Model nr. kat. 35B01. Zapewne są już tacy co działka te składali

T1_wczesna.jpg

Do czego służą te części z blaszki - 3 nakrętki/obręcze i dwie podpórki? (Nie wycięte)

Dolna część tłumika ma gwint - wkręca się, ale tłumik składa się z dwóch części. Część górną tłumika klei się CA? (brak gwintu)

Seb szukałem na necie i lipa. Nawet na stronie RB nie ma pdf'a z instrukcją poglądową ogólną.

Co do blaszki - właśnie nie wiem do czego ona. Elementy luzem rozpracowałem: trzy obręcze - jedna na hamulec wylotowy w środek, druga na podstawe hamulca wylotowego przy gwincie, trzecie na działo bardziej u podstawy w miejscu tłoczenia. Dwa elementy hamulca wylotowego - wiadoma sprawa. Pozostaje ta nieszczęsna blaszka.

Niedawno ktoś linkował gdzieś tą instrukcję, ale teraz nie mogę znaleźć, ale coś poradzimy.

lufa_zpse2c93483.jpg

Najpierw na lufę nakładamy i przesuwamy do końca 1 i przyklejamy CA.

To samo z 2

3 (kółko) wycinamy z blaszki ostrym skalpelem, delikatnie usuwamy zadziory i nakładamy na lufę (nie przyklejamy).

Następnie, wycinamy z blaszki jakby zębatkę (5) i naklejamy na 4.

4 wklejamy w 6 "zębatką" w stronę wylotu lufy.

Następnie sklejamy razem 6 i 7.

Fototrawioną cz. nr 8 (milimetrowa blaszka z główką śruby) naklejamy na 7 w miejsce wyciętego rowka, główka śruby musi być bliżej wylotu lufy.

Na koniec gotowy hamulec nakręcamy na gwint i mamy gotową lufę

Pzdr