Demonion Napisano 19 Marca 2013 Share Napisano 19 Marca 2013 Poszukaj książek Thomasa Jentza & Hilary Doyla poczytaj, może zrozumiesz.Zawsze i tylko opierali się na oryginalnych dokumentach niemiecki, nie zaś na przypowieściach ludowych... Nawet daleko nie trzeba szukać http://www.missing-lynx.com/panzer_facts.htm Chcesz dowodów? Cóż lepszego niż oryginalna kronika pokazująca malowanie polowe w 1943, polecam fragment od 1:15 gdzie kładziono farbę Szukasz już ściany? Ściany się nie szuka ona sama znjadzie ofiare, co do źródeł piękne i znane a sam filmik "bene" ale jest kilka ale co do których moźna się kilka dni wykłucać. Żadne źródła nie są w 100% pewne chyba, że masz orginalny papier z pieczątkami. Na filmie jest akt przemalowania IV na żółto ale to jest przykład pojazdu który nie miał możliwości wcześniej zmienić ubranka. Mamy zdjęcia F2 i G z 42 w szarościach i żółciach w polu i fabrykach. Pojazdy wypuszczane z fabryk miały dwojakie malowanie i to zależało od zapasaów farb jak i obiegu dokumentacji. Mam gdzieś zdjęcie kolumny IV F2 i G z Grossdeutschland z jesieni 42 gdzie żółć przeplata się z szarym. Więc proponuję dać sobie spokój i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 19 Marca 2013 Share Napisano 19 Marca 2013 1st SS Panzergrenadier Division: Leibstandarte Adolf Hitler. Czy dysponuje ktoś zdjęciami tej jednostki z Kurska? Najlepiej jakby był to Tiger I http://www.tiif.de/index.php?sid=3632b883bdf3fb1de77d543701fd9d3a Niech ta strona stanie się Twoją tygrysową biblią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 19 Marca 2013 Share Napisano 19 Marca 2013 Szkoda, że ja nie wiedziałem o tej stronie Ale przyda sie na przyszlość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 19 Marca 2013 Autor Share Napisano 19 Marca 2013 Chodzi mi generalnie o godło dywizyjne. Przeglądając bardzo dużo zdjęć z Kurska - niektóre 'niby' z 1 dywizji SS, jak brzmi opis - nie mogę nigdzie się dopatrzeć godła jednostki (biały klucz na czarnym tle). Albo źle patrzę, albo nie wiem. Das Reich z tego okresu ma, dość zauważalne oznaczenia właśnie z Kurska, a w LSAH nie mogę się dopatrzyć. Wiem że AK Interactive ma kalki z oznaczeniami dywizji Waffen SS, tylko pytanie czy wszystkie jednostki były nimi znakowane. Szukam dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 22 Marca 2013 Autor Share Napisano 22 Marca 2013 Wybrałem przez pomyłkę nie tę wysyłkę - wersja 5 dniowa nie 3 dniowa. W związku z tym dostawa lufek i akcesoriów niestety w przyszłym tygodniu. Zastanawiam się czy jest sens coś dłubać przy malowaniu, bez zamontowanego jarzma i działa, ale chyba odpuszczę sobie do przyszłego tygodnia. Załączam foty po ostatnich pracach nad modelem - Tiger pomalowany bazą. Ogólnie niewiele części już zostało - jakieś 15 niewyciętych elementów do doklejenia po pomalowaniu drugą farbą + montaż pomalowanego już podwozia. Włazy przednie są zamontowane na stałe. Włazy na wieży przyłożone tylko do fotek - docelowo będą pootwierane wszystkie trzy wieżowe (bok wieży + dwa górne). created by picasa2html.com Co do malowania to celować będę w to jednak, czyli Schwere Pz. Abt. 505: created by picasa2html.com Wydaje mi się że jest to dokładnie ta sama jednostka, co proponuje Zvezda. Stwierdzam to po drobnym szczególe - kalkomania Zvezdy posiada znak jednostki do nałożenia z przodu identyczny z tym który jest na powyższym zdjęciu. Dla przypomnienia również poniżej odsyłacz do Instrukcji Zvezdy, aby nie cofać się przy porównaniach do wcześniejszych stron. created by picasa2html.com Podsumowując - Zvezda proponuje Schwere Pz. Abt. 505, June 1943 czyli opcja, którą jednak docelowo wybieram, oraz do Schwere Pz. Abt. 503 (dzięki Seb za info). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 24 Marca 2013 Share Napisano 24 Marca 2013 Chodzi mi generalnie o godło dywizyjne. Przeglądając bardzo dużo zdjęć z Kurska - niektóre 'niby' z 1 dywizji SS, jak brzmi opis - nie mogę nigdzie się dopatrzeć godła jednostki (biały klucz na czarnym tle). Albo źle patrzę, albo nie wiem. Das Reich z tego okresu ma, dość zauważalne oznaczenia właśnie z Kurska, a w LSAH nie mogę się dopatrzyć. Wiem że AK Interactive ma kalki z oznaczeniami dywizji Waffen SS, tylko pytanie czy wszystkie jednostki były nimi znakowane. Szukam dalej. Czołem. Pod Kurskiem wszystkie Kompanie Czołgów Ciężkich SS nosiły dla zmylenia przeciwnika specjalne oznaczenia, z reguły była to pozioma linia z dwoma, trzema itd pionowymi liniami. Na zdjęciu, to ta pierwsza z lewej na czołowej płycie pancernej ( to Tottenkopf ) : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 24 Marca 2013 Share Napisano 24 Marca 2013 Na zdjęciu, to ta pierwsza z lewej na czołowej płycie pancernej ( to Tottenkopf ) : Fail, model na zdjęciu przedstawia tygrysa S33 z Das Reich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 24 Marca 2013 Autor Share Napisano 24 Marca 2013 Załóżmy, że dokupię suche kalki Waffen SS - AK Interactive z godłami dywizji SS (przekrój od 1939 do 1945). Czy umieszczenie godła 1 LSSAH i malowanie zgodnie z planem czyli żółto - brązowe, zgodnie z instrukcją Zvezdy będzie prawidłowe? Zastąpiłbym tylko godło, a numery, krzyże bałkańskie wziąłbym z zestawu Zvezdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 25 Marca 2013 Share Napisano 25 Marca 2013 Na zdjęciu, to ta pierwsza z lewej na czołowej płycie pancernej ( to Tottenkopf ) : Fail, model na zdjęciu przedstawia tygrysa S33 z Das Reich. Tak Seba, przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 25 Marca 2013 Share Napisano 25 Marca 2013 Załóżmy, że dokupię suche kalki Waffen SS - AK Interactive z godłami dywizji SS (przekrój od 1939 do 1945). Czy umieszczenie godła 1 LSSAH i malowanie zgodnie z planem czyli żółto - brązowe, zgodnie z instrukcją Zvezdy będzie prawidłowe? Zastąpiłbym tylko godło, a numery, krzyże bałkańskie wziąłbym z zestawu Zvezdy. Martinez, jak bardzo pragniesz kalki na Kotka I, Witmanna spod Kurska, to już masz , podaj tylko adres. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 26 Marca 2013 Autor Share Napisano 26 Marca 2013 Spoko, spoko, ale dalej nie ma działek. Poczta Polska... Może będą jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 28 Marca 2013 Autor Share Napisano 28 Marca 2013 Cześć. Małe pytanie do znawców tematu Tiger I. Chodzi oczywiście o tę wersję wczesną która buduję. Czy montaż S - mines na wieży jest błędem? Zakładając, że robię tę wersję z ogniwami gąsienic na wieży. Instrukcja Zvezdy wskazuje, że mam nie montować wyrzutni, ale chętnie bym je tam umieścił. PS. Niepocieszony jestem, lufki będą jutro albo we wtorek. Wywalczyłem numer listu, przesyłkę wysłano dopiero dziś. Pewnikiem dalsza budowa ruszy po świętach. Pozdrawiam. Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 28 Marca 2013 Share Napisano 28 Marca 2013 Czy montaż S - mines na wieży jest błędem? Tak, bo wyrzutniki s-mine były zamontowane na kadłubie Wyrzutniki świec dymnych na wieży były szybko tracone w boju, ale też często same załogi je usuwały, bo występowały problemy z zadymianiem wnętrza czołgu. Zvezda zaopatrzyła zestaw w kalki do konkretnego wozu, który pewnie na zdjęciach archiwalnych już nie posiadał świec dymnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 28 Marca 2013 Autor Share Napisano 28 Marca 2013 A jednak to było spotykane. Przypadkiem się natknąłem - jakoś koło 1 minuty jest Tiger I wydaje mi się z S-mines i ogniwkami gąsienic na wieży. https://www.youtube.com/watch?v=XXxK_DoQtzU Dokładnie 1:10 - początek filmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 28 Marca 2013 Share Napisano 28 Marca 2013 Nie zrozumiałeś mnie, albo mojego posta nie przeczytałeś. Wyrzutniki min montowane były na kadłubie, a na wieży świec dymnych. Wytłumaczyłem też czemu Zvezda proponuje brak wyrzutników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 28 Marca 2013 Share Napisano 28 Marca 2013 Tylko uważaj, bo jesli oba te elementy zamontujesz, bedziesz mial lipe z kalkami. Ciężko bedzie zmiescic numery i oznaczenia razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 28 Marca 2013 Autor Share Napisano 28 Marca 2013 (edytowane) Seba - zrozumiałem, zrozumiałem. Sorry, że nie wszystko do końca wiem, po prostu wydawało mi się, że i na wieży i na kadłubie są takie same wyrzutnie Tak czy inaczej to, że dany model nie ma na zdjęciach archiwalnych wyrzutni świec dymnych, nie znaczy,że nie miał po wyjeździe z fabryki. Zastanowię się co zrobię z tymi częściami i oczywiście chodzi o te potrójne wyrzutnie - świec dymnych (pomyliłem je z S-Mines na to wychodzi). A tak w ogóle niesamowicie ciekawy film i super materiał archiwalny oraz schematy, rysunki.. chodzi o ten co podałem w linku You Tube - tylko kurde czemu nie ma angielskich napisów :( Dojcza nie rozumiem. Angielski jak najbardziej. Edytowane 28 Marca 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 28 Marca 2013 Autor Share Napisano 28 Marca 2013 Hypnos na razie nie doklejam ogniw na wieży - ogniwa i narzędzia będą późniejszym montażem, czekają na położenie kalek. Poza tym w tej chwili nie mam jeszcze kalek, to będzie 1st SS Division Leibstandarte SS Adolf Hitler (LSSAH) - dzięki Hamilkarowi A model jeszcze będzie malowany - bo kamo nie będzie jednokolorowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 29 Marca 2013 Autor Share Napisano 29 Marca 2013 Przyjechała KwK 36 L/56 8.8 cm z RB Model nr. kat. 35B01. Zapewne są już tacy co działka te składali created by picasa2html.com Do czego służą te części z blaszki - 3 nakrętki/obręcze i dwie podpórki? (Nie wycięte) Dolna część tłumika ma gwint - wkręca się, ale tłumik składa się z dwóch części. Część górną tłumika klei się CA? (brak gwintu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 29 Marca 2013 Share Napisano 29 Marca 2013 Instrukcję składania lufy można gdzieś w necie znaleźć. Tamtą część montujemy za pomocą CA lub lutujemy. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 29 Marca 2013 Autor Share Napisano 29 Marca 2013 Seb szukałem na necie i lipa. Nawet na stronie RB nie ma pdf'a z instrukcją poglądową ogólną. Co do blaszki - właśnie nie wiem do czego ona. Elementy luzem rozpracowałem: trzy obręcze - jedna na hamulec wylotowy w środek, druga na podstawe hamulca wylotowego przy gwincie, trzecie na działo bardziej u podstawy w miejscu tłoczenia. Dwa elementy hamulca wylotowego - wiadoma sprawa. Pozostaje ta nieszczęsna blaszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 29 Marca 2013 Share Napisano 29 Marca 2013 Niedawno ktoś linkował gdzieś tą instrukcję, ale teraz nie mogę znaleźć, ale coś poradzimy. Najpierw na lufę nakładamy i przesuwamy do końca 1 i przyklejamy CA. To samo z 2 3 (kółko) wycinamy z blaszki ostrym skalpelem, delikatnie usuwamy zadziory i nakładamy na lufę (nie przyklejamy). Następnie, wycinamy z blaszki jakby zębatkę (5) i naklejamy na 4. 4 wklejamy w 6 "zębatką" w stronę wylotu lufy. Następnie sklejamy razem 6 i 7. Fototrawioną cz. nr 8 (milimetrowa blaszka z główką śruby) naklejamy na 7 w miejsce wyciętego rowka, główka śruby musi być bliżej wylotu lufy. Na koniec gotowy hamulec nakręcamy na gwint i mamy gotową lufę Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 29 Marca 2013 Autor Share Napisano 29 Marca 2013 Ok dzięki - spróbuję tak zrobić. Ale zębatki są dwie - tylko jedna jest do użycia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
triadabor Napisano 29 Marca 2013 Share Napisano 29 Marca 2013 Mówisz i masz http://www.mojehobby.pl/forum/Metalowe-lufy-w-modelach-broni-i-pojazdow-w-skali-1-35-8211-zalety-rodzaje-i-montaz..html?search_sort=d_score&search_item=2629577#p2629577 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 29 Marca 2013 Autor Share Napisano 29 Marca 2013 Teraz praktycznie wszystko jasne. Spasowanie jest ok, poza jedną zębatką, która nie pasuje za dobrze (otwory na zębatkach mają różną średnicę). Coś pokombinuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi