Martinez Napisano 24 Maja 2013 Autor Share Napisano 24 Maja 2013 Na chwilę obecną wygląda to tak: created by picasa2html.com Ale zdjęcia są z lampą błyskową, które dość mocno rozjaśnia czerwień/rdzę. W rzeczywistości ten kolor jest sporo bardziej stonowany. Niestety nie ma warunków na zrobienie fotki pod gołym niebem, bezchmurnym. Jeszcze będę coś pewnie poprawiał. Jestem w 95 % zadowolony z finalnego efektu - brud i rdza liczyłem że wyjdą trochę lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 24 Maja 2013 Share Napisano 24 Maja 2013 Wygląda rewelacyjnie. Chodź nie udzielałem się w warsztacie to ciągle tu zaglądałem. Super!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Maja 2013 Share Napisano 24 Maja 2013 NIexle ci wychodzi ten Tygrys. Szczególnie że to początek przygody modelarskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 24 Maja 2013 Autor Share Napisano 24 Maja 2013 Ciągle się zastanawiam co w nim jeszcze poprawić, ale to już będzie na bank raczej 99 % wersji finalnej. Muszę się z tym przespać, no i zrobić jakieś foty bez lampy na balkonie. Niestety pogoda pełne zachmurzenie więc od wczoraj mało światła, za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Maja 2013 Share Napisano 24 Maja 2013 Ja przy samym końcu zwalniam tępo bo można łatwo coś przedobrzyć. Lepiej poczekac jeden, dwa dni i wtedy podejmowac decyzje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 24 Maja 2013 Autor Share Napisano 24 Maja 2013 Chciałbym z niego wyciągnąć więcej, ale nie wiem czy to już nie jest ponad moje obecne umiejętności Może sensowniej byłoby go ciut bardziej przybrudzić błotem, chociażby w okolicy kółek. Muszę się zastanowić, a póki co uznaję pierwszaka za prawie skończonego - galerię będę dopiero robić jak wróci ładna, bezchmurna pogoda, więc do połowy przyszłego tygodnia mam czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Maja 2013 Share Napisano 24 Maja 2013 Zanim zaczniesz szaleć z błotem zobacz mojego Tygrysa (pierwszy model ever) i poczytaj komentarze. http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=26870 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 24 Maja 2013 Autor Share Napisano 24 Maja 2013 Czytałem, co prawda dawno, ale wszystkie Twoje warsztaty i galerię. Fakt, faktem - i w moim odczuciu przy tym kotku ostro błotko poszło, za ostro. U mnie z kolei go prawie wogóle na kołach nie widać, chociaż dałem. Dlatego myślę o nałożeniu drugiej warstwy, tą samą metodą co pierwszą czyli delikatne strzepywanie pigmentów z pędzelka na płaszczyzny, aby te naloty na kołach były bardziej widoczne. Zobaczę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 24 Maja 2013 Share Napisano 24 Maja 2013 Rdzę przyciemnij na gąchach bo jest w kolorze ferrari - pigment jasna rdza na stalowych gąskach drogą synergii z kolorem stali idzie w pomarańcz, wetrzyj ciemny brązowy pigment, zaufaj mi. Poza tym jest b. dobrze rośnie nam dobry modelarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 24 Maja 2013 Autor Share Napisano 24 Maja 2013 Spróbuję jutro - rozetrę na tarce trochę brązowych, suchych pasteli (mam komplet) i zaaplikuję na rdzę. Zobaczymy jak wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 25 Maja 2013 Share Napisano 25 Maja 2013 O jak masz pastele to super, możesz uzyskać każdy kolor. Z rdzą to jest tak, że w realu początkowo ma ona jasny pomarańczowy kolor, potem robi się czerwona ale nie równo, w jednych miejscach więcej w innych mniej, a taka rdza która jest już dość długo lub/i jest na elementach pracujących w jakiejś maszynie jest ciemno brązowa. Te 3 lub 2 kolory należy łączyć i mieszać - wtedy mamy dobre realistyczne efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 25 Maja 2013 Autor Share Napisano 25 Maja 2013 Tak się składa że mam, ale tylko gamę brązów (chyba 12 różnych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 25 Maja 2013 Autor Share Napisano 25 Maja 2013 Faktycznie - stonowany kolor pastelami dużo lepiej się komponuje z całą sylwetką czołgu i wygląda naturalniej. Zaaplikowałem sobie 2 różne brązy na gąsienice, obie i jest zdecydowanie lepiej - czerwien stonowana brązem wyszła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 25 Maja 2013 Autor Share Napisano 25 Maja 2013 Poznęcałem się nad Tygrysem - okurzyłem go pastelami (kadłub/wanna) bo tam się najbardziej kurzy. Dodałem błoto drugą warstwę na koła (z umiarem) oraz odrobinę błota na spód gąsienicy-osłony z przodu. Ponadto pokombinowałem z ogniwkami gąsienic na wieży, a także z gąsienicami (co pisałem wcześniej) pastelami. Teraz podsycha i później zdecyduję co dalej Nie wykluczone, że to będą już ostatnie czynności nad Zvezdziakiem. Zobaczymy jak podeschnie. Edit: Chyba jeszcze sensownie byłoby podkurzyć gąsienicę od wewnątrz/tam gdzie są zęby - jakimś brązem,ewentualnie dać ślady suchego bądź mokrego błota. Zobaczę jak podeschnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 25 Maja 2013 Share Napisano 25 Maja 2013 Brzmi super, czekam z niecierpliwością na efekt końcowy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 25 Maja 2013 Autor Share Napisano 25 Maja 2013 Fotki. Na galerię poczeka bo lampa błyskowa dość sporo przekłamuje, szczególnie jest to widoczne przy kurzu, wtedy mocno automat zdjęcie koloryzuje. Zdjęcia robiłem Canonem EOS 450D w trybie automatu - jak już się wypogodzi zrobię bez lampy, manualnie przy równym oświetleniu, przy odpowiednim tle - do galerii (nie dysponuje lampkami do zdjęć). Robienie zdjęć obiektywem kitowym, bez odpowiedniego światła przez żyłowanie w górę ISO to samobójstwo Nic dobrego z tego nie wyjdzie. Chyba już na tę chwilę Tygrys I skończony, wątpię, bym coś więcej w nim jeszcze zmieniał (może jakieś drobiazgi - zobaczymy jak zostanie oceniony). Później napiszę pewnikiem jeszcze małe podsumowanko na zamknięcie warsztatu. Nie wiem, dziś, jutro czy w poniedziałek. Zobaczę. created by picasa2html.com Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Maja 2013 Share Napisano 25 Maja 2013 Not o zanim jeszcze dasz galerię to zró jakąs fotę na jednolitym (może białem) tle zamiast tej gazety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 25 Maja 2013 Autor Share Napisano 25 Maja 2013 Mata Olfa? W sumie nie mam nic lepszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Maja 2013 Share Napisano 25 Maja 2013 Prześcieradło, poszwa z poduszki. Na początek może być. ja kupiłem sobie arkusz papieru A2 w sklepie dla plastyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 25 Maja 2013 Autor Share Napisano 25 Maja 2013 created by picasa2html.com created by picasa2html.com created by picasa2html.com created by picasa2html.com created by picasa2html.com created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 25 Maja 2013 Autor Share Napisano 25 Maja 2013 Tyle by było na temat debiutu. Efekt jakiś jest, na pewno nie wyszedł najgorzej mój Tygrysek, ale zawsze mogłoby być lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 25 Maja 2013 Share Napisano 25 Maja 2013 Jak na debiut jest wyśmienicie, nie odpuszczaj a będziesz robił dzieła sztuki! Pzdr K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 25 Maja 2013 Share Napisano 25 Maja 2013 Fajny Marcin mój pierwszy wyszedł znacznie gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 25 Maja 2013 Share Napisano 25 Maja 2013 Ładny, moje gratulacje Nad upiększaniem gąsienic, proponuje prace na sucho ;) Czyli pastele itp. sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 25 Maja 2013 Autor Share Napisano 25 Maja 2013 Pastele suche poszły na wszystkie gąski, zarówno w ogniwka na wieży, osłonę z gąsienicy na przodzie, jak i między ogniwa gumisi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi