Skocz do zawartości

Tiger I Early - Zvezda - 1:35

Martinez

Rekomendowane odpowiedzi

Na chwilę obecną wygląda to tak:

BD1.JPG

BD2.JPG

BD3.JPG

BD4.JPG

bypicasa2html.gifcreated by picasa2html.com

Ale zdjęcia są z lampą błyskową, które dość mocno rozjaśnia czerwień/rdzę. W rzeczywistości ten kolor jest sporo bardziej stonowany. Niestety nie ma warunków na zrobienie fotki pod gołym niebem, bezchmurnym. Jeszcze będę coś pewnie poprawiał. Jestem w 95 % zadowolony z finalnego efektu - brud i rdza liczyłem że wyjdą trochę lepiej.

• Odpowiedzi 259
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ciągle się zastanawiam co w nim jeszcze poprawić, ale to już będzie na bank raczej 99 % wersji finalnej. Muszę się z tym przespać, no i zrobić jakieś foty bez lampy na balkonie. Niestety pogoda pełne zachmurzenie więc od wczoraj mało światła, za mało

Chciałbym z niego wyciągnąć więcej, ale nie wiem czy to już nie jest ponad moje obecne umiejętności Może sensowniej byłoby go ciut bardziej przybrudzić błotem, chociażby w okolicy kółek. Muszę się zastanowić, a póki co uznaję pierwszaka za prawie skończonego - galerię będę dopiero robić jak wróci ładna, bezchmurna pogoda, więc do połowy przyszłego tygodnia mam czas

Czytałem, co prawda dawno, ale wszystkie Twoje warsztaty i galerię. Fakt, faktem - i w moim odczuciu przy tym kotku ostro błotko poszło, za ostro. U mnie z kolei go prawie wogóle na kołach nie widać, chociaż dałem. Dlatego myślę o nałożeniu drugiej warstwy, tą samą metodą co pierwszą czyli delikatne strzepywanie pigmentów z pędzelka na płaszczyzny, aby te naloty na kołach były bardziej widoczne. Zobaczę...

Rdzę przyciemnij na gąchach bo jest w kolorze ferrari - pigment jasna rdza na stalowych gąskach drogą synergii z kolorem stali idzie w pomarańcz, wetrzyj ciemny brązowy pigment, zaufaj mi. Poza tym jest b. dobrze rośnie nam dobry modelarz.

O jak masz pastele to super, możesz uzyskać każdy kolor. Z rdzą to jest tak, że w realu początkowo ma ona jasny pomarańczowy kolor, potem robi się czerwona ale nie równo, w jednych miejscach więcej w innych mniej, a taka rdza która jest już dość długo lub/i jest na elementach pracujących w jakiejś maszynie jest ciemno brązowa. Te 3 lub 2 kolory należy łączyć i mieszać - wtedy mamy dobre realistyczne efekty.

Faktycznie - stonowany kolor pastelami dużo lepiej się komponuje z całą sylwetką czołgu i wygląda naturalniej. Zaaplikowałem sobie 2 różne brązy na gąsienice, obie i jest zdecydowanie lepiej - czerwien stonowana brązem wyszła.

Poznęcałem się nad Tygrysem - okurzyłem go pastelami (kadłub/wanna) bo tam się najbardziej kurzy. Dodałem błoto drugą warstwę na koła (z umiarem) oraz odrobinę błota na spód gąsienicy-osłony z przodu. Ponadto pokombinowałem z ogniwkami gąsienic na wieży, a także z gąsienicami (co pisałem wcześniej) pastelami. Teraz podsycha i później zdecyduję co dalej

Nie wykluczone, że to będą już ostatnie czynności nad Zvezdziakiem. Zobaczymy jak podeschnie.

Edit: Chyba jeszcze sensownie byłoby podkurzyć gąsienicę od wewnątrz/tam gdzie są zęby - jakimś brązem,ewentualnie dać ślady suchego bądź mokrego błota. Zobaczę jak podeschnie.

Fotki. Na galerię poczeka bo lampa błyskowa dość sporo przekłamuje, szczególnie jest to widoczne przy kurzu, wtedy mocno automat zdjęcie koloryzuje. Zdjęcia robiłem Canonem EOS 450D w trybie automatu - jak już się wypogodzi zrobię bez lampy, manualnie przy równym oświetleniu, przy odpowiednim tle - do galerii (nie dysponuje lampkami do zdjęć). Robienie zdjęć obiektywem kitowym, bez odpowiedniego światła przez żyłowanie w górę ISO to samobójstwo Nic dobrego z tego nie wyjdzie. Chyba już na tę chwilę Tygrys I skończony, wątpię, bym coś więcej w nim jeszcze zmieniał (może jakieś drobiazgi - zobaczymy jak zostanie oceniony). Później napiszę pewnikiem jeszcze małe podsumowanko na zamknięcie warsztatu. Nie wiem, dziś, jutro czy w poniedziałek. Zobaczę.

ogolnie_2.JPG

ogolnie_1.JPG

ogolnie_3.JPG

ogniwka_1.JPG

ogniwka_2.JPG

kurzenie_tyl.JPG

oslona.JPG

brud2_2013_05_25_9.JPG

brud2_2013_05_25_9_1.JPG

bypicasa2html.gifcreated by picasa2html.com

Marcin.