MrDyzio Napisano 15 Maja 2013 Share Napisano 15 Maja 2013 Wreszcie po przestojach polski Stug dojechał do galerii. Model Revella, metalowa lufa RB/JB Models, siatki z Voyagera, figurki przerabiane we własnym zakresie (MIG, Preiser, Revell). Ziemia z pigmentów, trawa SilFlor i Polak, krzaki własne. Warsztat TUTAJ Fotki, jak zwykle, robione późną porą przy sztucznym świetle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 15 Maja 2013 Share Napisano 15 Maja 2013 No wreszcie się zlitowałeś. Bardzo fajnie. Trawa super. Kompozycja też. Krzaczor też niczego sobie. Gratulacje Teraz nie wiem czy wolę Hetzera czy tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 15 Maja 2013 Share Napisano 15 Maja 2013 Lajkuje - bo niby Niemiec a Polak/z kuricą/... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 15 Maja 2013 Share Napisano 15 Maja 2013 Ha nawet nie wiedziałem że mieliśmy Stuga, po prostu nie widziałem zdjęć. Model i scenka bardzo mi się podobają, tylko pojazd jakiś mało upaćkany. Ogólnie scenka całkiem fajna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 15 Maja 2013 Autor Share Napisano 15 Maja 2013 No wreszcie się zlitowałeś. Bardzo fajnie. Trawa super. Kompozycja też. Krzaczor też niczego sobie. Gratulacje Teraz nie wiem czy wolę Hetzera czy tego. A jakoś tak nie było czasu wrzucić fotek Cieszę się, że przypadł do gustu Ja lubię oba Lajkuje - bo niby Niemiec a Polak/z kuricą/... No i fajnie, że się podoba Ha nawet nie wiedziałem że mieliśmy Stuga, po prostu nie widziałem zdjęć. Model i scenka bardzo mi się podobają, tylko pojazd jakiś mało upaćkany. Ogólnie scenka całkiem fajna W 1945 5 dywizjon artylerii samobieżnej 6 Dywizji Piechoty posiadał tylko i wyłącznie zdobyczne pojazdy, jako ze nie otrzymał przewidywanych SU-76. Posiadał na stanie: 3 szt StuG III G, 3 szt Hetzer, 1 szt PzKpfw IV J i 1 szt transportera EPA (Marder III pozbawiony działa i osłony). Wszystkie pojazdy zostały wyremontowane przez polski 24 batalion naprawy czołgów w okresie marzec-kwiecień 1945. Fotek Stugów brak, ale są numery fabryczne: 106704, 106811, 107939. W tej samej jednostce były też 3 Hetzery. Numery fabryczne Hetzerów: 322549, 323339, 323358. Są 2 zdjęcia Panzera IV, powojenne już, zrobione w Poznaniu w 1948, ostatnio opublikowane w publikacji Archeologia Wojenna Tom 3 z 2013 roku. 5 Dywizjon nie zdążył podobno wziąć udziału w walkach, stąd też model przedstawia pojazd mało styrany, krótko po remoncie. Ciężko by było uzasadnić upaćkany po pachy pojazd w maju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 15 Maja 2013 Share Napisano 15 Maja 2013 bardzo ciekawa rzecz i dobrze zrobiona. jak na mój gust to dolna część pojazdu coś za czysta jest ale to już twoja wizja. przybył Ci naprawdę ładny pojazd do kolekcji, czekam na następne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 15 Maja 2013 Autor Share Napisano 15 Maja 2013 bardzo ciekawa rzecz i dobrze zrobiona. jak na mój gust to dolna część pojazdu coś za czysta jest ale to już twoja wizja. przybył Ci naprawdę ładny pojazd do kolekcji, czekam na następne. Dzięki Andrzeju Tak jak pisałem wcześniej, uznałem że nie za bardzo miał okazję się upaćkać skoro nie wziął udziału w walkach po remoncie. pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 15 Maja 2013 Share Napisano 15 Maja 2013 No Panie Dyzio - Gratulacje. Mam nadzieję, że i ten model przyniesie jakieś nagrody na jankeskich konkursach i wystawach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 15 Maja 2013 Autor Share Napisano 15 Maja 2013 No Panie Dyzio - Gratulacje. Mam nadzieję, że i ten model przyniesie jakieś nagrody na jankeskich konkursach i wystawach Dzięki Skoti No i wykrakałeś, czyli pierwsze koty za płoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Maja 2013 Share Napisano 16 Maja 2013 No to gratki modelu jak i nagrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 16 Maja 2013 Autor Share Napisano 16 Maja 2013 No to gratki modelu jak i nagrody. A dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 16 Maja 2013 Share Napisano 16 Maja 2013 Bardzo ładna praca Marcinie , gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacper Napisano 16 Maja 2013 Share Napisano 16 Maja 2013 Bardzo fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Salwiczek Napisano 16 Maja 2013 Share Napisano 16 Maja 2013 Fajnie, że gdzieś tam w dalekim świecie nagrodę zdobywa model w polskim malowaniu, gratulacje! Jakąś krótką fotorelację z imprezy w odpowiednim dziale dasz radę zaprezentować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 16 Maja 2013 Autor Share Napisano 16 Maja 2013 Dzięki Panowie Cieszy mnie, że moja wizja Stuga przypadła Wam do gustu. Krzysztof, niestety nie ma szans na moją fotorelację, gdyż większość mojego czasu pochłonęły obowiązki sędziowskie Niektóre modele można podejrzeć na naszej stronie klubowej: http://novaipms.org/html/gallery.php Pierwszy folder w lewym górnym rogu - Model Classic 2013 (05/11/2013) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 16 Maja 2013 Share Napisano 16 Maja 2013 A może jakaś historyjka do scenki rodzajowej?? Kto tam się zgubił lub kto kogo znalazł ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 16 Maja 2013 Share Napisano 16 Maja 2013 Ha bo ja wiem co piszę ;). Gratulacje podwójne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 17 Maja 2013 Autor Share Napisano 17 Maja 2013 Adam, pisanie ciekawych historyjek pozostawiam tym, którzy mają na to wolny czas, a u mnie z tym krucho Skoti - wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 Szczególnie mi bliski temat, bo 6 Dywizja Piechoty to protoplasta 6 Pomorskiej Dywizji Powietrznodesantowej, 5dam (dywizjon artylerii mieszanej) czyli w prostej linii spadkobierca 5 dywizjonu artylerii 6DP padł ofiarą kadrowców dopiero w 1991r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 18 Maja 2013 Autor Share Napisano 18 Maja 2013 Szczególnie mi bliski temat, bo 6 Dywizja Piechoty to protoplasta 6 Pomorskiej Dywizji Powietrznodesantowej, 5dam (dywizjon artylerii mieszanej) czyli w prostej linii spadkobierca 5 dywizjonu artylerii 6DP padł ofiarą kadrowców dopiero w 1991r. Cieszę się, że przypadł do gustu. A przy okazji czegoś się dowiedziałem bo do tej pory nie miałem pojęcia o tym, że 5 dam wywodził się z tej jednostki. Jakiś czas temu popełniłem jeszcze jednego zdobyczniaka z tego samego okresu - do podejrzenia GALERIA i WARSZTAT. Planuję jeszcze dwa zdobyczne pojazdy z 5 dywizjonu artylerii... może jeszcze w tym roku, jak junior pozwoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi