hypnos82 Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 No i powoli bedę sie zabierał za kolejny model. Tym razem pora na cos bardziej poważniejszego ;) Zawartośc modelu zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Jest tego dużo i widac, że w bardzo dobrej jakości ( zawartośc podana w linku ). Od siebie dodałem tylko metalowe szekle i zimmerit firmy Atak Model Link z zawartością http://www.mojehobby.pl/products/Kingtiger-Late-Production-w-New-Pattern-Track-Ardennes-19443.html Mam jeszcze pytanie odnośnie klejenia zimmeritu. Jakim najlepij klejem to zrobić no i na co zwracac uwage ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 Witaj Sam kiedyś miałem do czynienia z tym Dragonem . Powiem szczerze , że fajnie się go lepiło . Ze swojej strony dołożyłem tylko Friule . Radziłbym Ci dołożyć jeszcze metalową lufkę RB . Co do zimmu to super rzecz właśnie kleję dwa . Może być tyci przykrótki ale łatwo sobie z tym poradzić . Ja zimmy Atak-u lepię CA tylko wcześniej warto się uzbroić w Debonder . Ogólnie życzę powodzenia : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 Mam ten sam zestaw z zimmeritem ataka, kiedyś tam do zrobienia. Jeśli chodzi o zimmerit to polecane jest użycie kleju wolnoschnącego lub nieschnącego wcale. Rozsmarowujesz go na środku i umieszczasz wyciętą część zimmeritu. Klej nieschnący (microscale liquid tape) lub wolnoschnący wikol powinien pozwolić ci na manipulowanie częścią celem najlepszego upozycjonowania arkuszu zimmeritu. Jak już wypozycjonujesz podklejasz wszystkie krawędzie szybkoschnącym CA. Tyle wiem z teorii Zarówno z instrukcji jak i rad doświadczonych modelarzy. Jeśli chodzi o praktykę to jeszcze nie kładłem tego zimmu, a będę kiedyś musiał, ponieważ moje cztery dragony w poczekalni są wyposażone już w zimmerit ataka Osobiście kupiłem razem z zimmeritem klej microscale liquid tape. Docelowo planowałem go używać do wież (włazy) i gąsienic, jednak czytając instrukcje ataka okazało się, że jest to polecany klej do pozycjonowania zimmu, więc pewnie i w tym celu będę go używać: http://www.jadarhobby.pl/microscale-mi10-micro-liguidtape-p-7654.html Warsztat będę obserwować, jako że sam w bliżej nieokreślonej przyszłości zamierzam zbudować ten model Na razie spoczywa on w poczekalni Pozdrawiam. Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 Witam. Widzę że pojawił się piękny model na warsztacie. Co do zimmeritu, to najlepiej średniogęstym cyjanoakrylem. Ja używam bonda w opakowaniach 20g. Oczywiście najpierw musisz .na sucho uformować zimm . Potem szybka akcja z pędzelkiem i zdecydowanie doklejasz. Można pomóc sobie doklejając taśmę z jednej strony aby trafił na swoje miejsce. Jednak jak równo i dokładnie przyłożysz powinno pójść bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 (edytowane) Nie radzę kleić zimmeritu klejem CA, wystarczy klej do plastiku i najlepiej z pędzelkiem. Zastosowanie takiego kleju daje nam możliwość operowania płatami zimmeritu na modelu. A tak z ciekawości, po co zimmerit do późnego KT ? Edytowane 17 Maja 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 17 Maja 2013 Autor Share Napisano 17 Maja 2013 WitajSam kiedyś miałem do czynienia z tym Dragonem . Powiem szczerze , że fajnie się go lepiło . Ze swojej strony dołożyłem tylko Friule . Radziłbym Ci dołożyć jeszcze metalową lufkę RB . Co do zimmu to super rzecz właśnie kleję dwa . Może być tyci przykrótki ale łatwo sobie z tym poradzić . Ja zimmy Atak-u lepię CA tylko wcześniej warto się uzbroić w Debonder . Ogólnie życzę powodzenia : ) A czym sie różni lufa RB od zestawowej metalowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 17 Maja 2013 Autor Share Napisano 17 Maja 2013 Nie radzę kleić zimmeritu klejem CA, wystarczy klej do plastiku i najlepiej z pędzelkiem.Zastosowanie takiego kleju daje nam możliwość operowania płatami zimmeritu na modelu. A tak z ciekawości, po co zimmerit to późnego KT ? Z tego co sie orientowałem, to modele stosowane w ardenach z nowym zawieszeniem miały zimmerit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 A czym sie różni lufa RB od zestawowej metalowej ? W zestawie masz tylko metalową lufę, hamulec wylotowy trzeba odciąć z plastikowej lufy. A Google pokażą Tobie jak wygląda zestaw RB. Z tego co sie orientowałem, to modele stosowane w ardenach z nowym zawieszeniem miały zimmerit. Co nie zmienia faktu, że zestaw Dragona to jak napisałem wcześniej, późna wersja KT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 17 Maja 2013 Autor Share Napisano 17 Maja 2013 Z tego co wiem, to w ardenach były stosowane pojazdy z i bez zimmeritu. Tutaj chyba mamy mozliwośc stworzenia wczesnej i pożnej wersji, bo w zestawie sa bodajrze trzy rodzaje kół napędowych. Więc zanim zaczne zabierac sie za zimmerit, prosze o opinie w której mozliwości moge go zastosować ? Bo troszke sie juz pogubiłem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 Z dyskusji na forum anglojęzycznym na temat modelu Dragon 6232: "a very small number of T2's from s506 were fitted with the new tracks during the Bulge. As far as I know, four maybe five have been identified. It is theorized that this was done as a field test. The tanks had zimmerit and the early pattern 18 tooth sprockets. They most likely would have been sprayed in a three color camo scheme by the battalion maintenance platoon, but it's highly doubtful they would have had the "ambush" scheme." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 created by picasa2html.com Przykładowa lufka RB do Tygrysa I Early - do Tygrysa II zbudowana jest na tej samej zasadzie - owczywiście konstrukcyjnie (różnice jakie występują to długość/kaliber działa/hamulec wylotowy). Ja generalnie nie zamierzam kupować armaty do tego tygrysa, ponieważ zestaw już zawiera metalową lufę - jak Seb napisał trzeba dociąć hamulec wylotowy z plastikowego odpowiednika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 17 Maja 2013 Autor Share Napisano 17 Maja 2013 Z dyskusji na forum anglojęzycznym na temat modelu Dragon 6232: "a very small number of T2's from s506 were fitted with the new tracks during the Bulge. As far as I know, four maybe five have been identified. It is theorized that this was done as a field test. The tanks had zimmerit and the early pattern 18 tooth sprockets. They most likely would have been sprayed in a three color camo scheme by the battalion maintenance platoon, but it's highly doubtful they would have had the "ambush" scheme." Czyli wszystko jasne, zimmerit musi być Dzieki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk2000 Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 Planujesz malowanie z Arden czy inne Jeżeli z Arden i chcesz wykorzystać zimmerit ataku to musiał byś zrobić tygrysa z 506 batalionu. A poniżej link z czołgami z tego batalionu http://www.tiif.de/thread.php?threadid=140&sid=2fba65edeb4cb6813b98c033b43be221 Mam nadzieje że pomogłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 18 Maja 2013 Autor Share Napisano 18 Maja 2013 Tak, własnie planuje zrobic taki model Przy okazji bede kombinował z błotnikami i chyba całkowicie usune przednie i cześciowo na boki założe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 Mam analogiczny model (K2 Porsche z zimmerit) z metalową lufą i mogę powiedzieć, że hamulce wylotowe były osobno nic nie trzeb było docinać, montowało się je na dołączonej lifie metalowej, alternatywnie była też lufa cała w platyku. Sprawdź pewnie też masz tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 W tym pudle nie ma hamulca wylotowego oddzielnie. Mam ten model kit i Seb też go ma, ale z tego co widziałem warsztat Sebastiana, to go nie skończył. Zresztą przed chwilą sprawdziłem pudełko jeszcze raz i nie ma Pewnie masz repacka z dodanym hamulcem wylotowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 Nie ma oddzielnego hamulca, trzeba odcinać, tak pokazuje instrukcja. Modelu nie skończę, bo zmienił dawno właściciela. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 18 Maja 2013 Autor Share Napisano 18 Maja 2013 Zgadza sie, hamulec trzeba odcinac, ale to nie powinno byc problemem. Jutro juz zaczne prace. Pierw rozpoczne od kładzenia zimmeritu na wszystkie elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 20 Maja 2013 Autor Share Napisano 20 Maja 2013 Tak na dzien dzisiejszy przedstawia sie praca z zimmeritem. Pozostała jeszcze wanna i właz na tyle wieży. A do klejenia uzywam kleju Total Wikol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 20 Maja 2013 Share Napisano 20 Maja 2013 Jak na moje oko zimmerit wyszedł świetnie. Są dwa czy trzy miejsca na wieży, gdzie mam wrażenie, że są wybrzuszenia, ale to debiut z zimmem, więc jak dla mnie jest super Zresztą... sam będę debiutował z zimmeritem praktycznie na bank przy tym samym modelu Bo inne są moim zdaniem trudniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk2000 Napisano 21 Maja 2013 Share Napisano 21 Maja 2013 Czy jest to moje złudzenie czy plaster zimmeritu na wieży jest za długi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 21 Maja 2013 Share Napisano 21 Maja 2013 Ładnie siadł. Patryk nie jest za długi, tylko tam jeszcze przychodzi przednia ściana wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 21 Maja 2013 Share Napisano 21 Maja 2013 Ten zimm jest lepszy niż oryginalny dragonowski. Pięknie położone! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk2000 Napisano 21 Maja 2013 Share Napisano 21 Maja 2013 Ładnie siadł. Patryk nie jest za długi, tylko tam jeszcze przychodzi przednia ściana wieży. Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 21 Maja 2013 Autor Share Napisano 21 Maja 2013 Jak na moje oko zimmerit wyszedł świetnie. Są dwa czy trzy miejsca na wieży, gdzie mam wrażenie, że są wybrzuszenia, ale to debiut z zimmem, więc jak dla mnie jest super Zresztą... sam będę debiutował z zimmeritem praktycznie na bank przy tym samym modelu Bo inne są moim zdaniem trudniejsze Te zacienienia, to nie wybrzuszenia ;) Na poczatku myslałem, że to miejsca gdzie nie złapał klej, ale wszystko ładnie trzyma i nie wiem czemu takie cienie wyszły Ładnie siadł. Patryk nie jest za długi, tylko tam jeszcze przychodzi przednia ściana wieży. Na początku też myślałem że jest za długi, ale dobrze, że w pore przypomniałem sobie, że jeszcze dojdzie przednia ściana, bo już miałem w rekach skalpel hehehe Ten zimm jest lepszy niż oryginalny dragonowski. Pięknie położone! Dziekuje. Szczerze mówiąc troszke sie obawiałem na początku, ale po pierwszym połozonym płacie moje obawy mineły. Polecam do tych zabiegów klej Total Wikol. Swietnie sie pracuje nim, bo nie zastyga szybko i nie zostawia sladów Mam jeszcze pytanie odnosnie zimmeritu na boku burty. Czy bede mogł na niego załozyc błotniki ? A co do błotników bocznych, to sa tam miejsca jakby na piny, czy cos co słuzyłoby do mocowania i nie wiem, czy mam tylko użyc kleju, czy czegoś jeszcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi