Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak widać alternatyw jest kilka i dobrze. Każdy może wybrać co zechce

Jeszcze taka dodatkowa informacja odnośnie folii z allegro.

Kiedyś coś takiego tam kupiłem (grubość 0,5 lub 0,6 mm, arkusz A4) i okazało się, że obie strony tej folii były dodatkowo zabezpieczone warstwą folii ochronnej tak że żadnych rysek na powierzchni nie miało prawa być .

Nie wiem jak jest w przypadku zalinkownych wyżej aukcji ale można sprzedawcę podpytać.

Napisano
Można też nabyć okładkę do bindowania. Koszt praktycznie żaden.

Nie polecam tych okładek. Swego czasu dorabiałem do Su-27 właśnie z takiej okładki. Wszystko ładnie pięknie do czasu polerowania, dziwnie mleczna się zrobiła szybka i nie szło tego usunąć nawet Sidolux nie pomagał.

Napisano

Panowie!

Dzięki za cenne rady. Właśnie sobie uświadomiłem, że folie do laminowania leżą u mnie w robocie w biureczku gdzieś na samym dnie porzucone i zapomniane

No cóż - chwilowo w delegacji jestem i dopiero w poniedziałek pokombinuję. Się zastanawiam jak to wyjdzie jak dam folię na 'kopyto' i potraktuję suszarką. Się wyjaśni w poniedziałek wieczorkiem

Napisano

Po kolejnych próbach i błędach stwierdziłem, że folie do laminowania się nie nadają - za cienkie - nie można ich kształtować. Zlepiona podwójnie jest niby lepsza, ale tylko do płaskiego przeszklenia choć i tak są na niej smugi.

Znalazłem natomiast PET przezroczysty i nie omieszkam go zamówić.

http://www.swiatmodeli.eu/pl/c/Plyty-przezroczyste/155

150_150_productGfx_975ed6e654fa97d3bb47a824c63fdebe.jpg

Póki co klują się powoli acz skutecznie szpeje typu radia, gałki, pokrętła i inne elementy bebechów kabiny. Pokażę jak zmontuje toto do kupy.

Napisano

Pójdź do papierniczego i kup grubą przezroczystą okładkę na papiery. Toto nad gazówką nawet giąć jak chcesz.

• 8 months later...
Napisano

Będziesz otwierał wszystkie drzwiczki?

Napisano

Idea jest, że w pozycji otwartej będą drzwi nawigatora. Ucieczkowe będą wjmowalne (jeżeli będzie się czym pochwalić w środku - jak nie to je przykleję ;P).

Napisano

To zależy. Pewnie clearfixem ;) Przezroczyste, delikatne części jak kobieta - najlepiej czymś na alkoholu!

Gdyby było większe i płaskie to pewnie CA i zmatowienia bym przeszlifował, ale małe i niepłaskie to się trochę boję.

• 4 weeks later...
Napisano

DSC07028s_zps369eb805.jpg

DSC07022s_zpsd481e49e.jpg

DSC07023s_zps43ec963b.jpg

Powoli dalej. Wszystko to suma miksów zestawu, blach i własnej roboty. Trochę washa i suchych pasteli - co w niektórych miejscach nieładnie wyszło. No i dywanik na podłodze w paski z drukarki 2D! Zrobiłem też szpeje w kabinie nawigatora ale jakoś nie mogę zdjęcia zrobić, żeby było coś widać. AKtualnie się dość mocno męczę z dopasowaniem tego co zrobiłem do części zewnętrzych co jest nie lada sztuką bo w tym modelu absolutnie nic do siebie nie pasuje

Napisano

Strach nie strach zrobić trzeba - dla odskoczni psychicznej od rozpoczęcia mi-6 już 3 inne modele zrobiłem! Czwarty wierolot już napoczęty, ale że czekam na kluczową część to co mi pozostało jak nie mi-6 ;)

Napisano

Wrocilem z podrozy do domu a tu kola poczta przyszly prosto z goracej Ukrainy...

20140424_190351_zpseec8ddfe.jpg

Swoja droga wojne czuc na calego - nad lotniskiem w Rebiechowie suki i f16 pokazy kosiakow nad pasem urzadzily...