Skocz do zawartości

Ił-18 EE 1/144 PLL LOT

tees

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów.

Po dłuższym niebycie na tym forum ,zainspirowany galeria drabika z Tu-134 postanowiłem mu dołożyć kolege co by nie był taki samotny. No i samolocik z tej samej linii i mniej więcej z tego samego okresu użytkowania.

Model Eastern Express , skala 1/144 . Stare malowanie lotowskie uzyskałem dzięki kalkomaniom Giodecals . Było to moje pierwsze spotkanie z kalkami tego producenta i przyznam szczerze ze miałem wielkie obawy czy wogóle da się z tego coś wykrzesać . Obawy moje były na wyrost. Kalka układa się bardzo dobrze bez płynów na samym lakierze bezbarwnym, nie rwie się pomimo dość dużych elementów oznakowania. Troszeczkę było problemów na powierzchniach obłych, zwłaszcza z przodu gdyż troszeczkę jest za sztywna na takie wygibasy .

Co z tego wyszło pokazuja fotki.

1b44f4e26eb82bfb.jpg

db887268c4358e6f.jpg

77704b4deccba4d2.jpg

ea56380ae8ed021e.jpg

748dac3d4e209ded.jpg

ec17c9a97b272aee.jpg

cf7a075a219ae3bb.jpg

54d9a33cf21cd73d.jpg

78ddd02317c363cd.jpg

ade669ae79f3ef05.jpg

0aa964621494a544.jpg

Pozdrawiam

Darek

Wielki powrót Darku. Model super . A co z An 12 bo coś mi mignęło gdzieś że robisz takowego ?.

Tak przymierzałem sie do niego w konkursie na sasiednim forum ale niestety poszedł narazie w odstawke ale mysle ze niebawem powstanie . Narazie co innego w planach

Wielki powrót Darku. Model super . A co z An 12 bo coś mi mignęło gdzieś że robisz takowego ?.

Tak przymierzałem sie do niego w konkursie na sasiednim forum ale niestety poszedł narazie w odstawke ale mysle ze niebawem powstanie . Narazie co innego w planach

Czy coś w 1/144 ? Ja ostatnio poległem na An 24 z Amodel zabrakło mi cierpliwości do niego . Tobie modele z Amodel i EE 1/144 wychodzą rewelacyjnie.

Czy coś w 1/144 ? Ja ostatnio poległem na An 24 z Amodel zabrakło mi cierpliwości do niego . Tobie modele z Amodel i EE 1/144 wychodzą rewelacyjnie.

Teraz na warsztacie nieco wiekszy gabaryt bo w skali 1/32. A co do modeli o których piszesz to poprostu trzeba cierpliwosci do nich. Fakt ze jest sporo pracy przy nich z dopasowaniem elementów , ich poprawianiem ,obróbka ale efekt koncowy wynagradza naklad pracy.

Tees - i bardzo ładny IŁ-ek i moje klimaty... Mam napoczętego przed wiekami szkaradka z krugozora, ale jest tak szkaradkowy, że jakoś spoglądać mi się w jego stronę nie chce;) Twój mi się bardzo podoba... powiedz - co to za kalki, czy do dostania, gdzie tego szukać... jeśli można... Gratuluję raz jeszcze świetnego modelu:)

Hahaha wiem o którym szkaradku mówisz .Też kiedyś go miałem.Z trzy lata temu Allanger wznowił jego sprzedaż ale sukcesu rynkowego chyba nie odniósł.

Co do kalek to można było jakiś czas temu kupić na znanym portalu aukcyjnym te kalki w postaci zestawów silk-scrin. Kupiłem wtedy kilka różnych zestawów za około 60pl za jedna sztukę. Wtedy myślałem czy dobrze zrobiłem ale teraz wiem ze tak. Mam zapas do lotowskich maszyn na parę ładnych modeli ,do nowego jak również do starego malowania . Tak sie zastanawiam czy faktycznie są to kalki Giodecals ponieważ nigdzie nie widzę na arkuszach nazwy firmy z jakiej pochodzą a ja skojarzyłem z ta firma gdyż Giodecals ma w swej ofercie identyczne malowania i graficznie są podobne do siebie . Może to Bdecals . Wczesniej nie wgłębiałem sie w temat dopiero teraz ale przyznam że naprawde juz zgłupiałem . To było mniej wiecej coś takiego:

http://www.findmodelkit.com/content/lot-polish-airlines

Na jednym arkuszu kalki do ił-62 , IŁ-18 , Tu-134 , An-24 , Jak-40.

Ja go cały czas mam, i to rozbabranego... Co na niego spojrzę, jak na wyrzut sumienia jakiś, to mi się wszystkiego odechciewa... Rzeźnia w najczystszej postaci;)

Te kalki... normalnie zazdroszczę... Słusznieś zrobił, kupując je onegdaj hurtowo. To podobno byłe BrasilDecals, po którym już nigdzie nie pozostał najmniejszy ślad chyba...

Hahaha wiem o którym szkaradku mówisz .Też kiedyś go miałem.Z trzy lata temu Allanger wznowił jego sprzedaż ale sukcesu rynkowego chyba nie odniósł.

Sukces?

To zależy jak go rozumieć. Sprzedawano go w cenach zbliżonych do cen normalnych modeli, a dziś modele Alangera ( ił-18 i Tu-104) osiągają wysokie ceny na aukcjach. Edycja tego modelu była to od początku zresztą skierowana do sentymentalnych sklejaczy. Znaleziono ponoć zardzewiałą formę i odremontowano ( po remoncie nie było już okienek pasażerów), ale szybko dokonała żywota i nie będzie już nigdy następnej edycji. Jestem szczęśliwym posiadaczem oryginału i wydanego przez Alangera modelu. I to jest b. ważny dla mnie modelik.

Przy okazji wspomniany Krugozor:

viewtopic.php?f=86&t=32233

Zawzięty vintażowiec ma go chyba ciągle na warsztacie? Z mojej strony życzliwy doping, żeby go skończyć.

Przy okazji wspomniany Krugozor:

viewtopic.php?f=86&t=32233

Zawzięty vintażowiec ma go chyba ciągle na warsztacie? Z mojej strony życzliwy doping, żeby go skończyć.

Grześ, rozumiem, że wchodzisz w rolę wintydżowego wyrzutu sumienia? Właśnie go oglądam... może już nadchodzi ten czas...