Markuz Napisano 14 Czerwca 2013 Share Napisano 14 Czerwca 2013 Witam. Długo nie składałem mojej ulubionej maszyny RKKA a ostatni wysyp KW na forum jeszcze bardziej skłonił mnie do rozpoczęcia nowego warsztatu. Tym razem padło na KW-1 1942 Simplified turret od Hobby Boss'a oczywiście w skali 1:48. Malowania jeszcze nie wybrałem zobaczymy jak się rozwinie temat. Dzisiejsze postępy z prac przedstawiają się następująco. Pudło modelu znane pewnie wszystkim. Niestety w tym przypadku nie obyło się bez szpachli już na początku. Niestety odlew wanny był leko zniekształcony w miejscach wewnętrznych wzmocnień. Wieża wstępnie polepiona. Okazało się że HB zapomniał o linii podziału blach płyt nad silnikiem i transmisją. Na dziś to tyle. Kolejne aktualizacje pojawią się w miarę wolnego czasu. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 15 Czerwca 2013 Share Napisano 15 Czerwca 2013 Z przyjemnościa popatrzę. Wiadomo - KW! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Czerwca 2013 Share Napisano 15 Czerwca 2013 No ja też się przysiądę. Coś ostatnio więcej KW niż Teciaków na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 22 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2013 (edytowane) Witam. Aktualizacja z dnia dzisiejszego. 1. Na wieży usunąłem fabryczne spawy i dodałem swoje. Na płytach pancernych naniosłem ślad cięcia palnikiem. Pozostało dokleić uchwyty i klapę włazu. 2. Kadłub otrzymał prawie wszystkie elementy plus siatki z blaszki Abera. Chyba będę musiał zainwestować w zaginarkę do elementów foto bo ostatnio tyle niecenzuralnych słów użyłem oglądając mecz naszej kadry w piłkę kopaną. Kwestia malowania nadal otwarta. Klaruje się za to mniej więcej koncepcja podstawki. Załoganci co prawda w strojach zimowych ale nie przewiduje zimowego malowania. W założeniach przewiduję jeszcze dwóch figurantów. Ale to dopiero jak zacznę działać z podstawką. Kliment na chwilę obecną prezentuje się tak. Wszelkie sugestie i porady oczywiście mile widziane. Pozdrawiam Marcin Edytowane 22 Czerwca 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Czerwca 2013 Share Napisano 22 Czerwca 2013 Widzę ze i tak miałeś więcej cierpliwości ode mnie aby poskładać metalowe wywietrzniki. Nie szlag trafił po godzinie walki i wyciąłem tylko plastikowe imitacje siatki i wstawiłem metalową. Do szału doprowadzała mnie też ta blacha z tyłu, a właściwie jej podpórki, ale jakoś dało radę. Maluj, a nie zapomnij napisać jakimi farbkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 22 Czerwca 2013 Share Napisano 22 Czerwca 2013 Całkiem fajnie się prezentuje. Swoją drogą czy była jakaś wyprzedaż KW? Tyle ich ostatnio na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Czerwca 2013 Share Napisano 22 Czerwca 2013 Pewnie niedługo będzie wysyp Teciaków - wszyscy kupują żeby nie było że tylko KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 23 Czerwca 2013 Share Napisano 23 Czerwca 2013 No nie koniecznie. Ja odstawiłem KW do rezerwy teraz czas na LWP i powojenne ZSRR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 23 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2013 Cześć. Kliment zagruntowany podkładem Tamiya z puszki. Teraz zmiana warsztatu na malarski i zaczynamy zabawę w kolorowanie. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 23 Czerwca 2013 Share Napisano 23 Czerwca 2013 Więc czekamy niecierpliwie na malunki. Podłoże pod nie zacne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 23 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2013 Po całym dniu walki z aerografem udało się jakoś pokolorować model. Maluj, a nie zapomnij napisać jakimi farbkami. Stosowałem trzy kolory. Baza Vallejo Model Color - Olive Green - 70894 Cieniowanie Jak wyżej + Citadel Bad Moon Yellow + Vallejo Model Color - White - 70951 w różnych proporcjach w zależności od stopnia rozjaśnienia. Wszystko rozcieńczane Finlandią 40% z kropelką Retardera Medium 70597 Vallejo. A teraz fotki. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 23 Czerwca 2013 Share Napisano 23 Czerwca 2013 Fajnie wygląda Marcin. Nie wiem czy tylko nie za słabe są te rozjaśnienia.Sido Ci to wszystko ostro zniweluje. Trzeba zawsze dawać większy kontrast między ciemnymi i jasnymi kolorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Czerwca 2013 Share Napisano 23 Czerwca 2013 Ech Vallejo, szkoda że ja, mój aero i one nie możemy się jakoś dogadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 25 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2013 Nie wiem czy tylko nie za słabe są te rozjaśnienia.Sido Ci to wszystko ostro zniweluje.Trzeba zawsze dawać większy kontrast między ciemnymi i jasnymi kolorami. Trochę rozjaśniłem całość. Niewiem czy nie przesadziłem tym razem. Postaram się jeszcze punktowo zastosować rozjaśnienia a potem sido kalki i zabawa olejami. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 25 Czerwca 2013 Share Napisano 25 Czerwca 2013 Spoko. Będzie akurat Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Czerwca 2013 Share Napisano 25 Czerwca 2013 No to dajesz, bo sezon na KW się kończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 29 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2013 No to lecimy dalej. W miedzy czasie pojawił się mały problem. Musiałem przeszlifować dodatkowe elementy opancerzenia gdyż po założeniu wieży okazało się że nie da się jej obrócić. Rozjaśniałem szczegóły, polepiłem i pomalowałem gąski. Klaruje się również koncepcja scenki. Ogólnie ma przedstawiać załogę obserwującą malowanie hasła propagandowego na wieży czołgu przez jednego z piechurów. Wszelkie sugestie i uwagi mile widziane. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Czerwca 2013 Share Napisano 30 Czerwca 2013 I jest dobrze. Marcin gdzie lampę zgubiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 30 Czerwca 2013 Share Napisano 30 Czerwca 2013 Ciekawe podejście do tematu! Brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 27 Lipca 2013 Autor Share Napisano 27 Lipca 2013 Cześć. Mała aktualizacja warsztatu. Marcin gdzie lampę zgubiłeś? Lampę założę na końcu. W między czasie Kliment dostał gąski. Kolejny etap to zacięta walka z kalkami. Hobby Boss walnął byka zamiast "Za Rodinu" namalował "Za Rosiju". Myslę, że jako tako udało mi się je poprawić. Po zabezpieczeniu kalek sido machnąłem po całości olejny ni to wash ni to filtr Burnt Umbra. Obecnie KW prezentuje się tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Lipca 2013 Share Napisano 27 Lipca 2013 No i dobrze. Trochę jasny, ale to pewno przez te fotki. Z drugiej strony też zrób zaciski z farby aby wyglądało że to ta sama "firma" robiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 Marcin czekam na pigmenty.Mam nadzieję że zaszalejrsz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 8 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2013 Witam. Mała aktualizacja. Niestety czasu mało a do tego upały nie sprzyjają modelowaniu. KW dostał obicia i rysy. Dodam jeszcze zaciek i lekkie brudzenie pigmentami i to by był prawie finisz. Pozostaje najtrudniejsze. Pomalować w miarę przyzwoicie figurantów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Sierpnia 2013 Share Napisano 8 Sierpnia 2013 Ciekawe jak ci wyjdą. Sam ciągle je maziam a efekt taki sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 30 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2013 Cześć. Czasu niema na dłubanie a ostatnio w firmie spadło na mnie sporo więcej obowiązków więc i czasu jeszcze mniej. Jak to u mnie bywa impuls do podjęcia działań przy KW przyszedł od strony pierworodnego który zaciągnął mnie do pobliskiej składnicy harcerskiej i wybrał sobie to co widać na zdjęciu. a tu zawartość pudełka. Gumisie strasznie powichrowane niewiem czy coś z nich będzie. Nadmienić trzeba, że Mark I już jest prawie ukończony. Sam zabrałem się za podstawkę pod Klimenta Pierwsza moja podstawka w klimacje miejskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi