blacman Napisano 14 Lipca 2013 Share Napisano 14 Lipca 2013 Witam! Po dwuletnim boju i wielu różnorakich przygodach zakończyłem budowę najpiękniejszego krążownika jaki kiedykolwiek pływał po Pacyfiku. Zwodowany 12 maja 1930 jako pierwszy z serii czterech okrętów (ATAGO, MAJA, CHOKAI) zwanych typem TAKAO. Uczestniczył praktycznie we wszystkich walkach w czasie II wojny światowej na Pacyfiku. Jako jeden z niewielu okrętów Floty Wchodzącego Słońca przetrwał działania wojenne. Uczestniczył w kampanii wokół wysp Salomona, w tym w listopadowym nocnym pojedynku z pancernikami USS Washington i USS South Dakota, gdzie Japończycy stracili pancernik Kirishima a bój ten przeszedł do historii jako najbardziej spektakularna walka okrętów wojennych w czasie całych zmagań na Pacyfiku. Więcej na wikipedia: http://pl.wikipedia.org/wiki/Takao_(1930) .... W 1944 Takao wraz ze wszystkimi bliźniakami wszedł do składu 1 Yugeki Butai pod dowództwem wiceadmirała Kurity jako Pierwszy Zespół Uderzeniowy w planowanej operacji "SHO Go" - Wielkiej Bitwie na Morzu Filipińskim. Latem, 30 sierpnia Takao zawinął do portu w Singapurze. I z tego okresu postanowiłem go odtworzyć.... Model zbudowany z zestawu Aoshimy, główny zestaw waloryzacyjny pochodził od Flyhawka wspomagany elementami fototrawionymi własnej produkcji. Zapraszam do galerii: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 15 Lipca 2013 Share Napisano 15 Lipca 2013 Balsam dla oczu.Najpiękniejszy z najpiękniejszych.Wprawdzie "brudzenie" miejscami kontrowersyjne to model całościowo się podoba.Gdzie i kiedy będzie go można na żywo obejrzeć ?? Jakieś zawody w planach ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Lipca 2013 Share Napisano 15 Lipca 2013 Model mi się naprawdę podoba... i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 15 Lipca 2013 Autor Share Napisano 15 Lipca 2013 Balsam dla oczu.Najpiękniejszy z najpiękniejszych.Wprawdzie "brudzenie" miejscami kontrowersyjne to model całościowo się podoba.Gdzie i kiedy będzie go można na żywo obejrzeć ?? Jakieś zawody w planach ?? Planowałem zdążyć na Zawody w Oleśnicy w tym roku ale niestety nie zdążyłem :( Nie bardzo mam rozeznanie w tego typu wydarzeniach. Pewnie poczekam do kolejnych Mistrzostw Polski NAVIGA.... Brudzenie jest delikatniejsze w rzeczywistości. Aparat podbija czerwień... W zamierzeniu miał być mocno zmęczony po aktywnościach w 43-44... parę fotek z większej perspektywy... pozdrawiam ! Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 15 Lipca 2013 Share Napisano 15 Lipca 2013 Model ładny ale te beczki to jakiś koszmar wywal je albo zmień na 3-4 razy mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 15 Lipca 2013 Share Napisano 15 Lipca 2013 zakończyłem budowę najpiękniejszego krążownika jaki kiedykolwiek pływał po Pacyfiku - zgadzam się - gratulacje ,świetny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 15 Lipca 2013 Super Moderator Share Napisano 15 Lipca 2013 Robi fajne wrażenie ogólne W detalach wychodzą miejscami niedokładności, paprochy etc, ale to akurat pewnie sam widzisz... Rdzawienie w wielu miejscach pozostawia wiele do życzenia, ale rozumiem że to taka wizja twórcy Przyjemny dla oka - mi się fajnie go ogląda Pewnie poczekam do kolejnych Mistrzostw Polski NAVIGA....A ten model w ogóle się tam kwalifikuje? Czy przypadkiem tam nie jest wymagany "czyścioch" z dokumentacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 15 Lipca 2013 Share Napisano 15 Lipca 2013 Pewnie poczekam do kolejnych Mistrzostw Polski NAVIGA....A ten model w ogóle się tam kwalifikuje? Czy przypadkiem tam nie jest wymagany "czyścioch" z dokumentacją I owszem jest wymagany "czyścioch" z dokumentacją... Model bardzo mi się podoba Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 15 Lipca 2013 Share Napisano 15 Lipca 2013 A ten model w ogóle się tam kwalifikuje? Czy przypadkiem tam nie jest wymagany "czyścioch" z dokumentacją Za ślady eksploatacji zostaną odjęte pkt z oceny łącznej.Moje dwa brudzone modele dostały medale w klasie C Naviga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 15 Lipca 2013 Super Moderator Share Napisano 15 Lipca 2013 A ten model w ogóle się tam kwalifikuje? Czy przypadkiem tam nie jest wymagany "czyścioch" z dokumentacją Za ślady eksploatacji zostaną odjęte pkt z oceny łącznej.Moje dwa brudzone modele dostały medale w klasie C Naviga. Ooooo - nie wiedziałem, że tak można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 15 Lipca 2013 Autor Share Napisano 15 Lipca 2013 A ten model w ogóle się tam kwalifikuje? Czy przypadkiem tam nie jest wymagany "czyścioch" z dokumentacją Za ślady eksploatacji zostaną odjęte pkt z oceny łącznej.Moje dwa brudzone modele dostały medale w klasie C Naviga. Ooooo - nie wiedziałem, że tak można a można gdzieś amatorsko bardziej ...? budowa i adaptacja zestawu Aoshimy oparta była na dokumentacji J. Skulskiego z Anatomii ale sporo jest jednak "tfórczości własnej".... chociażby rzeczone beczki - które jednak zostawię bo uważam, że są urocze . i dla BALROGa .... odnośnie śladów rdzy, zacieków i brudzenia. Ten model to jeden wielki eksperyment mojej techniki modelarstwa: montażu, malowania, etc... Zdjęcia makro obnażają niestety wszystko... ... ale to fajnie. Bardzo dużo cennych informacji znalazłem na tym Forum. A więc dziękuję serdecznie za komentarze i uwagi ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 15 Lipca 2013 Share Napisano 15 Lipca 2013 dla BALROGa .... Dzięki ale to tobie nalezy sie piwo za fajny modelik a że lubię flotę Cesarstwa Japonii to przyglądałem mu sie dokładnie, i własnie rzucały sie strasznie w oczy owe beczki wielkie jak słonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 15 Lipca 2013 Share Napisano 15 Lipca 2013 oprócz beczek, szczęka na kolanach. Piękny krążownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 15 Lipca 2013 Autor Share Napisano 15 Lipca 2013 Piękny Pozdrowienia z Singapuru A to niespodzianka! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 16 Lipca 2013 Share Napisano 16 Lipca 2013 Udało mi się w końcu pozbierać szczękę z podłogi (zacząłem wczoraj ), model rewelacyjny Cała skrzynka należy się za niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 16 Lipca 2013 Autor Share Napisano 16 Lipca 2013 Dzisiaj była słoneczna pogoda więc może dołożę jeszcze parę fotek: małe porównanie z rzeczywistością: IJN Takao 1939 vs IJN Takao 1944 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 22 Lipca 2013 Share Napisano 22 Lipca 2013 Re We La Cja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 23 Lipca 2013 Share Napisano 23 Lipca 2013 Muszę jeszcze raz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 23 Lipca 2013 Share Napisano 23 Lipca 2013 Jak zobaczyłem że wrzuciłeś tę galerię to wiedziałem że będzie zapierała mi dech w piersi... ...nie pomyliłem się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 27 Lipca 2013 Share Napisano 27 Lipca 2013 Straszny pierdolnik na pokładzie Ale to dobrze, ciężko jest złamać monotonię całego ciemno szarego okrętu, a takie różnokolorowe elementy znacznie go ożywiają. Olinowanie musiało być stresujące Ja to jak jedno mocuje, to drugie urywam, a w takim gąszczu to musiała być niezła zabawa. Model pierwszoklaśny, widać dużo włożonej pracy, co przełożyło się na bardzo efektowny model. Mam pytanie - co to za siatka na flaglinkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 28 Lipca 2013 Autor Share Napisano 28 Lipca 2013 Dziękuję Panowie ... Olinowanie musiało być stresujące właściwie to nie - wykonałem je w calości z drutu mosiężnego 0,1mm - bez konieczności naciągania czy specjalnego układania. Bardzo fajnie tworzy się efekt "ciężaru" olinowania. Po prostu przykładam prosty drucik na przykład do dziobowego flagsztoka i doklejam super glutem. Kąt przyklejenia łatwo ustawić - ja zakładałem ok 15-20 stopni w górę. Po wyschnięciu węzła podnoszę drucik na saling i doklejam - efekt tworzy się niejako sam Drucik jest dłuższy - odcinam końcówki ostrymi obciążeczkami - nabytymi w japońskim sklepie modelarskim. Niesłychanie dobrze tną. Używam ich tylko do olinowania. Mam pytanie - co to za siatka na flaglinkach? to jest tzn speed cone - czyli element do optycznej informacji na temat prędkości okrętu dla innych jednostek w formacji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 2 Sierpnia 2013 Share Napisano 2 Sierpnia 2013 Rhayader napisał(a):Mam pytanie - co to za siatka na flaglinkach? to jest tzn speed cone - czyli element do optycznej informacji na temat prędkości okrętu dla innych jednostek w formacji - pomyślałem sobie ,iż to jakieś gniazdo szerszeni morskich lub innych żądłaczy ... - big super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 2 Sierpnia 2013 Share Napisano 2 Sierpnia 2013 Piękny model pięknego okrętu Wprawdzie na Pacyfiku kibicowałem Amerykanom, ale Japońce mieli znacznie ładniejsze okręty To coś podobnego do sloganu o drugowojennych mundurach SS: "naziści byli źli itd., ale dobrze się ubierali" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 2 Sierpnia 2013 Share Napisano 2 Sierpnia 2013 ... "naziści byli źli itd., ale dobrze się ubierali" ...bo mundury projektowal im sam Hugo Boss...Za garnitur z tej "stajni" do dzis placi sie ciezkie pieniadze. Model okretu przesliczny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 24 Września 2013 Share Napisano 24 Września 2013 Muszę powiedzieć , że jestem pod wrażeniem. Obejrzę na żywo :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi