BOMI21 Napisano 14 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2013 Z tego co pamiętam, to na statecznikach pionowych numery i czeskie insygnia były zamalowywane jedną dużą plamą farby ciemnozielonej (samochodowej?).Ta sama farba szła na zamalowanie znaków na górnej powierzchni skrzydeł. Nie wydaje mi się, by zostawili na samolocie czeskie numery. To zapewne odbijające się słońce daje takie wrażenie. Tak, to prawda - widać, że na zdjęciu jest zamalowany kolor piaskowy, który mój model jeszcze ma, a jego kamo jest całkowicie czeskie (jeszcze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 15 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2013 Poprawiłem nieco jasnozielony, minimalnie (na zdjęciach jest to prawie niewidoczne) sposhadingowałem model. Patrząc po zdjęciach tego egzemplarza, nie był on przesadnie zużyty, dlatego model też nie będzie. Jeszcze parę poprawek na plamach mam do zrobienia, pomalować silniki, osłonę działka, panele dielektryczne, nos i model dostanie lakieru. Potem kalki i wash. I chyba tak będzie. Pomalowałem też spód - dałem lekki preshading. Mam nadzieję, że teraz kolory są "bardziej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 16 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2013 Fototrawione osłony klapek przeciwpompażowych w napływie Eduard vs GWH Raczej wykorzystam eduardowskie. Osłony dielektryczne pomalowałem, nieco trzeba jeszcze poprawić. I tak wygląda model w tej chwili. Już zastanawiam się, jak go lakierować. Czy Sidolux, kalki, wash a na to Gunze Top Coat Semi Gloss będą ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 16 Sierpnia 2013 Share Napisano 16 Sierpnia 2013 Ja po odpowiednim wyschnięciu kalek (24-36h) położyłbym jeszcze warstwę lakieru błyszczącego przed washem. Miałem sytuacje, w których udawało mi się naruszyć kalkę przy ścieraniu washa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 17 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2013 MiG dostał powierzchnie metalowe. Osłony dysz (czy coś takiego) są ciemne, bo będę jeszcze przy nich kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 17 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2013 ... I pomalowałem klapy przednie. Jaki ma to cel? Gdy klapy są schowane I gdy w pełni wypuszczone Źródło http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=3&t=35228&start=15#p430459 Dzięki nobie1973! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 19 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2013 Zbliżając się ku końcowi prac przy malowaniu, zacząłem dłubać przy kokpicie. Na pierwszy ogień poszły uszczelki na przedniej owiewce, Zrobiłem też co nieco przy skrzynce bezpieczników za fotelem. Fotel to niezbyt udana wersja wyciągnięta z któregoś z wraków - właściwy będzie lepiej wykonany. I udało się poprawić pola dielektryczne przy napływie. Widać też farbę, która zeszła z maskowaniem. Naprawdę trudno te pola dielektryczne zamaskować. Tą wiązkę za skrzynką przyuważyłem tutaj http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=3&t=35228#p429729 Czyli znów dzięki nobie1973... 8-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Sierpnia 2013 Share Napisano 19 Sierpnia 2013 Troszkę trudno powiedzieć, bo różne oświetlenie modelu, ale chyba ten piaskowy jest za jasny. Zerknij na fotki oryginału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 19 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2013 Troszkę trudno powiedzieć, bo różne oświetlenie modelu, ale chyba ten piaskowy jest za jasny.Zerknij na fotki oryginału Każdy kolor ma mniejsze lub większe odchylenia od oryginału, tak już jest. Przemalowanie piaskowego na bardziej "czekoladowy" jest wykonalne, ale muszę sprawdzić, czy jest to rzeczywiście konieczne - przy moim doświadczeniu łatwiej coś popsuć naprawiając, niż rzeczywiście naprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Sierpnia 2013 Share Napisano 19 Sierpnia 2013 Też jestem za ciemniejszym. Szkoda odpuścić taki fajny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Sierpnia 2013 Share Napisano 19 Sierpnia 2013 BOMI21 Zerknij na brązowe plamy na fotkach, które wrzuciłeś: Wprawdzie tutaj też co fotka to inny odcień, ale generalnie jest ciemniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 20 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2013 Poprawiłem piaskowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 20 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2013 Maskowanie nach pól dielektrycznych sprawiło mi tyle problemów i tyle uszkodzeń powłoki naokoło, że musiałem wyszytko przeszlifować i pomalować od nowa kolorem kamuflażu. Może znacie jakiś dobry pomysł, aby je zamaskować? Taśmą ciężko. Widać, że ślad są - do poprawy. Przy okazji zdecydowałem się na remont skrzynki bezpieczników - To, co udało mi się dorobić jest dalekie oryginałowi, i pewnie któryś z purystów by mnie rozerwał na strzępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Sierpnia 2013 Share Napisano 20 Sierpnia 2013 Jak masz możliwość to naklej na ten element kawałek Oramascu przezroczystego, odrysuj po linii podziału i wytnij. W ten sposób zrobisz sobie idealną maskę na te fragmenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 20 Sierpnia 2013 Share Napisano 20 Sierpnia 2013 Troszkę rażą po oczach ślady po wypychaczach w wlotach powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 21 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2013 Troszkę rażą po oczach ślady po wypychaczach w wlotach powietrza. Model będzie miał założone panele zasłaniające na te wloty. Jak masz możliwość to naklej na ten element kawałek Oramascu przezroczystego, odrysuj po linii podziału i wytnij. W ten sposób zrobisz sobie idealną maskę na te fragmenty. Nie mam czegoś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 21 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2013 Jak napisałem - tak zrobiłem. Skrzynka z bezpiecznikami została całkowicie ogołocona z farby rozcieńczalnikiem z Dragona (miała na sobie jeszcze starą farbę, która się łuszczyła) oraz blaszki z kabiny. Wszystko po to, aby pomalować to staranniej, zgodnie z oryginałem i dorobić wszystkie kabelki widoczne w prawdziwych "Smokerach". Tak jak na tych zdjęciach Zdjęcia należą do nobie1973 [ http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=3&t=35228#p429729 ] Jak też widać, poprawiam wszystkie niedoróbki malarskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 21 Sierpnia 2013 Share Napisano 21 Sierpnia 2013 Jak zdarza Ci się kupować maski Montexu, to nie wyrzucaj resztek - to właśnie ten materiał. Z resztą Oramasc nie jest drogi, 2m starczą ci na długie lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 21 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2013 Jak zdarza Ci się kupować maski Montexu, to nie wyrzucaj resztek - to właśnie ten materiał. Z resztą Oramasc nie jest drogi, 2m starczą ci na długie lata. Pozostałości po maskach Montexu mam - coś wykombinuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 22 Sierpnia 2013 Share Napisano 22 Sierpnia 2013 Nie wyrzucaj też tego śliskiego papieru. Po odrysowaniu maski na modelu naklejasz na niego Oramasc z powrotem żeby łatwiej było wycinać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 22 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2013 Nie wyrzucaj też tego śliskiego papieru. Po odrysowaniu maski na modelu naklejasz na niego Oramasc z powrotem żeby łatwiej było wycinać. Tak, wiem. Można całkiem nieźle zamaskować te panele przy użyciu taśmy 3M. Taka wąska, ciemnoniebieska. Dosyć elastyczna. Ale zrywa farbę - dlatego to pomaluję przed kalkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 22 Sierpnia 2013 Share Napisano 22 Sierpnia 2013 (...) taśmy 3M. Taka wąska, ciemnoniebieska. Dosyć elastyczna. Ale zrywa farbę - dlatego to pomaluję przed kalkami. Ja, wzorem innych, przed naklejeniem tejże taśmy, czy też zwykłej tasmy maskującej, przyklejam ją dwu, trzykrotnie na dłoń w celu osłabienia mocy kleju. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żebym zerwał farbę teśmą - ale to pewnie dlatego, że mało maluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Sierpnia 2013 Share Napisano 22 Sierpnia 2013 Z tą metodą to jest różnie, zauważyłem że to być może kwestia podkładu. W poprzednich modelach niemal zawsze zdarzało mi się zerwać farbę taśmą. W przypadku prac nad F-5F po raz pierwszy użyłem Surfacera 1500 od Gunze. Kładłem i zrywałem taśmę w ogóle nie bawiąc się w żadną delikatność - ani razu nie uszkodziłem farby (maluję farbami Gunze C i Tamiya). Coś czuję, że to zasługa podkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 22 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2013 Z tą metodą to jest różnie, zauważyłem że to być może kwestia podkładu.W poprzednich modelach niemal zawsze zdarzało mi się zerwać farbę taśmą. W przypadku prac nad F-5F po raz pierwszy użyłem Surfacera 1500 od Gunze. Kładłem i zrywałem taśmę w ogóle nie bawiąc się w żadną delikatność - ani razu nie uszkodziłem farby (maluję farbami Gunze C i Tamiya). Coś czuję, że to zasługa podkładu. Niekoniecznie, mój MiG został w całości pomalowany Surfacerem 1500 za to farbki to akryle (Gunze H). Może to ich wina... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Sierpnia 2013 Share Napisano 22 Sierpnia 2013 Nie twierdzę, że moja teoria jest prawdziwa, jednak tak jak pisałem: przy 1500 zrywałem taśmę w ogóle nie pamiętając, że to może zniszczyć mi pomalowaną powierzchnię i nic. Mam wrażenie, że wpływ na to może mieć to, że Surfacer 1500 jest gładszy niż np. 1200, który używałem wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi