Skocz do zawartości

Su 22 M 4 Mastercraft 1/72

kowal76

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 274
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Cześć,

W końcu dorwałem jakiś sprzęt do fotek . Poniżej efekty pierwszych prac przy Su 22.

Pierwsze prace przy wannie pilota.

Obraz%252520003.jpg

bypicasa2html.gifcreated by

Fotel pilota

Obraz%252520011.jpg

Kola podwozia głównego już z blaszkami.

Obraz%252520017.jpg

Połówki kadłuba oraz przecięta osłona kabiny ponieważ planuję ją zrobić w pozycji otwartej.

Obraz%252520018.jpg

Obraz%252520020.jpg

To na razie na tyle, w najbliższym czasie planuję popracować nad kabiną , goleniami i wnękami podwozia.

Może postaraj się następnym razem lepiej wykadrować zdjęcia. Jak aparatem się nie da, to programem graficznym obetnij zbędne tło. Teraz o fotelu można powiedzieć tylko tyle, że jest

Sorki mam sprzęt na jaki mi możliwości pozwalają. Zrobiłem jeszcze 3 fotki fotela może są trochę lepsze. Z programami do obróbki zdjęć jeszcze się nie zaznajomiłem .

Obraz%252520023.jpg

Obraz%252520024.jpg

Obraz%252520030.jpg

[...]

Sorki mam sprzęt na jaki mi możliwości pozwalają. Zrobiłem jeszcze 3 fotki fotela może są trochę lepsze. Z programami do obróbki zdjęć jeszcze się nie zaznajomiłem .[...]

Programy graficzne nie gryzą i warto się z nimi zaznajomić bo prostymi operacjami możemy co nieco poprawić i lepiej pokazać to na czym nam zależy.

Od siebie dodam, że podobną i łatwą w użyciu funkcję ma GIMP.

- otwierasz plik,

- zaznaczasz odpowiedni obszar,

- ctrl+C kopiujesz

- wklejasz -> jako nowy obraz (shift+ctrl+V jeśli dobrze pamiętam)

- zapisujesz pod nową nazwą i gotowe

Przy okazji można poprawić np. balans bieli, kontrast, rozjaśnić, przyciemnić itp., itd....

A fotelik wygląda zachęcająco, oby reszta pracy była co najmniej tak udana

Fotel ładnie wyszedł jak na taką skalę. Ale jest małe ale, pasy są koloru pomarańczowego ewentualnie jasnoszare, nigdy w K-36 nie spotkałem się z pasami żółtymi w naszym lotnictwie. Zagłówek czy dobrze widzę ma jakieś paćki srebrnego??

http://www.ejectorseats.co.uk/k36a.jpg

Będę podglądał i w miarę pomagał, bo popełniłem kilka tych modeli w 72. Jak potrzeba Ci zdjęć oszklenia to daj znać ostatnio będąc na lotnisku porobiłem sobie parę zdjęć więc mogę Ci je podesłać.

Fotel ładnie wyszedł jak na taką skalę. Ale jest małe ale, pasy są koloru pomarańczowego ewentualnie jasnoszare, nigdy w K-36 nie spotkałem się z pasami żółtymi w naszym lotnictwie. Zagłówek czy dobrze widzę ma jakieś paćki srebrnego??

http://www.ejectorseats.co.uk/k36a.jpg

Będę podglądał i w miarę pomagał, bo popełniłem kilka tych modeli w 72. Jak potrzeba Ci zdjęć oszklenia to daj znać ostatnio będąc na lotnisku porobiłem sobie parę zdjęć więc mogę Ci je podesłać.

Dzięki z góry za pomoc. Pasy na niektórych zdjęciach są właśnie takie żółto-beżowe a na innych pomarańczowe. Ja wybrałem tą pierwszą opcję. No ale jeszcze chyba da się przemalować na kolor pomarańczowy. Co do zagłówka to fakt przecierając suchym pędzlem poleciałem po zagłówku ale to poprawię przy malowaniu.

• 5 weeks later...

Cześć,

Tak jak zapowiedziałem wstawiam fotki. Dzisiejsze efekty prac z kabiną i dyszą. Przy kabinie jeszcze będą korekty ponieważ zabrakło mi niektórych farbek.

Muszę wykombinować jak zrobić celownik .

Powiem szczerze że już strasznie wzrok mi się męczy przy małych elementach w 1/72 .

Obraz%252520003.jpg

Obraz%252520001.jpg

Obraz%252520007.jpg

Obraz%252520009.jpg

Obraz%252520015.jpg

Obraz%252520027.jpg

bypicasa2html.gifcreated by picasa2html.com

Wiesz to nie Twój błąd bo w wielu publikacjach jest błędny kolor, właśnie sugerujący LGG. W sumie może już nic nie kombinuj ten kolor nie będzie się tak rzucał w oczy Sory za zamieszanie .

Wiesz to nie Twój błąd bo w wielu publikacjach jest błędny kolor, właśnie sugerujący LGG. W sumie może już nic nie kombinuj ten kolor nie będzie się tak rzucał w oczy Sory za zamieszanie .

Spoko. Jak skończę kokpit to wezmę się za podwozie lub wnęki podwozia.

• 1 month later...

Cześć,

Po kilku tygodniach modelarskiej bezczynności dzisiaj coś tam ruszyłem przy "suczce". Jakoś ostatnimi czasy brak mi zapału do sklejania .

Może to wina braku czasu na hobby ,a może coś innego. Dziś pomalowałem felgi kół oraz dokończyłem malować dyszę. Następnie planuję zająć się podwoziem i wspominanymi wcześniej jego wnękami.Coś trzeba zrobić z przednią golenią bo jakoś tak dziwnie wygląda.

v2013092920123831525339.jpg

v2013092920125598385815.jpg

v2013092920124782031158.jpg