Skocz do zawartości

ORP ORZEŁ 1:75 / 1:72

Michalw

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 95
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Hejka Tęczowe Misie

... chyba oglądam za dużo bajek z chrześniakiem

No to fotka poczwarki

HPIM4932_zpsf02730eb.jpg

Kokon

HPIM4933_zpsff4ab014.jpg

I nie obyło się bez "słit foci" z kokonem dla zobaczenia wymiarów ... stwierdziłem że dawanie monety jest zbędne

HPIM4935_zpse5f37b59.jpg

Taką ciekawostką jest to że Nasz Orzeł był o ponad 10 metrów dłuższy od najdłuższych U-Boot'ów, może dlatego Niemcy tak go szukali ze strachu bo nie wiedzieli co się w nim może kryć

Teraz czas na wydobywanie z kokonu motyla

Pozdrawiam

Tez jestem ciekaw, moj pierwszy kadlub tez chcialem wypelnic pianka i pomimo plastikowej konstrukcji wyladowal w szybkim tempie w smieciach - wygladal jakby go szerszenie pogryzly.

Moze tobie wyjdzie lepiej. trzymam kciuki.

A51 już nie pierwszy raz robię kadłub wypełniony pianką.

Stosuje metodę :

- Pianka

- oszlifowanie

- obklejenie gazetami nasączonymi lekko rozwodnionym wikolem

- szpachla

- szlifowanie

- szpachla

- obklejenie ręcznikami papierowymi lekko rozwodnionym wikolem

- szpachla

- malowanie by wykryć ubytki

- szpachla

- szlifowanie

- szlifowanie

- szlifowanie

- .....

Metoda według mnie dobra, grubość zwiększa się o jakieś 3 lub 4 mm i kadłub jest tak twardy że można grać w baseball.

Te 3 lub 4 mm to średnia grubość łącznie bo obu stronach i z doświadczenia właśnie zawsze wycinam wręgi po 1,5 mm mniejsze.

Pierwszy kadłub jaki zrobiłem bez tych poprawek poszerzył się o prawie 1 cm i byłem wielce zdziwiony .

Po przeliczeniu wtedy na nowo miałem nie lada zadanie żeby go zeszlifować do pożądanej szerokości ale sobie darowałem i zacząłem od nowa.

Tak na szybko

HPIM4938_zps01b36e9b.jpg

To co zostało

HPIM4945_zps98d6ea92.jpg

I przymiarka ze starym kioskiem, działkiem i ludkiem.

Trochę mi się ręce trzęsły to lekko nieostre

HPIM4944_zps0e9a57db.jpg

Zawsze się zastanawiam, jak w tego typu pracach wygląda realizm odwzorowania rzeczywistości i na ile jest ona przekłamana ze względu na technologię wykonania, sposób obróbki etc...

Realizm to wypadkowa precyzji wykonawcy i posiadanej dokumentacji. Technologia i obróbka nie mają nic do rzeczy - to tylko kwestia ilości czasu spędzonego nad modelem.

Tu masz realizm i ( staram się ) precyzje wykonania.

Pierwsze foto, tak jak MM daje. Ten element zaznaczony jest płaski i już wiem że muszę to zrobić na nowo.

Beznbsptytu1420u_zpsa926ccb1.png

... bo na oryginale ten sam element jest okrągły i spłaszczony przy sterze

orzel013_zpsb82f9e62.jpg

Pozdrawiam

• Super Moderator
Zawsze się zastanawiam, jak w tego typu pracach wygląda realizm odwzorowania rzeczywistości i na ile jest ona przekłamana ze względu na technologię wykonania, sposób obróbki etc...

Realizm to wypadkowa precyzji wykonawcy i posiadanej dokumentacji. Technologia i obróbka nie mają nic do rzeczy - to tylko kwestia ilości czasu spędzonego nad modelem.

Nie wyobrażam sobie, jak można prawidłowo odwzorować kształt wręgi zmniejszając ją po obwodzie o 1,5 mm a potem nakładając kilka różnych warstw papieru i szpachli... Prawidłową szerokość może i się uzyska ale czy kształt szczególnie na wręgach małych .... ? Może i można... A model w gabarytach duży to i o zauważalne nieprawidłowości łatwiej. Jeżeli jednak wszystko jest w granicach akceptowalnych przez autora to wszystko jak najbardziej w porządku - nie czepiam się

Hej.

Szybkie pytanie do posiadaczy modelarskiego złomu.

3204_1_edu84164_3_zps36c00d24.jpg

Czy macie w swoich zbiorach takie coś.

Interesująca mnie średnica to od 3 do 5 mm i tylko trójramienne.

Potrzebuję do włazów.

Foto z mojehobby.pl

Pozdrawiam

Dzięki za link ale patrząc na zdjęcia jak to wygląda to jakość i grubość rozpórek mnie mało zadowala. Choc jeżeli nikt nie będzie miał to pewnie zakupię te bo 3 zł to nie jest fortuna.