Michalw Napisano 29 Lipca 2013 Autor Share Napisano 29 Lipca 2013 Super. O takie coś mi chodziło Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 30 Lipca 2013 Autor Share Napisano 30 Lipca 2013 Hejka Tęczowe Misie ... chyba oglądam za dużo bajek z chrześniakiem No to fotka poczwarki Kokon I nie obyło się bez "słit foci" z kokonem dla zobaczenia wymiarów ... stwierdziłem że dawanie monety jest zbędne Taką ciekawostką jest to że Nasz Orzeł był o ponad 10 metrów dłuższy od najdłuższych U-Boot'ów, może dlatego Niemcy tak go szukali ze strachu bo nie wiedzieli co się w nim może kryć Teraz czas na wydobywanie z kokonu motyla Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 30 Lipca 2013 Super Moderator Share Napisano 30 Lipca 2013 Teraz czas na wydobywanie z kokonu motyla Patrze od początku z uwagą na ten warsztat... Wstrzymuje oddech i czekam, co też z tego wyniknie dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A51 Napisano 30 Lipca 2013 Share Napisano 30 Lipca 2013 Tez jestem ciekaw, moj pierwszy kadlub tez chcialem wypelnic pianka i pomimo plastikowej konstrukcji wyladowal w szybkim tempie w smieciach - wygladal jakby go szerszenie pogryzly. Moze tobie wyjdzie lepiej. trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 30 Lipca 2013 Autor Share Napisano 30 Lipca 2013 A51 już nie pierwszy raz robię kadłub wypełniony pianką. Stosuje metodę : - Pianka - oszlifowanie - obklejenie gazetami nasączonymi lekko rozwodnionym wikolem - szpachla - szlifowanie - szpachla - obklejenie ręcznikami papierowymi lekko rozwodnionym wikolem - szpachla - malowanie by wykryć ubytki - szpachla - szlifowanie - szlifowanie - szlifowanie - ..... Metoda według mnie dobra, grubość zwiększa się o jakieś 3 lub 4 mm i kadłub jest tak twardy że można grać w baseball. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 30 Lipca 2013 Super Moderator Share Napisano 30 Lipca 2013 grubość zwiększa się o jakieś 3 lub 4 mm Na szerokości wręgi czy po jednej oraz po drugiej stronie po 3,4 mm? Jak to się ma do skali - zmniejszasz wymiary wręg o te właśnie wielkość ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 30 Lipca 2013 Autor Share Napisano 30 Lipca 2013 Te 3 lub 4 mm to średnia grubość łącznie bo obu stronach i z doświadczenia właśnie zawsze wycinam wręgi po 1,5 mm mniejsze. Pierwszy kadłub jaki zrobiłem bez tych poprawek poszerzył się o prawie 1 cm i byłem wielce zdziwiony . Po przeliczeniu wtedy na nowo miałem nie lada zadanie żeby go zeszlifować do pożądanej szerokości ale sobie darowałem i zacząłem od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 30 Lipca 2013 Share Napisano 30 Lipca 2013 Fajnie, fajnie.... Bedziem podpatrywac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 30 Lipca 2013 Autor Share Napisano 30 Lipca 2013 Tak na szybko To co zostało I przymiarka ze starym kioskiem, działkiem i ludkiem. Trochę mi się ręce trzęsły to lekko nieostre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 31 Lipca 2013 Share Napisano 31 Lipca 2013 Bardzo mi się podoba idea pokazania unikatowej chyba ruchomej wyrzutni torped. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 31 Lipca 2013 Share Napisano 31 Lipca 2013 Skąd ja znam to krojenie pianki montażowej? Ale fajnie idzie. Cieszy mnie, że polskie tematy w 72-jce zaczynają się pojawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A51 Napisano 31 Lipca 2013 Share Napisano 31 Lipca 2013 Podziwiam. Trzeba miec duzo samozaparcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 31 Lipca 2013 Share Napisano 31 Lipca 2013 Bardzo mi się podoba idea pokazania unikatowej chyba ruchomej wyrzutni torped. Wilki też takową posiadały za kioskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 31 Lipca 2013 Autor Share Napisano 31 Lipca 2013 Kadłub schnie z pierwszą szpachlą. No to teraz płetwy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 31 Lipca 2013 Super Moderator Share Napisano 31 Lipca 2013 Zawsze się zastanawiam, jak w tego typu pracach wygląda realizm odwzorowania rzeczywistości i na ile jest ona przekłamana ze względu na technologię wykonania, sposób obróbki etc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 31 Lipca 2013 Autor Share Napisano 31 Lipca 2013 yyy.... chyba nie rozumiem Gadaj jak chłopu do kosy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 31 Lipca 2013 Share Napisano 31 Lipca 2013 Zawsze się zastanawiam, jak w tego typu pracach wygląda realizm odwzorowania rzeczywistości i na ile jest ona przekłamana ze względu na technologię wykonania, sposób obróbki etc... Realizm to wypadkowa precyzji wykonawcy i posiadanej dokumentacji. Technologia i obróbka nie mają nic do rzeczy - to tylko kwestia ilości czasu spędzonego nad modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 31 Lipca 2013 Autor Share Napisano 31 Lipca 2013 Tu masz realizm i ( staram się ) precyzje wykonania. Pierwsze foto, tak jak MM daje. Ten element zaznaczony jest płaski i już wiem że muszę to zrobić na nowo. ... bo na oryginale ten sam element jest okrągły i spłaszczony przy sterze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 31 Lipca 2013 Super Moderator Share Napisano 31 Lipca 2013 Zawsze się zastanawiam, jak w tego typu pracach wygląda realizm odwzorowania rzeczywistości i na ile jest ona przekłamana ze względu na technologię wykonania, sposób obróbki etc... Realizm to wypadkowa precyzji wykonawcy i posiadanej dokumentacji. Technologia i obróbka nie mają nic do rzeczy - to tylko kwestia ilości czasu spędzonego nad modelem. Nie wyobrażam sobie, jak można prawidłowo odwzorować kształt wręgi zmniejszając ją po obwodzie o 1,5 mm a potem nakładając kilka różnych warstw papieru i szpachli... Prawidłową szerokość może i się uzyska ale czy kształt szczególnie na wręgach małych .... ? Może i można... A model w gabarytach duży to i o zauważalne nieprawidłowości łatwiej. Jeżeli jednak wszystko jest w granicach akceptowalnych przez autora to wszystko jak najbardziej w porządku - nie czepiam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 5 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Hej. Szybkie pytanie do posiadaczy modelarskiego złomu. Czy macie w swoich zbiorach takie coś. Interesująca mnie średnica to od 3 do 5 mm i tylko trójramienne. Potrzebuję do włazów. Foto z mojehobby.pl Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 5 Sierpnia 2013 Share Napisano 5 Sierpnia 2013 http://www.sklep.orlik-models.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=74_77&products_id=1498 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 5 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Dzięki za link ale patrząc na zdjęcia jak to wygląda to jakość i grubość rozpórek mnie mało zadowala. Choc jeżeli nikt nie będzie miał to pewnie zakupię te bo 3 zł to nie jest fortuna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 5 Sierpnia 2013 Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Podejrzewam, że chodzi Ci o pokrętła do włazów. No ale w tej skali to kłania się ręczne wykonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 6 Sierpnia 2013 Share Napisano 6 Sierpnia 2013 A nie lepiej zestaw blaszek Abera SV-07? Fototrawione pokrętła różnej wielkości - no, są one cztero- i pięcioramienne, ale może się przydadzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2013 Faktycznie, będą idealne. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi