karoleski Napisano 9 Września 2007 Share Napisano 9 Września 2007 (edytowane) ... historia pewnej grudniowej nocy cz.1 Witam wszystkich! Rozpoczynam dziś w moim warsztacie pierwszą część budowy dioramy przedstawiającej "Stan wojenny" w Polsce. Na początek zacznę od BTR-60PB w malowaniu "MILICJI" (Zmotoryzowanych Odwodów Milicji Obywatelskiej) z tamtego okresu. Model powstanie na bazie ICM-u ale szczegóły później. Jak zwykle na początek... kompletowanie dokumentacji. Dlatego prośba do Was! Jeżeli coś macie na ten temat? - Podzielcie się ze mną. Wszystko się przyda! Po długotrwałym grzebaniu w necie zebrałem coś takiego: ... i ten link P.S. Tym linkiem trochę rozjechałem wątek Pozdrawiam Edit Admin: Link Ci poprawilem. Brawo za temat Edytowane 11 Września 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoleski Napisano 10 Września 2007 Autor Share Napisano 10 Września 2007 Mój model powstanie jak już wcześniej wspomniałem na bazie BTR-60PB ICM-u. Model prezentuje się dość dobrze i jest czysto odlany. Osobne włazy oraz elementy wnętrza dodatkowo podnoszą walory modelu. To tyle na początek. A teraz ... do pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub W. Napisano 10 Września 2007 Share Napisano 10 Września 2007 To może być ciekawe-pożyjemy zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roberto Napisano 10 Września 2007 Share Napisano 10 Września 2007 Hej! (Zmotoryzowanych Oddziałów Milicji Obywatelskiej) Odwodów Bardzo ciekawy i oryginalny temat wybrałeś, przejrzyj może tą stronkę i coś ciekawego znajdziesz http://www.zomoza.kgb.pl/ Czekam na postępy w pracach nad tym modelem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 10 Września 2007 Share Napisano 10 Września 2007 Bardzo fajny temat podchwyciłeś, ja tez mam ochotę na taka dioramkę tylko w skali 1:35. Ideanie by było gdybyś zrobił dioramke z tego zdjęcia gdzie z hydromilem jąda obok bramy. W tej skali mozna by sie pokusić o zrobienie modelu polewaczki od podstaw. Zapraszam na relacje z budowy mojego btr70. Trzymam kciuki i będę śledził postepy PS. Poco 16 opon skoro btr ma tylko 8 kół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoleski Napisano 10 Września 2007 Autor Share Napisano 10 Września 2007 PS. Poco 16 opon skoro btr ma tylko 8 kół Rolling Eyes Bo to połówki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba-B Napisano 10 Września 2007 Share Napisano 10 Września 2007 Mhm, ciekawy temat i jak widzę podejście solidne. Kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemos19 Napisano 10 Września 2007 Share Napisano 10 Września 2007 No no moze być ciekawie Kolorek oczywiście niebieskie :>? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 10 Września 2007 Share Napisano 10 Września 2007 Siadam i oglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoleski Napisano 10 Września 2007 Autor Share Napisano 10 Września 2007 Kolorek oczywiście niebieskie :>? No niestety nie. Oliwka zielona jak na zdjęciach. Na chwilę obecną "testuję" śnieg firmy Valleyo. Tak sobie to wygląda :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dormitor Napisano 10 Września 2007 Share Napisano 10 Września 2007 Wałkuję podobny temat, ale ja wybrałem sobie niebieski i policyjny. Robiłeś już koła? Trzeba uważać przy wciskaniu opon na felgi. Albo szlifować, albo delikatnie wtykać. Będziesz robił z uzbrojeniem czy bez? Do Twojej kolekcji linków dorzuciłbym jeszcze (tylko pierwszy link w barwach zgodnych z tematem): http://www.tanxheaven.com/krzo/btr60/btr60krzo.htm http://www.thetankmaster.com/ENGLISH/AFV/BTR60PB_01.asp http://www.thetankmaster.com/WHEELEDAFV.asp http://armyrecognition.com/Russe/vehicules_a_roues/BTR-60/BTR-60PB_Russie_diaporama.htm Tak na szybko tyle wynalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 10 Września 2007 Share Napisano 10 Września 2007 Przejrzyj sobie ten temat pod katem sniegu: viewtopic.php?p=445#445 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 11 Września 2007 Share Napisano 11 Września 2007 Ojciec mi opowiadał że oni jak jechali cała taka kolumna to byli albo pijani albo naćpani. Ludzie musieli im zjeźdżać z drogi bo taranowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
valpurgius Napisano 11 Września 2007 Share Napisano 11 Września 2007 wiec4-13: Eee tam, pijani. Na jakąś grubszą akcję jechali, np. nielegalne zgromadzenie w postaci urodzin. A taranowali nawet na trzeźwo, o to się nie martw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoleski Napisano 11 Września 2007 Autor Share Napisano 11 Września 2007 Wszystkim dziękuję za pomoc w zbieraniu materiałów Pierwszy etap: Sklejona i po szpachlowana wanna czeka na oszlifowanie i dalszą obróbkę. Wnętrze zagruntowane odcieniem szarym. Ponieważ po przymiarce góry kadłuba nie bardzo je widać przez włazy, nie będę się nad nim rozczulał. Zamontuję tylko to co proponuje producent. Więcej uwagi za to poświecę elementom zewnętrznym, bo to w pierwszej kolejności rzuca się w oczy. Model dostał układ jezdny ze skręconymi kołami w lewą stronę i na sucho zamontowane felgi w celu ustawienia zbieżności. To tyle na razie. Ja wracam do pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoleski Napisano 11 Września 2007 Autor Share Napisano 11 Września 2007 Przy moim BTR-rze cały czas coś się "kręci". Na chwilę obecną jest zrobione wnętrze (i tak niewiele widać po założeniu góry kadłuba więc jest dość ubogie) Obsadzone zostały czołowe szyby i zamaskowane maskolem, i co najgorsze... Boczne włazy z napisami "MILICJA" Brrrrr Trzy godziny układania kalek literka po literce. Jeden niekontrolowany ruch ręką i ... "KU..A" wszystko od nowa układać. Wszystkie literki pochodzą z zestawu wschodni koktail 1/35 (człowiek ratuje się jak może...), a ułożony z oznaczeń od T34/85 "OLEJ" i "PALIWO" Litera "W" została przecięta na pół i naklejona tak żeby wyglądała na "M". W między czasie pomalowane zostały też inne drobiazgi. Potwierdzam to co napisał: dormitor felgi kiepsko wchodzą w opony. Trzeba szlifować i dopasowywać. To wszystko na dziś Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoleski Napisano 15 Września 2007 Autor Share Napisano 15 Września 2007 Model ukończony więc relację zamykam. Dziękuję wszystkim za pomoc! Reszta zdjęć w galerii: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?p=54732#54732 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 15 Września 2007 Share Napisano 15 Września 2007 Model ukończony więc relację zamykam. Nie tak prędko miała być dioramka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoleski Napisano 16 Września 2007 Autor Share Napisano 16 Września 2007 historia pewnej grudniowej nocy cz.1 Witam wszystkich! Rozpoczynam dziś w moim warsztacie pierwszą część budowy dioramy przedstawiającej "Stan wojenny" w Polsce. Na początek zacznę od BTR-60PB w malowaniu "MILICJI" (Zmotoryzowanych Odwodów Milicji Obywatelskiej) z tamtego okresu. . CZ.1 !!! Trochę cierpliwości !!! To nie będzie diorama tylko z BTR-em !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
altoss48 Napisano 11 Lutego Share Napisano 11 Lutego Zdjęcia milicyjnych BTR60PB z opisami są mojego autorstwa publikowane m.in. na stronie ZOMOZA, miło że się podobają, ale proszę o umieszczenie nazwiska autora. Tadeusz Jany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
altoss48 Napisano 11 Lutego Share Napisano 11 Lutego Jeżeli mogę pomóc to proszę o kontakt na pocztę, podeślę opis konstrukcji zawieszenia i działania przedniego lemiesza połączonego z jego tylnym amortyzatorem - oporopowrotnikiem inercyjnym. 3 zdjęcia też są mojego autorstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego dano temu popełniłem coś podobnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego Osobiście popełniłem, takiego BTR-60 z Trumpetera w skali 1/35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego Jeszcze parę szczegółów BTR-60; z mojej wycieczki do Muzeum Orła Rdzawego w Skarżysku Kamiennej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi