Krisownia Napisano 30 Sierpnia 2013 Share Napisano 30 Sierpnia 2013 Jak w temacie postanowiłem machnąć sobie keciokrada z armatką i załogą + jaką błotnistą podstawkę, chętnie usłyszę sugestie co do umocowania w historii itd. bo na ten moment jest to luźno zarysowany projekt. Sugestie co do malowaia figur chętnie widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 30 Sierpnia 2013 Share Napisano 30 Sierpnia 2013 zawsze podobał mi się ten pojazd, z chęciom poobserwuję. Jak oceniasz zestaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 30 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2013 Zestaw to mix starego z nowym, spasowanie samego pojazdu na 4, to jednak stary Dragon, więcej powiem jak dorwę się do figur bo są ponoć podrasowane. Jest kilka nowości jak wzmocniony widelec, kopuła z lampą z tyłu, wzmocnione burty w przedziale transportowym itp. Wiele spodziewam się po gąsienicach, pierwszy raz robię DS wyglądają b. dobrze, zobaczymy jak wypadną po założeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 30 Sierpnia 2013 Share Napisano 30 Sierpnia 2013 dzięki za opinie, czekam na postęp prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 30 Sierpnia 2013 Share Napisano 30 Sierpnia 2013 I ja pooglądam budowe, tak sie składa że zawsze podobała mi się ta armatka chyba ze względu na kształt osłony bo Kettenkrad jest paskudny , choć jako model pewnie będzie miły dla oka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 30 Sierpnia 2013 Share Napisano 30 Sierpnia 2013 Popodglądam z chęcią Co do osadzenia w czasie to po 1943 roku (na co wskazuje malowanie Kettenkrada) działka p-panc 37mm były uzywane pomocniczo i na drugorzędnych kierunkach działań raczej, bo wobec większości ruskich i alianckich czołgów były bezsilne. Osadziłbym je na Sycylii/Włoszech, ewentualnie w Jugoslawii lub przy oblężeniu Leningradu, bo tam jeszcze w miarę były do czegoś przydatne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 30 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2013 Dzięki właśnie o takie sugestie mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Sierpnia 2013 Share Napisano 30 Sierpnia 2013 Ciekawy projekcik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 31 Sierpnia 2013 Share Napisano 31 Sierpnia 2013 Znając twe prace o wynik można być spokojnym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 31 Sierpnia 2013 Share Napisano 31 Sierpnia 2013 Nie ma co narzekać. Dragon to o niebo lepsza opcja niż tamiya... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 31 Sierpnia 2013 Share Napisano 31 Sierpnia 2013 Fajny projekcik się zapowiada będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 31 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2013 Nie ma co narzekać.Dragon to o niebo lepsza opcja niż tamiya... Masz rację czasem mi odwala, nie ma co się czepiać wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 31 Sierpnia 2013 Share Napisano 31 Sierpnia 2013 To co do osadzenia w realiach, to zdecydowanie stawiam na Grupę Armii "Północ". Duuużo błota! A poza tym jeszcze w 1945 w Grupie Armii "Kurlandia" armaty 3,7 cm Pak stanowiły 25% całości armat ppanc na tym odcinku frontu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 31 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2013 To co do osadzenia w realiach, to zdecydowanie stawiam na Grupę Armii "Północ". Duuużo błota! A poza tym jeszcze w 1945 w Grupie Armii "Kurlandia" armaty 3,7 cm Pak stanowiły 25% całości armat ppanc na tym odcinku frontu. Dzięki to bardzo pomocne, a jakieś publikacje w których mógłbym znaleźć więcej informacji i dokumentację zdjęciową? Wstyd się przyznać ale mało wiem na te tematy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 31 Sierpnia 2013 Share Napisano 31 Sierpnia 2013 Więcej informacji teoretycznych,. to chyba tylko w artykułach w prasie historycznej, bo dobrych opracowań książkowych nie znam. Co do zdjęć... To słabiutko. Wydawnictwo Helion wydaje takie albumy fotograficzne Iana Baxtera i tam czasem są ciekawe fotki poświęcone zresztą walkom krajach bałtyckich, ale czy znajdziesz tam coś o Kettenkradzie i 3,7 cm Pak, to nie mam pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 21 Września 2013 Autor Share Napisano 21 Września 2013 Zmiana koncepcji. Postanowiłem, że kettenkrad zasili moją dioramę z E-25, także PAK i te żenujące figury idą na razie na półkę. Zabrałem się od waloryzacji tego dargonowskiego bubla. Nie uwierzycie ale ten model jest tak najeżony błędami i uproszczeniami, że głowa boli, dlatego moja waloryzacja będzie tyle o ile, pojazd i tak będzie jedynie dodatkiem do dioramy a więc nie będę się starać odtworzyć 100% co i tak w tej skali jest nie możliwe. Poprawiać będę zatem największe błędy i uproszczenia. Z największych baboli na które powinniście uważać jeśli kogoś najdzie ochota: - widelec dragona po sklejeniu wg instrugcji układa się w V - elementy nie są równoległe - potrzebna korekta, poniżej nie moje zdjęcie bo zapomniałem zrobić ale babol wygląda tak: - instrukcja nie podaje gdzie wkleić haki holownicze a miejsca gdzie wg chińczyków one powinny być (zestaw kettenkrad with pupchen) jest złe haki są na wysokości koła zębatego i mogą być skierowane rzadziej w górę a częściej w dół, w b. starych wersjach były one na wysokości zbiornika paliwa ale ja robię wersją late. - dragon nie dał tłumika!!! Należy dorobić. - siodełko winno być na pałąku w kształcie podkowy a nie na samej rurze i do tego należy je obniżyć tak aby kierowca siedział w środku bez kolan na wierzchu jak uważają Chińczycy. - należy rozdzielić i zamienić klapy na zasobniki (te z zawiasami) są one odwrotnie - te wystające rurki ze śrubką motylkową na szczycie powinny być "skierowane" na zewnątrz. Należy zrobić poprawne zawiasy. - cały układ kierowniczy to jedno wielkie uproszczenie, wymaga gruntownej korekty - odsyłam do fotografii, ja zrobiłem tylko najważniejsze oddzieliłem kierownicę od pokrętła do ustawiania twardości amortyzatora gdyż to najbardziej razi, dodam, że dragon sprzedaje pojazd jako late a dał zwykły stary układ kierowniczy bez hydraulicznego amortyzatora, jedyne co zrobili to wyrzucenie reflektora i zastąpienie go płytka ale to tylko połowa modyfikacji, pełny late to - brak reflektora, hydraulik, blacha i brak rejestracji.... Sigh... - Jak idzie o silnik to polecam dorobić wydech, pojemnik na wodę, cięgno przepustnicy, przewody paliwowe - znów masa detali sam musisz zdecydować co zrobić a co ominąć - odsyłam do książek. - dźwignie zmiany biegów, hamulec ręczy wentylatory układy przeniesienia napędu należy podorabiać, zmodyfikować znowu odsyłam do zdjęć. - hak holowniczy - to g.. co dał dragon to kpina, należy wykonać od zera, - pulpit sterowniczy należy zeszlifować na zero i zrobić poprawnie. - polecam wkleić klakson i butelkę na olej. Poniżej zdjęcia tego co zrobiłem - tylko najważniejsze rzeczy - model to dodatek do dio i tyle mu wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 21 Września 2013 Share Napisano 21 Września 2013 Piękna robota Krzysiek wręcz zegarmistrzowska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 21 Września 2013 Autor Share Napisano 21 Września 2013 Dzięki Janusz! Brzydal dostał już kolor bazowy dunkelgelb i zabieram się do malowani tej całej graciarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Września 2013 Share Napisano 22 Września 2013 Przy takim maluchu tyle przeróbek. Dobra robora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi