Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam duży problem z równym przycinaniem profili, szczególnie okrągłych.

To niby nic takiego i pewnie wielu z Was powie "ale co to za problem?", jednak dla mnie jest to kłopot.

Jak bym nie ustawiał noża prostopadle do ciętego profilu, jak bym się nie starał, to i tak w efekcie końcówka takiego uciętego kawałeczka jest krzywa, mniej lub bardziej. Oczywiście można to doszlifować, ale po pierwsze ucięty równo kawałek zawsze lepiej wygląda niż doszlifowany, a po drugie doszlifowanie takiej końcówki o średnicy 1 mm, a długości 3 mm łatwe nie jest.

Dlatego pytanie: czy jest jakaś prosta metoda, żeby docinać równe rzeczy jak przy linijce? Od razu dodam, że przy linijce się nie da zwykłym nożykiem Olfy.

Poradźcie.

Napisano

Wow - gdzieś to nabył

Napisano

super- a jakiś Polaków niema???

Napisano

Witaj , a możesz zrobić fotkę na część tnącą?

Napisano

No właśnie, gilotynka super sprawa tylko 150zł to trochę dużo. A jakiś małych do papieru nie ma ? Z plastikiem powinna sobie spokojnie poradzić. Można też spróbować coś zrobić samemu z takiego oto wynalazku : http://www.olfa.net.pl/products/Ostrza-SKB-10-10B.html a z tego wyciąć ten ładny kwadracik z miarkami i gilotyka jak znalazł http://www.olfa.net.pl/products/Mata-do-ciecia-CM-A4.html

Te dwie "nakładki" wzdłuż linii z podziałką nie są mocowane jak dobrze widzę ?

Napisano

Nie wiem , nie znam się , jestem zarobiony .... ale próbowałem tą do papieru , to sie nadaje na smar do taczki . Ja kupowałem tych gilotyn chyba z 8 sztuk u producenta i dostałem przy tej ilości całkiem przyzwoity rabat .

Należy podkreślić , że polistyren o grubości 1mm szatkuje jak złoto , grubszy też , tak samo dowolne profile .

Używam gilotyny bardzo dużo , kupiłem sobie chyba ze czterdzieści ostrzy na zapas , a przez 5 lat wymieniłem 2 razy . Są bardzo solidne .

Zaznaczam , że ta gilotyna tnie jednak pod delikatnym kątem , co widać przy grubszym materiale . Akurat mi wisi to kalafiorem i nie stanowi problemu .

No nie są na stałe , bo sobie tą śrubką mocujesz na wymiar , który potrzebujesz

zzzkoga065_zps6dd6c72b.jpg

zzzkoga067_zps50b5c08a.jpg

Napisano

No nie są na stałe , bo sobie tą śrubką mocujesz na wymiar , który potrzebujesz

Czyli jak dobrze rozumiem, są one wpuszczone pod tą linijkę i dociągając śruby dociskamy je ?

Napisano

Nie są wsuwane , są po prostu przyłożone i dociskane śrubą- tak jak rzeczesz . Przyłożone są równo , bo jest tam rant i nie przesuwają się . Bawisz się akurat Czesio w skrecze to sobie powinieneś zainwestować , bo kupować to żeby uciąć dwa pręciki na krzyż w ciągu roku , mija się z celem .

Napisano

Właśnie chyba pomyślę nad tym, tym bardziej że planuję budowę lotniskowca od podstaw... A jak wygląda sprawa wagi i przesyłki ? Sprzęt wygląda na masywny. Cła chyba być nie powinno bo w koncu jesteśmy w ue.

Napisano

Mam ten wynalazek i nie zachwycam się tak jak kolega. ostrze jest wiotkie o przy przecinaniu profilu okrągłego o średnicy np. 3mm potrafi się odkształcić i przeciąć pod skosem.

Napisano
nie zachwycam się tak jak kolega. ostrze jest wiotkie o przy przecinaniu profilu okrągłego o średnicy np. 3mm potrafi się odkształcić i przeciąć pod skosem.

Zaznaczam , że ta gilotyna tnie jednak pod delikatnym kątem , co widać przy grubszym materiale

Na marginesie- wystarczy grubszy profil przy cięciu naciąć z kilku stron , obracając go .... ale to na pewno kolega wie .....

Napisano

Na marginesie- wystarczy grubszy profil przy cięciu naciąć z kilku stron , obracając go .... ale to na pewno kolega wie .....

Od zabawki za 300pln można wymagać trochę więcej niż od żyletki za 2pln.

• 2 months later...
Napisano

Zamiast szukać w zagramanicznych sklepach, bez sprowadzania (z cłem czy bez, z VAT-em czy bez), za jedyne 79zł + przesyłka zanabyłem coś takiego:

DSC_1391.JPG

dodatkowo, w zestawie otrzymałem jeszcze 3, dwustronne ostrza.

pierwsze testy wyglądają optymistycznie