Solo Napisano 7 Września 2013 Napisano 7 Września 2013 Mam duży problem z równym przycinaniem profili, szczególnie okrągłych. To niby nic takiego i pewnie wielu z Was powie "ale co to za problem?", jednak dla mnie jest to kłopot. Jak bym nie ustawiał noża prostopadle do ciętego profilu, jak bym się nie starał, to i tak w efekcie końcówka takiego uciętego kawałeczka jest krzywa, mniej lub bardziej. Oczywiście można to doszlifować, ale po pierwsze ucięty równo kawałek zawsze lepiej wygląda niż doszlifowany, a po drugie doszlifowanie takiej końcówki o średnicy 1 mm, a długości 3 mm łatwe nie jest. Dlatego pytanie: czy jest jakaś prosta metoda, żeby docinać równe rzeczy jak przy linijce? Od razu dodam, że przy linijce się nie da zwykłym nożykiem Olfy. Poradźcie. Cytuj
Solo Napisano 7 Września 2013 Autor Napisano 7 Września 2013 Genialne w swej prostocie, tylko że... Cytuj
Solo Napisano 7 Września 2013 Autor Napisano 7 Września 2013 ?? Suwmiarka za całe 40 zł? Daj spokój... Poradziłem sobie budując takie oto wymyślne urządzenie: Cytuj
bożo wpożo Napisano 7 Września 2013 Napisano 7 Września 2013 Solo jesteś całkiem wpożo kolo ! pomyślunku była kwestia bardzo zdolna z Ciebie bestia ! Cytuj
Solo Napisano 7 Września 2013 Autor Napisano 7 Września 2013 A tak na marginesie: jaką konkretnie gilotynkę? Bo czasami przydałoby się przyciąć ładnie coś płaskiego... Cytuj
bożo wpożo Napisano 7 Września 2013 Napisano 7 Września 2013 A taka jest dobra na przykłat : Można ciąć sobie poftarzalne elementy: Cytuj
Solo Napisano 7 Września 2013 Autor Napisano 7 Września 2013 !!! Podpisuję się pod tym pytaniem. Biorę 7 sztuk! Cytuj
Solo Napisano 7 Września 2013 Autor Napisano 7 Września 2013 Dobra, znalazłem: http://shop.osorail.com/product.sc?productId=279&categoryId=15 Cytuj
Solo Napisano 7 Września 2013 Autor Napisano 7 Września 2013 Na razie niczego takiego nie znalazłem. Cytuj
gdas Napisano 7 Września 2013 Napisano 7 Września 2013 Witaj , a możesz zrobić fotkę na część tnącą? Cytuj
Czesio Napisano 7 Września 2013 Napisano 7 Września 2013 No właśnie, gilotynka super sprawa tylko 150zł to trochę dużo. A jakiś małych do papieru nie ma ? Z plastikiem powinna sobie spokojnie poradzić. Można też spróbować coś zrobić samemu z takiego oto wynalazku : http://www.olfa.net.pl/products/Ostrza-SKB-10-10B.html a z tego wyciąć ten ładny kwadracik z miarkami i gilotyka jak znalazł http://www.olfa.net.pl/products/Mata-do-ciecia-CM-A4.html Te dwie "nakładki" wzdłuż linii z podziałką nie są mocowane jak dobrze widzę ? Cytuj
bożo wpożo Napisano 7 Września 2013 Napisano 7 Września 2013 Nie wiem , nie znam się , jestem zarobiony .... ale próbowałem tą do papieru , to sie nadaje na smar do taczki . Ja kupowałem tych gilotyn chyba z 8 sztuk u producenta i dostałem przy tej ilości całkiem przyzwoity rabat . Należy podkreślić , że polistyren o grubości 1mm szatkuje jak złoto , grubszy też , tak samo dowolne profile . Używam gilotyny bardzo dużo , kupiłem sobie chyba ze czterdzieści ostrzy na zapas , a przez 5 lat wymieniłem 2 razy . Są bardzo solidne . Zaznaczam , że ta gilotyna tnie jednak pod delikatnym kątem , co widać przy grubszym materiale . Akurat mi wisi to kalafiorem i nie stanowi problemu . Te dwie "nakładki" wzdłuż linii z podziałką nie są mocowane jak dobrze widzę ? No nie są na stałe , bo sobie tą śrubką mocujesz na wymiar , który potrzebujesz Cytuj
Czesio Napisano 7 Września 2013 Napisano 7 Września 2013 Te dwie "nakładki" wzdłuż linii z podziałką nie są mocowane jak dobrze widzę ? No nie są na stałe , bo sobie tą śrubką mocujesz na wymiar , który potrzebujesz Czyli jak dobrze rozumiem, są one wpuszczone pod tą linijkę i dociągając śruby dociskamy je ? Cytuj
bożo wpożo Napisano 7 Września 2013 Napisano 7 Września 2013 Nie są wsuwane , są po prostu przyłożone i dociskane śrubą- tak jak rzeczesz . Przyłożone są równo , bo jest tam rant i nie przesuwają się . Bawisz się akurat Czesio w skrecze to sobie powinieneś zainwestować , bo kupować to żeby uciąć dwa pręciki na krzyż w ciągu roku , mija się z celem . Cytuj
Czesio Napisano 7 Września 2013 Napisano 7 Września 2013 Właśnie chyba pomyślę nad tym, tym bardziej że planuję budowę lotniskowca od podstaw... A jak wygląda sprawa wagi i przesyłki ? Sprzęt wygląda na masywny. Cła chyba być nie powinno bo w koncu jesteśmy w ue. Cytuj
bożo wpożo Napisano 7 Września 2013 Napisano 7 Września 2013 Kilograma raczej nie waży . A z opłatami , przesyłkami, to bladego pojęcia nie mam . Cytuj
Solo Napisano 7 Września 2013 Autor Napisano 7 Września 2013 Ze sklepu do którego link podałem cena z transportem wynosi ok 60 dolarów, czyli jakieś 200 zł. Cytuj
voseba Napisano 8 Września 2013 Napisano 8 Września 2013 Mam ten wynalazek i nie zachwycam się tak jak kolega. ostrze jest wiotkie o przy przecinaniu profilu okrągłego o średnicy np. 3mm potrafi się odkształcić i przeciąć pod skosem. Cytuj
bożo wpożo Napisano 8 Września 2013 Napisano 8 Września 2013 nie zachwycam się tak jak kolega. ostrze jest wiotkie o przy przecinaniu profilu okrągłego o średnicy np. 3mm potrafi się odkształcić i przeciąć pod skosem. Zaznaczam , że ta gilotyna tnie jednak pod delikatnym kątem , co widać przy grubszym materiale Na marginesie- wystarczy grubszy profil przy cięciu naciąć z kilku stron , obracając go .... ale to na pewno kolega wie ..... Cytuj
voseba Napisano 8 Września 2013 Napisano 8 Września 2013 Na marginesie- wystarczy grubszy profil przy cięciu naciąć z kilku stron , obracając go .... ale to na pewno kolega wie ..... Od zabawki za 300pln można wymagać trochę więcej niż od żyletki za 2pln. Cytuj
Czesio Napisano 8 Września 2013 Napisano 8 Września 2013 Jakby nie patrzeć to jest to wina ostrza, na bank można skołować jakiś "zamiennik" Cytuj
Pomidor Napisano 9 Listopada 2013 Napisano 9 Listopada 2013 Zamiast szukać w zagramanicznych sklepach, bez sprowadzania (z cłem czy bez, z VAT-em czy bez), za jedyne 79zł + przesyłka zanabyłem coś takiego: dodatkowo, w zestawie otrzymałem jeszcze 3, dwustronne ostrza. pierwsze testy wyglądają optymistycznie Cytuj
Czesio Napisano 9 Listopada 2013 Napisano 9 Listopada 2013 A jakiś link ? bo wygląda bardzo fajnie ! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi