Solo Napisano 7 Września 2013 Share Napisano 7 Września 2013 Mam duży problem z równym przycinaniem profili, szczególnie okrągłych. To niby nic takiego i pewnie wielu z Was powie "ale co to za problem?", jednak dla mnie jest to kłopot. Jak bym nie ustawiał noża prostopadle do ciętego profilu, jak bym się nie starał, to i tak w efekcie końcówka takiego uciętego kawałeczka jest krzywa, mniej lub bardziej. Oczywiście można to doszlifować, ale po pierwsze ucięty równo kawałek zawsze lepiej wygląda niż doszlifowany, a po drugie doszlifowanie takiej końcówki o średnicy 1 mm, a długości 3 mm łatwe nie jest. Dlatego pytanie: czy jest jakaś prosta metoda, żeby docinać równe rzeczy jak przy linijce? Od razu dodam, że przy linijce się nie da zwykłym nożykiem Olfy. Poradźcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Września 2013 Autor Share Napisano 7 Września 2013 Genialne w swej prostocie, tylko że... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Września 2013 Autor Share Napisano 7 Września 2013 ?? Suwmiarka za całe 40 zł? Daj spokój... Poradziłem sobie budując takie oto wymyślne urządzenie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 7 Września 2013 Share Napisano 7 Września 2013 Solo jesteś całkiem wpożo kolo ! pomyślunku była kwestia bardzo zdolna z Ciebie bestia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Września 2013 Autor Share Napisano 7 Września 2013 A tak na marginesie: jaką konkretnie gilotynkę? Bo czasami przydałoby się przyciąć ładnie coś płaskiego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 7 Września 2013 Share Napisano 7 Września 2013 A taka jest dobra na przykłat : Można ciąć sobie poftarzalne elementy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 7 Września 2013 Share Napisano 7 Września 2013 Wow - gdzieś to nabył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Września 2013 Autor Share Napisano 7 Września 2013 !!! Podpisuję się pod tym pytaniem. Biorę 7 sztuk! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Września 2013 Autor Share Napisano 7 Września 2013 Dobra, znalazłem: http://shop.osorail.com/product.sc?productId=279&categoryId=15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 7 Września 2013 Share Napisano 7 Września 2013 super- a jakiś Polaków niema??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Września 2013 Autor Share Napisano 7 Września 2013 Na razie niczego takiego nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gdas Napisano 7 Września 2013 Share Napisano 7 Września 2013 Witaj , a możesz zrobić fotkę na część tnącą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 7 Września 2013 Share Napisano 7 Września 2013 No właśnie, gilotynka super sprawa tylko 150zł to trochę dużo. A jakiś małych do papieru nie ma ? Z plastikiem powinna sobie spokojnie poradzić. Można też spróbować coś zrobić samemu z takiego oto wynalazku : http://www.olfa.net.pl/products/Ostrza-SKB-10-10B.html a z tego wyciąć ten ładny kwadracik z miarkami i gilotyka jak znalazł http://www.olfa.net.pl/products/Mata-do-ciecia-CM-A4.html Te dwie "nakładki" wzdłuż linii z podziałką nie są mocowane jak dobrze widzę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 7 Września 2013 Share Napisano 7 Września 2013 Nie wiem , nie znam się , jestem zarobiony .... ale próbowałem tą do papieru , to sie nadaje na smar do taczki . Ja kupowałem tych gilotyn chyba z 8 sztuk u producenta i dostałem przy tej ilości całkiem przyzwoity rabat . Należy podkreślić , że polistyren o grubości 1mm szatkuje jak złoto , grubszy też , tak samo dowolne profile . Używam gilotyny bardzo dużo , kupiłem sobie chyba ze czterdzieści ostrzy na zapas , a przez 5 lat wymieniłem 2 razy . Są bardzo solidne . Zaznaczam , że ta gilotyna tnie jednak pod delikatnym kątem , co widać przy grubszym materiale . Akurat mi wisi to kalafiorem i nie stanowi problemu . Te dwie "nakładki" wzdłuż linii z podziałką nie są mocowane jak dobrze widzę ? No nie są na stałe , bo sobie tą śrubką mocujesz na wymiar , który potrzebujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 7 Września 2013 Share Napisano 7 Września 2013 Te dwie "nakładki" wzdłuż linii z podziałką nie są mocowane jak dobrze widzę ? No nie są na stałe , bo sobie tą śrubką mocujesz na wymiar , który potrzebujesz Czyli jak dobrze rozumiem, są one wpuszczone pod tą linijkę i dociągając śruby dociskamy je ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 7 Września 2013 Share Napisano 7 Września 2013 Nie są wsuwane , są po prostu przyłożone i dociskane śrubą- tak jak rzeczesz . Przyłożone są równo , bo jest tam rant i nie przesuwają się . Bawisz się akurat Czesio w skrecze to sobie powinieneś zainwestować , bo kupować to żeby uciąć dwa pręciki na krzyż w ciągu roku , mija się z celem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 7 Września 2013 Share Napisano 7 Września 2013 Właśnie chyba pomyślę nad tym, tym bardziej że planuję budowę lotniskowca od podstaw... A jak wygląda sprawa wagi i przesyłki ? Sprzęt wygląda na masywny. Cła chyba być nie powinno bo w koncu jesteśmy w ue. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 7 Września 2013 Share Napisano 7 Września 2013 Kilograma raczej nie waży . A z opłatami , przesyłkami, to bladego pojęcia nie mam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Września 2013 Autor Share Napisano 7 Września 2013 Ze sklepu do którego link podałem cena z transportem wynosi ok 60 dolarów, czyli jakieś 200 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 Mam ten wynalazek i nie zachwycam się tak jak kolega. ostrze jest wiotkie o przy przecinaniu profilu okrągłego o średnicy np. 3mm potrafi się odkształcić i przeciąć pod skosem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 nie zachwycam się tak jak kolega. ostrze jest wiotkie o przy przecinaniu profilu okrągłego o średnicy np. 3mm potrafi się odkształcić i przeciąć pod skosem. Zaznaczam , że ta gilotyna tnie jednak pod delikatnym kątem , co widać przy grubszym materiale Na marginesie- wystarczy grubszy profil przy cięciu naciąć z kilku stron , obracając go .... ale to na pewno kolega wie ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 Na marginesie- wystarczy grubszy profil przy cięciu naciąć z kilku stron , obracając go .... ale to na pewno kolega wie ..... Od zabawki za 300pln można wymagać trochę więcej niż od żyletki za 2pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 Jakby nie patrzeć to jest to wina ostrza, na bank można skołować jakiś "zamiennik" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pomidor Napisano 9 Listopada 2013 Share Napisano 9 Listopada 2013 Zamiast szukać w zagramanicznych sklepach, bez sprowadzania (z cłem czy bez, z VAT-em czy bez), za jedyne 79zł + przesyłka zanabyłem coś takiego: dodatkowo, w zestawie otrzymałem jeszcze 3, dwustronne ostrza. pierwsze testy wyglądają optymistycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 9 Listopada 2013 Share Napisano 9 Listopada 2013 A jakiś link ? bo wygląda bardzo fajnie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi