Parabolek Napisano 19 Września 2013 Share Napisano 19 Września 2013 Witam! Uff, odważyłem się. Zakładam swój pierwszy warsztat na forum. Postaram się wrzucać zdjęcia jak najczęściej i postaram się go zrobić jak najlepiej(model). Będzie klejony prosto z pudła chociaż kokpit tego modelu woła o pomstę do nieba. Może go jakoś zwaloryzuje. Proszę o jak największą pomoc w czasie budowy tego modelu Jutro wrzucę malutki inbox oraz pierwsze poczynania Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 19 Września 2013 Share Napisano 19 Września 2013 całkiem niedroga blaszka Parta do kokpitu pomoże. Ja zakupiłem i polecam choć ja zastosowałem do MiG-31 firmy ICM. http://www.part.pl/ -S72 148 Warto zainwestować w żywiczne K-36 bo pomimo,że zestawowe są całkiem dobre (chyba najlepsze z zestawowych na rynku)to zagłówek jest nieco płytki.To samo dotyczy tyłu. Polecam do pooglądania następujące strony: http://englishrussia.com/2011/10/11/russian-jets-at-work/ http://scalemodels.ru/modules/photo/viewcat_cid_339.html oraz kopalnię zdjęc rosyjskich maszyn http://russianplanes.net/ jeśli nie znasz nic a nic rosyjskiego- w opcję w dolnym prawym rogu "Тип ВС " poszukaj typu "МИГ -31" i kliknij "ИСКАТЬ" Do bolączek bądź co bądź niemalże identycznych zestawów należy podwozie. Mocno mnie irytowało ich ułożenie ,a ostatecznie i tak zostały nieco koślawe.Zwróć uwagę na zdjęciach na kształt dysz wylotowych -. Brak w zestawie poprzeczek między dyszami.Przy sklejaniu dolnej i górnej połówki kontroluj i przymierzaj dysze bo mogą się dziać cyrki. Co do dysz ,rysunek na pudełku chyba pokazuje pierwotne dysze ,jeszcze regulowane,późniejsze są stałe,jednolite.Więc uważaj. Na inboxie zvezdy nie widzę sondy do tankowania,w zestawie ICM ona występuje choć jest nieprzydatna bo pojawiła się ona dopiero w MIG-31B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parabolek Napisano 20 Września 2013 Autor Share Napisano 20 Września 2013 Zobaczę ale teraz nie mam środków na blaszki. Nie utrzymuje się sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 20 Września 2013 Share Napisano 20 Września 2013 Robiłem jakiś czas temu ten model i blaszka Parta jest do niego przydatna. Fajnie, że założyłeś warsztat. _________________________________________________________________________ Na warsztacie: B-17G - Academy+ Blaszki Eduard + lufy - Aires - 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parabolek Napisano 20 Września 2013 Autor Share Napisano 20 Września 2013 Skoro tak mnie namawiacie na tą blaszkę No nic, muszę ją gdzieś zamówić oraz zaczekać na przypływ gotówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parabolek Napisano 21 Września 2013 Autor Share Napisano 21 Września 2013 Blaszka została zamówiona. Kupiona w jadarze. Ciekawe ile będę czekał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 21 Września 2013 Share Napisano 21 Września 2013 krótko. A w tak zwanym międzyczasie w modelu jest co robić bez blaszki więc dawaj dawaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parabolek Napisano 21 Września 2013 Autor Share Napisano 21 Września 2013 Będę dawał ale to jutro. Przepraszam za opóźnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 22 Września 2013 Share Napisano 22 Września 2013 Co prawda jestem fanem samolotów z i przed II WŚ i najlepiej z walk nad Pacyfikiem (od tego zaczynałem), z miłą chęcią popatrzę na współczesny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parabolek Napisano 22 Września 2013 Autor Share Napisano 22 Września 2013 Ehh. Cały czas problemy. Mój tata pojechał na wyjazd służbowy i zabrał ze sobą aparat. Nie będzie go do piątku. Pozostał mi więc tylko aparat w telefonie. Dzisiaj jedyne co zrobiłem to zaszpachlowałem ślady po wypychaczach (mam nadzieje że widać) Jutro poszlifuje ,skleję wnęki podwozia i przykleję do dołu samolotu. Ta jakość Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 22 Września 2013 Share Napisano 22 Września 2013 tylko nie zniszcz faktury wnęk podwozia przy szlifowaniu bo jest dobrze widoczna po zmontowaniu. W zasadzie te wypychacze nie byłyby aż tak widoczne,wnęka jest głęboka ale wąska i golenie by je zastawiły,chwali się jednak podjęcie wyzwania .Natomiast poszpachluj wypychacze na wlotach w przedniej częsci bo zeszpecą efekty prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parabolek Napisano 22 Września 2013 Autor Share Napisano 22 Września 2013 Postaram się nie zniszczyć. Mi się wydawało że będą widoczne ale trudno, a te we wlotach też zaszpachluje . Zastanawiam się czy nie poczekać na aparat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 22 Września 2013 Share Napisano 22 Września 2013 w modelarstwie na ma miejsca na pośpiech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parabolek Napisano 26 Września 2013 Autor Share Napisano 26 Września 2013 Przepraszam za nic nie pisanie ale brak internetu oraz choroba skutecznie mi to uniemożliwiła. Blaszki przyszły. Mam pytanie. Czy blaszki wystarczy psiknać zwykłym surfacerem czy musi być mr.metal primer? Roboty ruszą w sobote bo będzie aparat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parabolek Napisano 26 Września 2013 Autor Share Napisano 26 Września 2013 Dobra, wielkie dzięki bo nie mam teraz zamiaru wydawać więcej pieniędzy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 26 Września 2013 Share Napisano 26 Września 2013 No i ok, czekam na warsztat, bo mam go na magazynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parabolek Napisano 28 Września 2013 Autor Share Napisano 28 Września 2013 Czy da się jakoś usunąć zaschniętą szpachlę oprócz szlifowania? Używam zwykłej TAMIYA PUTTY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 28 Września 2013 Share Napisano 28 Września 2013 możesz ją zmyć zmywaczem do akryli WAMOD-u, wbrew nazwie zmywa także sporo farb olejnych i różnego rodzaju szpachlówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parabolek Napisano 28 Września 2013 Autor Share Napisano 28 Września 2013 Tak, poznałem jego moc Wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parabolek Napisano 29 Września 2013 Autor Share Napisano 29 Września 2013 Witam, kolejne zdjęcia z budowy modelu, jak zwykle przepraszam za jakość. Jutro o ile zdążę poszlifuje i coś tam podmaluje. Na razie kabiny nie ruszałem. Nie ma co pokazywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 25 Stycznia 2014 Share Napisano 25 Stycznia 2014 Cześć, korzystając z okazji mam pytanie czy dużym błędem będzie zastosowanie do MIG-31-go tego zestawu: http://www.martola.com.pl/pl142/produkty46114/mikoyan_mig_25p_foxbat_exhaust_nozzles i tego: http://www.martola.com.pl/pl142/produkty46865/mikoyan_gurevich_mig_25r_rb_pitot_casted_brass_ Tak się składa że przymierzam się do wydobycia z magazynku tego modelu i tak się zastanawiam co można do niego dokupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 25 Stycznia 2014 Share Napisano 25 Stycznia 2014 Będę obserwował warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 25 Stycznia 2014 Share Napisano 25 Stycznia 2014 budujesz wersję raczej nowszego typu więc ze stałymi dyszami,te z Foxbata są regulowane więc odpadają.Stabilizator płomienia też jest inny niz w Mig-31. Antena jest w zasadzie do wersji rozpoznawczych Foxbata choć trochę podobna ale nie mam pod ręką zdjęć do porównania. można pokombinować http://www.aircraftresourcecenter.com/Gal9/8501-8600/gal8513-Mig-31-Mao/37.shtm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 10 Marca 2014 Share Napisano 10 Marca 2014 Ciekawe czy dobrniesz do końca. Mój leży rozgrzebany . Przy okazji twojego warsztatu wziąłem go do ręki. Nie karz długo czekać do boju . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejos Napisano 10 Lipca 2021 Share Napisano 10 Lipca 2021 Udało się ukończyć model ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi