semper Napisano 28 Września 2013 Share Napisano 28 Września 2013 Witam. Próbowalem pryskac aerografem farbami pactry ale odrazu zasychaly w dyszy. Rozcienczalem je kranówką. Znacie jakis dobry patent na to by nie zasychaly?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiek83 Napisano 28 Września 2013 Share Napisano 28 Września 2013 Witam Też maluję sporo Pactrami, więc spróbuję trochę podpowiedzieć. Najpierw rozcieńczałem je rozpuszczalnikiem Agamy i dodawałem do tego reatarder też od Agamy. Na początku mi to wystarczało, ale przy ostatnim modelu użyłem do rozcieńczania Mr. Color Leveling Thinner i efekty były doskonałe. Nawet po dłuższym czasie nie miałem problemów z zasychaniem farby w aerografie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 28 Września 2013 Share Napisano 28 Września 2013 Spróbuj tego, ja używam do Pactry, akrylowych MM http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=T-106&lang=pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 28 Września 2013 Share Napisano 28 Września 2013 Spróbuj rozcieńczać wódką, obojętnie jaką byle czystą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
semper Napisano 29 Września 2013 Autor Share Napisano 29 Września 2013 Dzieki Panowie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 29 Września 2013 Share Napisano 29 Września 2013 Spróbuj rozcieńczać wódką, obojętnie jaką byle czystą. W przypadku pactry czytałem o tej metodzie już na tym forum kilkakrotnie - jakie proporcje stosujesz a jeśli chodzi o pytanie autora wątku to ja rozcieńczam preparatem Testors dedykowanym do produktów akrylowych i szczerze mówiąc nie mam problemów z przedwczesnym zasychaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk2000 Napisano 29 Września 2013 Share Napisano 29 Września 2013 Ja do pactry dolewałem retardera firmy tamiya i spirytusu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
semper Napisano 29 Września 2013 Autor Share Napisano 29 Września 2013 Spróbuj rozcieńczać wódką, obojętnie jaką byle czystą. Z tą wódka mogloby byc ciężko;P po chwili nie mialbym juz czym rozcienczać :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 29 Września 2013 Share Napisano 29 Września 2013 Mr. Levelling thinner lub aceton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 29 Września 2013 Share Napisano 29 Września 2013 lub aceton. Z acetonem to bym uważał - rozpuszcza plastik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 29 Września 2013 Share Napisano 29 Września 2013 W czasie malowania warto też mieć pod ręką wacik nasączony jakimś rozpuszczalnikiem. Jak tylko pojawiają się pierwsze objawy zatykania się dyszy, wystarczy ją przetrzeć wacikiem i można malować dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 30 Września 2013 Share Napisano 30 Września 2013 lub aceton. Z acetonem to bym uważał - rozpuszcza plastik Zawsze ktoś z tym wyskoczy , tak rozpuszcza, ale malując aerografem nawet czystym acetonem na model nic mu się nie stanie bo paruje momentalnie. Mix levelling thinera i acetonu jest moim zdaniem dla pactry najlepszy, powierzchnia jest gładka, pięknie kryje, schnie szybko, i pięknie trzyma się powierzchni, a jak spierniczymy do cleanluxa i na plastiku nie ma śladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RCTRAX-PL Napisano 30 Września 2013 Share Napisano 30 Września 2013 Też używam Testors i jest dobrze. Używałem wacików ale z jednej strony czyściło a z drugiej pozostawały włoski od waty. Teraz niezastąpiony jest palec wskazujący i paznokieć, którym raz na jakiś czas wydłubię skrzeplinę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi