jpl Napisano 3 Listopada 2013 Share Napisano 3 Listopada 2013 OK, z tym, że bardziej chodziło mi o jakieś uplastycznienie tych wnęk... nie wiem, czy były tam otwory, i jak to wyglądało, no ale tak czy owak, ostatecznie, są bardzo małe, więc tak czy owak problemu nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 3 Listopada 2013 Autor Share Napisano 3 Listopada 2013 Nie zostawię tak jak jest Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 6 Listopada 2013 Autor Share Napisano 6 Listopada 2013 Dzisiaj dostałem brakujące części i zakończyłem budowę rufy. Jutro całość dostanie podkład Mr.Surf....1200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kukiUN Napisano 6 Listopada 2013 Share Napisano 6 Listopada 2013 Witaj Jeśli mogę wrzucić swoje trzy grosze to proponuję zamienić śruby na te z zestawu.W zeszłym roku zmagałem się z Wichrem i też chciałem wkleić śruby z blaszek ale one są sporo za małe i wygląda to troche karykaturalnie.Zestawowe są z kolei za grube ale po odpowiedniej obróbce wyglądają o niebo lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 6 Listopada 2013 Autor Share Napisano 6 Listopada 2013 Teraz to już za późno Zestawowe poszły do kosza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 7 Listopada 2013 Autor Share Napisano 7 Listopada 2013 Więc na Wichra poszedł podkład Mr.Surf...1200. Od razu uwidocznił trochę baboli. Po ich usunięciu polegającym na szpachlowaniu wykałaczką powtórnie położyłem w tych miejscach podkład. Jak sami widzicie w niektórych miejscach można by zrobić poprawki ale jest to trudne ze względu na bliskość innych elementów. Spód kadłuba otrzymał kolor zbliżony do sugerowanego czyli Humbrolla 100. W moim przypadku jest to mieszanka Pactry A79 i A7. W trakcie wczorajszego wieczornego wykańczania rufy doszło do dwóch wypadków. Pierwszy to wystrzelenie w siną dal elementu fototrawionego którego zastąpiłem samoróbką z drutu i papieru. To ten okrągły element na nadbudówce rufowej. Drugi wypadek przypadek to sam do końca nie wiem kiedy powstał. Po zakończonej pracy chciałem Wichra odstawić na półkę patrzę ,a tu na relingu na rufie jakiś zapaćkany fragment tak że aż zaklejony . I nie tylko on ale i pokład obok niego też. Prawdopodobnie kiedy kleiłem nadbudówkę rufową musiał kapnąć klej z pędzelka. I cóż z relingu go usunąłem ale z pokładu przy próbie okazało się że pokład jest ciut miękki i zrobiłem wgłębienie w nim. Postanowiłem miejsce to zalać rzadkim SG i zostawić do wyschnięcia. Efekt jest kiepski ale już i tak tego nie zmienię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 7 Listopada 2013 Share Napisano 7 Listopada 2013 Humbrol 100 jest taki bardziej ceglasty... Poza tym, nie myślałes o tym, żeby najpiew pomalować burty na szaro, a dopiero część podwodną na czerwono. Czerwień może przebijać spod szarego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 7 Listopada 2013 Autor Share Napisano 7 Listopada 2013 Właśnie skończyłem malować. Szary ładnie pokrył czerwony. Poza poprawką czarnego pasa wyszło nawet dobrze. Jak przeschnie umieszczę parę fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 8 Listopada 2013 Autor Share Napisano 8 Listopada 2013 Ciąg dalszy budowy Wicher pomalowany. Niewielkich poprawek wymagał czarny pas. ( I tak na marginesie przy ściąganiu taśm maskujących w jednym miejscu odeszło trochę farby. Przetarłem i jeszcze raz pomalowałem i śladu nie ma ) Co do ciemniejszego pokładu zamierzam go potraktować Washem do kolorów szarych pewnie go trochę pociemni. Te pomarańczowe kwadraciki to skrzynie na kapoki dla załogi Wszystkie polery pomalowane na czarno , łańcuch też. Czapy kominów również dostały kolor czarny. Do malowania pędzlem używam akryli vallejo. Po zakończeniu malowania położyłem kalki. Oczywiście wcześniej miejscowo pomalowałem lakierem błyszczącym. W moim zestawie kalkomania była pomarszczona tak jakby wcześniej dostała wilgoci. Dlatego spore problemy miałem kładąc maty anty poślizgowe pod działa główne. Kalka pękała i cały czas się marszczyła. Dopiero użycie większej ilości płynów zmiękczających dało jako taki rezultat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 8 Listopada 2013 Share Napisano 8 Listopada 2013 Już prawie koniec Linia wodna bardzo dobrze wyszła, a całość już prezentuje się znakomicie i na pewno się to nie zmieni do galerii końcowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 8 Listopada 2013 Share Napisano 8 Listopada 2013 Pokład zostaje w takim kolorze, czy jakiś inny będzie kolor? Bo wnioskuję z tego, że położyłeś kalkę z tą matą przy działach, że już tak zostanie. Tak w ogóle - to Wicher nie miał usuniętej tej maty? Nie było coś, że były one zniszczone? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 8 Listopada 2013 Autor Share Napisano 8 Listopada 2013 Trudno mi jest na to pytanie odpowiedzieć. Jak na razie bazuję na Planach Modelarskich nr 143 dotyczących Wichra. Kolor pokładu będę się starał trochę zmienić- przyciemnić. Jak się uda oczywiście Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 8 Listopada 2013 Share Napisano 8 Listopada 2013 Najlepiej gdyby zajrzał tu któryś ze specjalistów od Naszej floty i rozwiał Nasze wątpliwości, bo szkoda by było gdyby okazało się że ich nie miał, wiązało by się to z tym, że byś poprawił to, bo model naprawdę zacny i szkoda by było gdyby takie coś się nie zgadzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 9 Listopada 2013 Autor Share Napisano 9 Listopada 2013 Model dostał delikatny Wash ciemno brązowy. Spód otrzymał Washa w postaci ciemno czerwonych smug. Artyleria , wyrzutnie torped oraz miny na swoim miejscu. Trochę gimnastyki było z rufowymi osłonami śrub. Element bardzo delikatny i trudny do wyprofilowania. Przedstawiony lewy był robiony jako pierwszy więc na nim testowałem co mogę robić a co nie wyjdzie Teraz pozostanie pobawić się w naciągi , dorobić flagsztok dziobowy oraz pomyśleć o sposobie odtworzenia zawieszania szalup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 9 Listopada 2013 Autor Share Napisano 9 Listopada 2013 Planuję wykonać naciągi z żyłki wędkarskiej 0,1mm . Czy uważacie że to jest odpowiednia grubość?? Po przeliczeniu w oryginale było by 4cm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 9 Listopada 2013 Share Napisano 9 Listopada 2013 Mimo ze matematyczne ok, optycznie moze byc zbyt gruba. Kombinowalbym z czymś cieńszym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 9 Listopada 2013 Autor Share Napisano 9 Listopada 2013 Więc trzeba będzie wybrać się do sklepu wędkarskiego po żyłki 0,06 i 0,04 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kukiUN Napisano 9 Listopada 2013 Share Napisano 9 Listopada 2013 Witaj Z dużym zainteresowaniem ślędzę twoją relację z racji ukończonego Wicherka.W moim modelu zawieszenie szalup zrobiłem z rozciagniętych ramek polistyrenowych.Gotowe szalupy przykleiłem w swoje,nazwijmy to łoża i metodą prób i błędów dobierałem "linkę" zawieszenia przycinając ją odpowiednio.Następnie przyklejałem je do żurawia.Z racji,że "linka" przeważnie była minimalnie krótsza niż było to wymagane zwisała sobie.Na koniec powstałe szczeliny między linką a szalupą zaklejałem "bloczkiem" czyli kolejnym kawałkiem rozciągniętej ramki,tym razem grubszej.No i malowanie.Mam nadzieję,że opis będzie pomocny,w razie czego mogę wkleić zdjęcie. Pozdrawiam i trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 9 Listopada 2013 Autor Share Napisano 9 Listopada 2013 Dzięki za podpowiedź z chęcią popatrzę na wykonanie ze zdjęcia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kukiUN Napisano 10 Listopada 2013 Share Napisano 10 Listopada 2013 Na szybko zrobiłem zdjęcie.Przy okazji zobaczyłem w powiększeniu jak mój model wygląda i trochę się przeraziłem http://imageshack.com/a/img30/8616/t80c.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 10 Listopada 2013 Autor Share Napisano 10 Listopada 2013 Dzięki za fotkę. Model wygląda bardzo dobrze widzę że nie które szczegóły zestawowe poprzerabiałeś. Teraz już mam pewien pogląd jak podejść do tematu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 11 Listopada 2013 Autor Share Napisano 11 Listopada 2013 W oczekiwaniu na żyłki wędkarskie wykonałem okrętowe kutry i łodzie. Zestawowe łodzie zostały zaopatrzone w elementy fototrawione i zrobione samodzielnie ( stery ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kukiUN Napisano 11 Listopada 2013 Share Napisano 11 Listopada 2013 A nie myślałeś,żeby olinowanie zrobić np z pończoch?Wygląda to bardzo fajnie,subtelnie można by rzec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 11 Listopada 2013 Autor Share Napisano 11 Listopada 2013 Myślałem tyle że dzięki żyłce można uzyskać lekki zwis Niestety z nitek pończoch tego nie uzyskam gdyż muszą być one napięte jak plan pięcioletni Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 11 Listopada 2013 Autor Share Napisano 11 Listopada 2013 Mam takie pytanie odnośnie wyposażenia Wichra w pontony. Na żadnym zdjęciu nie zauważyłem aby takowe były które sugeruje Mirage. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi