Bercik Napisano 17 Września 2007 Share Napisano 17 Września 2007 Dzień dobry wszystkim Kolegom po fachu! Witam, przedstawiam się, pozdrawiam i pragnę zaprezentować moje ostatnie skrobanki Praktycznie spudła, dodałem tylko trochę pierdółek do kabiny. Prace obecnie bardziej zaawansowane, niebawem powinienem skończyć dziada. Sam model bardzo przyjemny, sam się skleja. Więcej wkrótce, Robert Wójcik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik Napisano 17 Września 2007 Autor Share Napisano 17 Września 2007 No to jedziem dalej. Jak ja nie lubię kalkomanii Techmodu :( niby delikatne toto, rozrywa się, a jak już pójdzie na model to za Chiny nie daje się ułożyć. I sidolux, i set i sol, i Mr. Softer i nic! Na ten model zużyłem na szczęście jedynie dwa zestawy Wszystkie już po ułożeniu ciąłem skalpelem po liniach. Niestety ostatni z płynów zareagował z sido i przez to z farbami? zdarzyło mi się to po raz pierwszy ale przezeń musiałem malować spód łącznie 3 razy :/ No i niby cieniowanie jest ale nie takie jak bym chciał, coś trochę widać, trochę nie widać, ja lubię zdecydowanie większe kontrasty. Cała sytuacja lakierniczo - kalkomaniowa powoduje jednak, że poprawiać mi się już nie chce. Dzisiaj sobie go porządnie złoszuję to powinien mi się bardziej spodobać. Zdjęcia kiepskie bo z lampą, a model zrobiony na wysoki połysk na razie. W swoim czasie będą lepsze. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
volsebix Napisano 17 Września 2007 Share Napisano 17 Września 2007 HELLO! Nie prezsadzaj , nie jest tak zle z TECHMODEM . ALe co do samego modelu. Hm , nie jestem specjalista od Typhoon'ow ale czy pasy inwazyjne nie powinny byc tej samej szerokosci i biale i czarne ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik Napisano 17 Września 2007 Autor Share Napisano 17 Września 2007 Różnie. Wprawdzie zdjęcia konkretnego swojego malowania nie szukałem a zawierzyłem instrukcji, ale jak pokazują inne zdjęcia, tak też bywało (http://airwarrior.afkamm.co.uk) (http://worldwar2.free.fr) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 17 Września 2007 Share Napisano 17 Września 2007 No fajny model powstaje Powiedz mi tylko jak wykonałeś te zegary na tablicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik Napisano 17 Września 2007 Autor Share Napisano 17 Września 2007 Zegary były wytłoczone w tworzywie więc dosyć standardowo. Najpierw tablica czarnym matem (na mat lepiej się wciera farby), potem srebrna suchym pędzlem i wszystkie wskazówki się pokazały. Na koniec po kropli sido w środek, żeby imitowało szkło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spit Napisano 17 Września 2007 Share Napisano 17 Września 2007 Witam Ale czy to są pasy inwazyjne? Na instrukcji techmodu widać wyrażnie że jest to malowanie z 43roku. Czy nie są to przypadkiem razem z tymi zółtymi na górze pasy szybkiej identyfikacji?Z tego co wiem pasy inwazyjne były malowane raczej od spodu i od góry skrzydeł oraz na kadłubie. P.S. Techmod nie jest taki zły dzięki niemu mamy dużo polskich kalkomanii. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 17 Września 2007 Share Napisano 17 Września 2007 A czemu użyłeś kalek do wersji "Car door" w Typhoonie "Bubletop" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 17 Września 2007 Share Napisano 17 Września 2007 Zegary...duża klasa!!!!!!!,cały kokpit śliczniutki. a na resztę poczekam. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 17 Września 2007 Share Napisano 17 Września 2007 A czemu użyłeś kalek do wersji "Car door" w Typhoonie "Bubletop" ? Kurcze, Bercik to masz teraz zagryche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik Napisano 17 Września 2007 Autor Share Napisano 17 Września 2007 Bardzo dobre pytanie! Ponieważ ja to ja, w każdym modelu coś odwalę no ale akcja na taką skalę zdarza mi się po raz pierwszy Model to wersja Ib, kalki wziąłem do Ib i myślałem że cacy! no a teraz dopiero widzę na instrukcji te @#@#@ drzwi... No musi tak zostać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 18 Września 2007 Share Napisano 18 Września 2007 A ja mam takie pytanie, dlaczego nie zasłoniłeś komór podwozia na koła? Pytam bo ja zawsze zasłaniam i potem nie muszę skrobać tego co napyliłem. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
volsebix Napisano 18 Września 2007 Share Napisano 18 Września 2007 Dopiero po lepszym obejzeniu zauwazylem ze kalki to may 1943 , wiec nie sa to pasy inwazyjne. Tak mi sie rzucilo na oczy chyba lekko. Nie widzialem wczesniej zdjec z waskimi pasami ( szybkiego rozpoznania ) . A model jak wspomnialem wcezsniej bardzo mi sie podoba. Jezeli mozesz pokaz i opisz jak bedziesz washowal. Szczerze powiedziawszy w tej skali nie wyszlo mi to ani razu "zadowalajaco" :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 18 Września 2007 Share Napisano 18 Września 2007 Hehe takie buty No nic następnym razem Jednak samo malowanie modelu całe kamo i te wszystkie pasy wyszło Tobie naprawdę świetnie !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik Napisano 18 Września 2007 Autor Share Napisano 18 Września 2007 Odnośnie komór podwozia - z reguły też tak robię ale tym razem malowałem je dopiero na końcu więc nic skrobać nie musiałem. Osłoniłem tylko maskolem ten kawałek skrzydła, który ma z nimi bezpośredni kontakt, później cienki pędzelek i nic nie ma prawa wyjechać Co do washa - robiony zwykłą czarną plakatówką. Jeszcze kawałek mi został ale ogólnie wyszło nieźle, tzn. mi się podoba. Dzis postaram się wrzucić zdjęcia. Pozdrawiam i dziękuję za przychylne opinie, jak i wytknięcie błędów, Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 18 Września 2007 Share Napisano 18 Września 2007 Aaaa to tak ma być W sumie też jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik Napisano 18 Września 2007 Autor Share Napisano 18 Września 2007 Obiecane zdjęcia. Na prośbę Volsebixa - metoda raczej typowa, wash to czarna plakatówka rozcieńczana samą wodą. Jeśli powierzchnia jest zabezpieczona sido, ściera się bardzo dobrze, nie trzeba lać płynu do mycia naczyń. Nakładam cienkim pędzelkiem, mocno rozrzedzoną w same linie. Nadmiar ścieram po zaschnięciu, w poprzek linii chusteczką higieniczną z wódką. Najlepiej się ściera gdy chusteczka jest już bardziej sucha niż wilgotna, inaczej na modelu robi się błotko. Oczywiście, żeby wash wszedł w linie, to te które pozacierały się przy montażu zostały ponownie nacięte, nacinałem też skalpelem kalki, o czym już wspominałem. Jeśli ktoś miałby jeszcze pytania, zapraszam. No i drobnica, klapki podwozia przed brudzeniem: Pozdrawiam, Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 18 Września 2007 Share Napisano 18 Września 2007 Model bedzie super, ale mam pytanko: nie łatwiej byłoby Ci usterzenia pozioego wkleić przed malowaniem? Aha, i jeszcze jedno, jaka jest różnica między nacinaniem lini podziału skalpelem po pomalowaniu a ryciu przed malowaniem? Aha, propnuję aby opony zrobić na matt:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 18 Września 2007 Share Napisano 18 Września 2007 Kolega Bercik skalpelem nacial tylko KALKOMANIE, zeby lepiej sie wylozyly w liniach podzialu blach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik Napisano 18 Września 2007 Autor Share Napisano 18 Września 2007 No dokładnie jak mówi Majek, linie oczywiście były ryte przed malowaniem Usterzenie w ostatnim modelu przyklejałem na sam koniec i wyszło cacy, mam nadzieję, że i tym razem tak będzie... No a oponki zmatowię, spokojnie, wszystko jest świeżo po washu, bez żadnego lakieru jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 18 Września 2007 Share Napisano 18 Września 2007 O, to przepraszam bardzo, zrozumiałem, że Bercik nacinał linie podziału po pomalowaniu i kalkomanie też. (wszystko po malowaniu przed washem). Sorki jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik Napisano 29 Września 2007 Autor Share Napisano 29 Września 2007 No, rzutem na taśmę, dzień przed wyjazdem, skończyłem. Mimo kilku poważnych błędów, cieszy oko me! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 29 Września 2007 Share Napisano 29 Września 2007 Gustowny model, dioramka też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 5 Października 2007 Share Napisano 5 Października 2007 o ile pamiętam to takie paski były na samolotach biorących udział w operacji "Jubuleusz" czyli próbnego desantu pod Dieppe w sierpniu'42 http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Hawker_Typhoon_Mk_IB.jpg pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi