Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 100
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
Napisano

Trochę detali na złomowisko za zsypem jakiś silnik stacjonarny beki ,belki itp, teraz trzeba z tego jakąś ikebane ułożyć .

1tP6wRx.jpg

qv5nFdy.jpg

HTCOVng.jpg

Napisano

Mnie też , choć kolory w naturze nieco żywsze są .

Tak trochę dla odpoczynku , będąc na spacerku po polach znalazłem trochę uschłych ostów i pomyślałem, że wykonam małą dioramkę z ich wykorzystaniem dla będącej w budowie WLs-40 plus niewielka platforma z cyklopem .

Czyli kolejny poligonik testowy dla niskiej zieleni , jakaś łacha piachu ,trochę uschłych badylków traw .ot trochę klimat Kampinosu .

1Ei5XT7.jpg

GEh8rfB.jpg

89q3OWo.jpg

Napisano

Teraz zapewne dojdzie jeszcze wskaźnik końca szlaku , a i trochę zielska też się przyda .

A, że zima to już wspomnienie to i zapewne dobre miejsce będzie dla pługu odśnieżnego .

Wygięcie wykonałem w takim prostym przyrządziku .

vId4Nwh.jpg

Cos9kUR.jpg

406QiO5.jpg

Napisano

Diorama pustynna jak najbardziej , co do kurzu to bym się tym nie martwił ,będą się kurzyć tak samo jak cała diorama jeśli nie będzie przed tym zjawiskiem atmosferycznym zabezpieczona .

Co do samych ostów to warto podstawy szypułek po docięciu pomoczyć je w unigruncie bo inaczej wpiją klej i zrobi się wokół nich szpara .

Nieodzowne jest też nieco zatopić je w teren .

To tyle z ogrodnictwa dioramowego .

• 3 weeks later...
Napisano

Po troszku wszystkiego na tyle ile czas pozwala .

Zsyp częściowo wymalowany ,słupy oświetleniowe w trakcie , koleby czekają na malowanie na dioramce prezentacyjnej dla taboru .

Za chwilę też dioramę uzupełnię o figurki ,oraz następne pojazdy .

5of0EM3.jpg

87pYDsG.jpg

wez8mhh.jpg

JcF7QXq.jpg

uBNBRQO.jpg

kgdLA7j.jpg

Napisano
Po troszku wszystkiego na tyle ile czas pozwala

Przy takim arcydziele nie ma co się śpieszyć

Tylko jedna sprawa - żądamy więcej fotek

(piszę "my" bo pewnie takich osób zafascynowanych twoim warsztatem jest więcej)

Mnie to najbardziej interesuje kwestia tych przyczółków od wiaduktu.

Super ci te odciski po szalunku wyszły, a nie bardzo opisałeś jaka była technologia - bardzo chętnie pisałbym się na jakiś tutorial dla "niekumatych"

Napisano

Z tymi fotkami to jest tak, że też zajmują trochę czasu a i nie zawsze da się pogodzić pracę przy modelu z pisaniem na forum .

Jak tylko wykonam pewien etap prac to staram się to udokumentować aby było wiadomo jak co powstaje .

Skoro nikt nie pyta to wnioskuję że oglądający wiedzą co i jak , a tylko są ciekawi postępu prac zwłaszcza tych malarskich .

Postaram się w tygodniu jak złapię chwilkę wolnego pokazać jak taki przyczółek wykonałem .

Napisano

Trochę dla urozmaicenia powstają też modele na tor 5" czyli w skali 1:5.

GLS-ka już jest teraz równolegle z budową małego zestawu powstaje taki sam tyko nieco większy

Ponieważ kolejkę wąskotorową nie do zabawy stworzono to niezbędnym będzie wykonać do kompletu kopareczkę Waryńskiego .

Powstanie więc mały zestaw do załadunku i pokazania jak taki proces załadowczy wyglądał

ezIU6fO.jpg

q88tVWa.jpg

qE8oG4u.jpg

COPsZHR.jpg

• 3 weeks later...
Napisano

Trochę szczegółów takich jak rynny ,kawałek pomostu , drzwi .

Posklejane w całość docelową i już pomalowane elementy główne ,teraz pozostało jeszcze dodać jakieś plakaty epokowe ,tablice ostrzegawcze i dopingujące do bardziej efektywnej pracy

medkc95.jpg

LynXkoD.jpg

qKmHKUv.jpg

kUC3b5N.jpg

HbOMmH5.jpg

Napisano

Super, wymiary brałeś z planów czy z modelu kartonowego?

Napisano

Zatem rozpoznanie tematu ciężarówki poprzez walkę z materią .

Koła w trakcie odlewania , rama w zasadzie gotowa brak paru pierdółek ale to w tak zwanym międzyczasie jak będę wykańczał kabinę .

mbX7wne.jpg

zHI7HiV.jpg

clDrYUS.jpg

bXT5YbY.jpg

A że zamarzył mi się taki temat to i może sobie Stara powiele .

Jak widać aby coś wykonać o fajrancie trzeba zapomnieć nie to co te komunistyczne nieroby

oKJM0TF.jpg