Skocz do zawartości

ISU 122 Italeri 1:72

Wieczny Dzieciak

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak obiecalem na warsztat idzie rusek.

Z gory przepraszam za jakosc zdjec, ale nie znam jeszcze aparatu i nie mam stanowiska do porzadnego ich robienia.

Prosze o wszelkie uwagi i sugestie, poniewaz to moj drugi pojazd. (pierwszy utknal w szafie i pewnie kiedys do niego wroce)

Zapomnialem dodac przy przedstawianiu, ze mam na imie Bartek i mieszkam w Dublinie .

kg0ZwW3O-3RAjTz8TtpBrtwreaJoP9fQYz9lxdXqzbU=w316-h211-p-no

O-SaZnIhs5_hhseATEyi6wuPwM-CAwewbs3Z279i0Pw=w316-h211-p-no

aY8umWDNzX4XarmhmZhsHKsYJ53sL35CrNS9ooUFlrE=w317-h211-p-no

hqKNdLzDpRow4VzfyDQq0Yw718X61zTbBMALft_WNAs=w317-h211-p-no

5MpXT4IU8xY3HPlPz_n0MaZp6kBuUm2XMuRTTmsbCM0=w317-h211-p-no

Wypraski są przepiękne (przynajmniej z czasów, gdy pamietam 45 minut pilnikowania elementu :P), miałem tylko mały problem z działem.

Po przymiarce okazałosię, że lufa sterczy jak młodemu kuśka i musiałem ją trochę obniżyć. Do tego celu stopiłem klejem kawałem ramki i wpasowałem w przerwę:

DSC_2577.JPG

DSC_2582.JPG

DSC_2584.JPG

DSC_2585.JPG

No i zaczęły się schody, czyli nadszedł czas na malowanie. Przyznam się Wam, że nigdy wczesniej nie pomalowałem żadnego modelu - był tylko goły plastik i kalkomanie

Ponieważ jest to start nie mam farbki do gruntowania, zagruntowałem więc zwykłym czarnym matem:

DSC_2593.JPG

DSC_2594.JPG

DSC_2595.JPG

DSC_2596.JPG

DSC_2597.JPG

DSC_2598.JPG

DSC_2599.JPG

DSC_2600.JPG

DSC_2602.JPG

DSC_2603.JPG

DSC_2604.JPG

DSC_2605.JPG

DSC_2606.JPG

No i pierwsza warstwa zielonego, nakładana mniej więcej tak jak suchym pędzlem ale z większą ilościa farby:

DSC_2607.JPG

DSC_2608.JPG

DSC_2609.JPG

DSC_2612.JPG

DSC_2613.JPG

DSC_2614.JPG

DSC_2615.JPG

DSC_2616.JPG

DSC_2617.JPG

DSC_2618.JPG

DSC_2619.JPG

DSC_2620.JPG

DSC_2621.JPG

DSC_2622.JPG

DSC_2626.JPG

DSC_2628.JPG

Teraz zabieram się za gąsienice i kombinuję z różnymi odcieniami rdzy. Jak się ogarnę, to wstawię foty.

Na razie proszę o sugestie i krytyke co do wykonania powyższego.

Pomalowałeś koła w sposób sugerujący gumowe bandaże. Tymczasem były w całości stalowe, obręcze trzeba raczej przetrzeć metalizerem.

racja, poprawię. Dzięki!

No to gąsienice:

Etap 1 - malowanie na czarno:

DSC_2631.JPG

No i pierwsze niedąciągnięcie o którym nie pomyślałem, a mianowicie okrągłe formy wtryskowe. No ale nic to - następnym razem będę już wiedział.

Najgorsze to to, że czytałem o tym na forum, ale gdzie by tam popatrzeć na swoje wypociny...

Etap 2: Malowanie na ciemny zardzewiały (zmieszałem rust pół na pół z czarnym):

DSC_2634.JPG

DSC_2636.JPG

Etap 3: Malowanie na rdzawy czysty rust:

DSC_2639.JPG

DSC_2640.JPG

Etap 4: Malowanie na jasny rust (mieszanka pół na pół z białym)

DSC_2642.JPG

DSC_2643.JPG

(chyba się uczę zdjęcia robić)

Etap 5: Metalizowanie.

DSC_2644.JPG

DSC_2645.JPG

Gotowe do wycinki i klejenia na koła.

Zacząłem też zdobić powoli wannę:

DSC_2646.JPG

oraz poprawiać koła i robić boki wanny:

DSC_2647.JPG

DSC_2649.JPG

DSC_2650.JPG

O ile jestem bardzo zadowolony z efektu kół (dobrze wyszło z tym czarnym pod spodem) to spód wanny za dużo metalizera (ale to powinno być ok jak się pobrudzi potem) i o zgrozo boki.... Przesadziłem z tym rudym .

Suchy pędzel z zielonym odpowiadającym całości. metaliczne powinny być jedynie części ze sobą współpracujące. Jest jeszcze inna możliwość tj upapranie całego zawieszenia po całości. Wybór należy do Ciebie

No to sie uporałem z bokami - chciałem suchym pędzlem ale wyszło przemalowywanie

DSC_2661.JPG

Do tego założone gąski:

DSC_2664.JPG

DSC_2668.JPG

DSC_2669.JPG

i nałożone kalkomanie:

DSC_2678.JPG

DSC_2671.JPG

Druga strona mi nie wyszła, więc nie ma zdjęć

Góra też już zaczyna nabierać ostatecznego kształtu:

DSC_2677.JPG

DSC_2676.JPG

DSC_2675.JPG

Z ostaniego zdjęcia nie jestem najbardziej zadowolony, bo tylnia płyta wyszła mi fajnie i nie widać za bardzo.

Pozostała praca na drewnianymi częsciami, beczkami, karabinem i białym pasem oraz podstawką.

Mam natomiast problem z dołem, bo po lakierowaniu świeci się jak psu jajca:

DSC_2653.JPG

DSC_2651.JPG

W związku z tym pytania:

- czy to normalne, czy cos zepsułem?

- czy "świecenie" zniknie po szlifie drobnym papierem ściernym i kurzeniu miejskim?

każdy model na etapie malowania, a potem brudzenia będzie się błyszczał, dlatego na końcu pokrywa się je lakierem bezbarwnym matowym.

no to jednak źle zrobiłem - te zdjęcia są po potraktowaniu lakierem Humbrol Gloss 35, a miał on być koncowym elementem, więc nie powinien się błyszczeć. Czy coś pominąłem/namieszałem?

A kto Ci podpowiedział że ma być gloss / błyszczący/ a nie matowy. Pojazdy powinny być matowe, no ewentualnie lekko satynowe, a na pewno nie błyszczące

poprosiłem pana w modelarskim o lakier do kończenia modelu i taki dostałem... Powinienem sie domyślić że jak nie wiedział co to paleta barw RLM to lakier też sam powinienem sprawdzić... Czy jak pociągne to matowym to bedzie ok?

powinno być dobrze, tylko pociągnij to lepiej kilkoma warstwami cienkiej powłoki, żebyś nie zalał całości bo pouciekają Ci pod warstwami farby detale