Wieczny Dzieciak Napisano 18 Października 2013 Share Napisano 18 Października 2013 Tak jak obiecalem na warsztat idzie rusek. Z gory przepraszam za jakosc zdjec, ale nie znam jeszcze aparatu i nie mam stanowiska do porzadnego ich robienia. Prosze o wszelkie uwagi i sugestie, poniewaz to moj drugi pojazd. (pierwszy utknal w szafie i pewnie kiedys do niego wroce) Zapomnialem dodac przy przedstawianiu, ze mam na imie Bartek i mieszkam w Dublinie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wieczny Dzieciak Napisano 18 Października 2013 Autor Share Napisano 18 Października 2013 Malowanie bedzie pudełkowe w nudnym zielonym z Berina 1945. Po sklejeniu wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wieczny Dzieciak Napisano 18 Października 2013 Autor Share Napisano 18 Października 2013 Wypraski są przepiękne (przynajmniej z czasów, gdy pamietam 45 minut pilnikowania elementu :P), miałem tylko mały problem z działem. Po przymiarce okazałosię, że lufa sterczy jak młodemu kuśka i musiałem ją trochę obniżyć. Do tego celu stopiłem klejem kawałem ramki i wpasowałem w przerwę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wieczny Dzieciak Napisano 18 Października 2013 Autor Share Napisano 18 Października 2013 No i zaczęły się schody, czyli nadszedł czas na malowanie. Przyznam się Wam, że nigdy wczesniej nie pomalowałem żadnego modelu - był tylko goły plastik i kalkomanie Ponieważ jest to start nie mam farbki do gruntowania, zagruntowałem więc zwykłym czarnym matem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wieczny Dzieciak Napisano 18 Października 2013 Autor Share Napisano 18 Października 2013 No i pierwsza warstwa zielonego, nakładana mniej więcej tak jak suchym pędzlem ale z większą ilościa farby: Teraz zabieram się za gąsienice i kombinuję z różnymi odcieniami rdzy. Jak się ogarnę, to wstawię foty. Na razie proszę o sugestie i krytyke co do wykonania powyższego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 18 Października 2013 Share Napisano 18 Października 2013 Pomalowałeś koła w sposób sugerujący gumowe bandaże. Tymczasem były w całości stalowe, obręcze trzeba raczej przetrzeć metalizerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Października 2013 Share Napisano 18 Października 2013 Jakna początek to chyba całkiem nieźle ci idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wieczny Dzieciak Napisano 18 Października 2013 Autor Share Napisano 18 Października 2013 Pomalowałeś koła w sposób sugerujący gumowe bandaże. Tymczasem były w całości stalowe, obręcze trzeba raczej przetrzeć metalizerem. racja, poprawię. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wieczny Dzieciak Napisano 18 Października 2013 Autor Share Napisano 18 Października 2013 No to gąsienice: Etap 1 - malowanie na czarno: No i pierwsze niedąciągnięcie o którym nie pomyślałem, a mianowicie okrągłe formy wtryskowe. No ale nic to - następnym razem będę już wiedział. Najgorsze to to, że czytałem o tym na forum, ale gdzie by tam popatrzeć na swoje wypociny... Etap 2: Malowanie na ciemny zardzewiały (zmieszałem rust pół na pół z czarnym): Etap 3: Malowanie na rdzawy czysty rust: Etap 4: Malowanie na jasny rust (mieszanka pół na pół z białym) (chyba się uczę zdjęcia robić) Etap 5: Metalizowanie. Gotowe do wycinki i klejenia na koła. Zacząłem też zdobić powoli wannę: oraz poprawiać koła i robić boki wanny: O ile jestem bardzo zadowolony z efektu kół (dobrze wyszło z tym czarnym pod spodem) to spód wanny za dużo metalizera (ale to powinno być ok jak się pobrudzi potem) i o zgrozo boki.... Przesadziłem z tym rudym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wieczny Dzieciak Napisano 18 Października 2013 Autor Share Napisano 18 Października 2013 Ma ktośjakiś pomysł, jak te boki poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 18 Października 2013 Share Napisano 18 Października 2013 Eksperymentuj - np. przetrzyj teraz zielonym bazowym, aż osiągniesz odpowiedni efekt. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 18 Października 2013 Share Napisano 18 Października 2013 Suchy pędzel z zielonym odpowiadającym całości. metaliczne powinny być jedynie części ze sobą współpracujące. Jest jeszcze inna możliwość tj upapranie całego zawieszenia po całości. Wybór należy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wieczny Dzieciak Napisano 23 Października 2013 Autor Share Napisano 23 Października 2013 No to sie uporałem z bokami - chciałem suchym pędzlem ale wyszło przemalowywanie Do tego założone gąski: i nałożone kalkomanie: Druga strona mi nie wyszła, więc nie ma zdjęć Góra też już zaczyna nabierać ostatecznego kształtu: Z ostaniego zdjęcia nie jestem najbardziej zadowolony, bo tylnia płyta wyszła mi fajnie i nie widać za bardzo. Pozostała praca na drewnianymi częsciami, beczkami, karabinem i białym pasem oraz podstawką. Mam natomiast problem z dołem, bo po lakierowaniu świeci się jak psu jajca: W związku z tym pytania: - czy to normalne, czy cos zepsułem? - czy "świecenie" zniknie po szlifie drobnym papierem ściernym i kurzeniu miejskim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 23 Października 2013 Share Napisano 23 Października 2013 każdy model na etapie malowania, a potem brudzenia będzie się błyszczał, dlatego na końcu pokrywa się je lakierem bezbarwnym matowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wieczny Dzieciak Napisano 23 Października 2013 Autor Share Napisano 23 Października 2013 no to jednak źle zrobiłem - te zdjęcia są po potraktowaniu lakierem Humbrol Gloss 35, a miał on być koncowym elementem, więc nie powinien się błyszczeć. Czy coś pominąłem/namieszałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 23 Października 2013 Share Napisano 23 Października 2013 A kto Ci podpowiedział że ma być gloss / błyszczący/ a nie matowy. Pojazdy powinny być matowe, no ewentualnie lekko satynowe, a na pewno nie błyszczące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wieczny Dzieciak Napisano 23 Października 2013 Autor Share Napisano 23 Października 2013 poprosiłem pana w modelarskim o lakier do kończenia modelu i taki dostałem... Powinienem sie domyślić że jak nie wiedział co to paleta barw RLM to lakier też sam powinienem sprawdzić... Czy jak pociągne to matowym to bedzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 23 Października 2013 Share Napisano 23 Października 2013 powinno być dobrze, tylko pociągnij to lepiej kilkoma warstwami cienkiej powłoki, żebyś nie zalał całości bo pouciekają Ci pod warstwami farby detale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wieczny Dzieciak Napisano 23 Października 2013 Autor Share Napisano 23 Października 2013 ok, dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 23 Października 2013 Share Napisano 23 Października 2013 Fajnie się prezentuje, trochę tej chemii (moim zdaniem) dałeś za dużo, ale ... dawaj dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi