sotter Napisano 21 Października 2013 Share Napisano 21 Października 2013 Model na szybką rozgrzewkę. Nieznany chiński producent popełnił cała serię okrętów z epoki wojny chińsko-japońskiej. Jako, że po wygranej Japonii ta zagarnęła część jednostek mój wybór padł na pancernik Chen Yuen (Zhenyuan), który we flocie synów Mikado służył całkiem długo. O tak wyglądał mniej więcej: Okręt będzie w konfiguracji z 1896 r. Wypust zadziwiająco dobrej jakości, choć elementów niewiele. Sytuację poprawiają toczone lufki i troszkę blaszek. Pozostaje sięgnąć do starych zasobów blaszkowych. Niewątpliwie największym mankamentem jest brak toczonych, a bardzo charakterystycznych masztów. Na pocieszenie Chin'en nie będzie sam. Pojawi się w towarzystwie dżonek z Rainbow model i jeszcze jednego elementu, którego jeszcze nikt, przynajmniej na tym forum zdaje się nie dodał do dioramki. Owo "coś" leci teraz do mnie z Hong Kongu. Kadłub sklejony, wyszpachlowany, nadbudówki oblaszkowane. Furt na burtach nie zamierzam zdzierać bo są ładne. Jeszcze jedno, wypraski są z takiego obrzydliwie bezowego plastiku nieco zbyt miękkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 21 Października 2013 Super Moderator Share Napisano 21 Października 2013 Ciekawostka A co takiego ciekawego leci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 21 Października 2013 Autor Share Napisano 21 Października 2013 Ciekawostka A co takiego ciekawego leci ? Nic nie powiem Jak szczęśliwie doleci zaprezentuję. Mam nadzieję, że ten element zbuduje kompozycję dioramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 21 Października 2013 Share Napisano 21 Października 2013 Ale fajowy... Maszciki tu proponuje: http://www.rbmodel.com/index.php?action=products&group=057 Zacne są.... Bede zerkal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 21 Października 2013 Share Napisano 21 Października 2013 Bardzo zabawny okręt. To była fajna epoka. Pancerniki same nie wiedziały jak powinno się wyglądać ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 22 Października 2013 Autor Share Napisano 22 Października 2013 Troszkę popracowałem nad waloryzacją. Uwierały mnie te paskudne maszty plastikowe, które dodatkowo słabo nadają się do rozpinania olinowania. Oto efekt dłubaninki: Nadeszła oczekiwana przesyłka. Jakiś czas temu wpadłem na pomysł dioramki z jakimś charakterystycznym dalekowschodnim budynkiem. Zacząłem projektować blaszki ale to sporo roboty. Dopiero jak zobaczyłem jedną z dioram Kostasa skojarzyłem, że pewnie Japończycy sprzedają jakoweś modele. Nabyłem dwa zameczki - jeden w skali 350 i 700. Jakość bardzo kiepska le coś się z tego ukręci mam nadzieję. Oczywiście Chin'en nie będzie sam. Towarzystwo stanowić będą między innymi dżonki i lorsze. Zestaw żywicznych lorsz nabyłem już jakiś czas temu. Poniżej mini inbox dżonki od Rainbow Model: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 22 Października 2013 Super Moderator Share Napisano 22 Października 2013 zobaczyłem jedną z dioram Kostasa skojarzyłem, że pewnie Japończycy sprzedają jakoweś modele. Nabyłem dwa zameczki - jeden w skali 350 i 700.Widziałem tę jego dioramkę Jestem ciekaw efektu w twoim wykonaniu Wydziergany maszt to ze strun czy jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 22 Października 2013 Autor Share Napisano 22 Października 2013 zobaczyłem jedną z dioram Kostasa skojarzyłem, że pewnie Japończycy sprzedają jakoweś modele. Nabyłem dwa zameczki - jeden w skali 350 i 700.Widziałem tę jego dioramkę Jestem ciekaw efektu w twoim wykonaniu Hehe, gość jest zawodowcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 22 Października 2013 Super Moderator Share Napisano 22 Października 2013 Wydziergany maszt to ze strun czy jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 22 Października 2013 Autor Share Napisano 22 Października 2013 Maszt jest z rurek miedzianych nadzianych na cieniutki toczony maszt z rb. Całość polutowana. Platformy z polystereny i blaszki z jakiegoś zestawu. Te plastikowe platformy wyglądały jak z betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 22 Października 2013 Share Napisano 22 Października 2013 Taki brzydki, że aż fajny dżonki od Rainbow Model:Mam zamiar postawić taką przy Mogami. Jak to wygląda 'na żywca' ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 26 Października 2013 Autor Share Napisano 26 Października 2013 Mam zamiar postawić taką przy Mogami. Jak to wygląda 'na żywca' ? Wygląda to bardzo średnio. Samej żywicy jest niewiele bo tylko kadłub, a same dżonki nie są duże. Podstawą byłyby ciekawe blaszki. W przypadku modelu Rainbowa elementy fototrawione nie wychodzą poza utarty schemat. Np. są żagle - podtrawione żeby pokazać te charakterystyczne rejki, ale żagle trzeba wyoblić, a przypadku blaszki nie jest to łatwe. Najgorzej jednak, że "rewers" blaszki jest całkowicie gładki. Nie pozostawało mi nic innego jak podkleić i skleić maszty z rurek i zestawowych żagli. Poniżej kilka poglądowych fotek. Zacząłem dłubać pozostałe elementy dioramy, fragment lądu z zamkiem i samotna skała - taki jest plan. Całość ze styroduru, papiertu toaletowego i wikolu. Teraz gruntowanie i Tak to wygląda przed podkładem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 27 Października 2013 Share Napisano 27 Października 2013 Widzę że zaczyna się robić coraz bardziej z klimatem. Czekam na ciąg dalszy Super!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 27 Października 2013 Share Napisano 27 Października 2013 Nie pozostawało mi nic innego jak podkleić i skleić maszty z rurek i zestawowych żagli.I bardzo ładnie wyszło podbiorę pomysł . Skąd masz takie cienkie rurki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 28 Października 2013 Autor Share Napisano 28 Października 2013 . Skąd masz takie cienkie rurki? Rurki griffona z lucky model - przesyłka bezpłatna i od jakiejś firmy na "A" z martoli. Szczerze powiedziawszy te z martoli lepsze bo cieńsze ścianki i łatwiej urżnąć. Od 0,3 mm w górę. Griffon ma chyba 0,2 mm. Zakupiona została ramka pod dioramkę. Chwyciłem się za aerograf po chyba roku i pośmigałem nieco. Landszafcik cały czas w produkcji. Teraz jedynie po podkładzie i wstępnych olejach. "Roślinki" tylko przyłożone żeby zobaczyć jak to będzie wyglądać: Jakieś lorsze po wstępnym malowaniu i wstępnych olejach: Żagle jedynie psiknięte akrylami.: Czy ktoś używał Master Blackening Agent od model mastera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 2 Listopada 2013 Autor Share Napisano 2 Listopada 2013 Do głównego bohatera przyleciał mam nadzieję sympatyczny w praktyce dodatek: Mam wątpliwości jak to będzie wyglądać w 700, no i jak będzie z klejeniem pokładu. Zważywszy, że dołączony do pokładu łańcuszek raczej monstrualnych rozmiarów zaplatam oczka z zestawu North Star Model - ogniwa z poprzecznym podziałem. Niestety ich splatanie i doginanie ogniw jest nieco frustrujące: Poglądowe zdjęcie pojedyńczego ogniwa: Ponieważ na samą myśl o malowaniu łańcuszka, który jest lżejszy niż piórko mam traumę nabyłem preparat do czernienia blaszek fototrawionych: Sam pancernik pod surfem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 4 Listopada 2013 Autor Share Napisano 4 Listopada 2013 Głupio tak post pod postem, ale postęp prac wypada dokumentować. Powoli zbliża się etap pozbierania wszystkiego do tak zwanej kupy. Póki co pojawił się podkład, pomalowany został zameczek, zaraz pojawi się także roślinność. No i pracuję olejami nad tonią wodną. Koncepcja dioramki się nie zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 4 Listopada 2013 Share Napisano 4 Listopada 2013 Przekonałeś się do drewnianego pokładu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 5 Listopada 2013 Autor Share Napisano 5 Listopada 2013 Przekonałeś się do drewnianego pokładu ?? No kupiłem na próbę, skoro Ty stosujesz, zaryzykowałem. Pokład bardzo cienki, ładnie uplastyczniony ale oczywiście gruby jak na skale. Trochę sie to zgubi pod oklejenie relingów. Z drugiej strony wymalowane pokładu w 350 to przyjemność, a w 700 zapowiada sie jako bardzo żmudne wyzwanie. Więc chyba będę jednak dalej eksperymentowal z naklejanymi pokładami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 5 Listopada 2013 Super Moderator Share Napisano 5 Listopada 2013 Dioramka zaostrza apetyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 5 Listopada 2013 Share Napisano 5 Listopada 2013 Ladnie będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 8 Listopada 2013 Autor Share Napisano 8 Listopada 2013 Dwa elementy dioramy udało się zakończyć: Główny bohater w trakcie budowy, częściowo pomalowany: Taki małe oczka do olinowania montuję. mam nadzieję że nie są zbyt rażące: Czerpnie też będą miały odciągi: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 8 Listopada 2013 Super Moderator Share Napisano 8 Listopada 2013 Taki małe oczka do olinowania montuję. mam nadzieję że nie są zbyt rażąceW tej skali to bym się zastanawiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 8 Listopada 2013 Share Napisano 8 Listopada 2013 Taki małe oczka do olinowania montuję. mam nadzieję że nie są zbyt rażąceW tej skali to bym się zastanawiał No subtelne to one nie są....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 8 Listopada 2013 Share Napisano 8 Listopada 2013 No subtelne to one nie są....... Faktycznie, trochę spore... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi