Skocz do zawartości

Czołg Brytyjski Mark I / IV 1:35 Emhar

Andrzej Godlewski

Rekomendowane odpowiedzi

Od tego się zaczęło , i nie sposób było go nie zrobić .

Tym bardziej że trochę się w naczekał , myślałem prosty czołg ,dwa ,może trzy popołudnia i będzie zrobiony .

Przed pracą pokusiłem się jednak o wyszperanie planów zdjęć itp. materiałów którymi zawsze wspomagam się przy pracy .

Wiadomo model nieco starszawy więc byłem przygotowany na nieco poprawek ,ale im dalej w las ,tym więcej drzew

No i narobiło się tak że zamiast paru dni pewnie przyjdzie poświęcić mu parę tygodni aby wyjść na ludzi .

Ale do rzeczy ,obrazki wszystko wyjaśnią ,a i pewnie pomoc przy ustaleniu pewnych szczegółów też zapewne się przyda .

jhte.jpg

Obrys bryły jest OK. a więc podstawa jest całkiem niezła choć są pewne różnice , ale nie tak duże i da się z tym żyć .

gea4.jpg

Musiałem obniżyć sponson , bo Mark IV nad nim miał podwójnie nitowany płaskownik ,ten w modelu bardziej pasuje do Marka I

Trzeba będzie wykonać nową osłonę armaty ,bo ta jest delikatnie pisząc do niczego .

3mpc.jpg

aszl.jpg

Przyjdzie też wyjaśnić dlaczego te sponsony różnie zabudowują osłoną armaty i dlaczego rura wydechowa zasłania właz .

W dorabianiu są kółka jezdne ,których brak w modelu ,oraz nowe gąsienice .

Edytowane przez Gość

Jak na tak stary model nie jest zła , szybko się składa ,uzupełnieniem może być fajna podstawka .

Ale ma pewne niedoróbki które postaram poprawić , dodać to czego nie ma .

Ot takie typowe modelarskie uzupełnienia .

Rzadkie projekty, ale jak piszesz - od nich wszystko się zaczęło.

Co do gąsienic to na wystawie w Telford Friulmodel prezentował metalowe gąsienice do Mark IV i Whippet. Kupiłem sobie do Whippet 'a ale te do Mark też już powinny gdzieś być dostępne bo też je tam sprzedawali. O różnicy w jakości nie ma co pisać - można się domyślić. Jednakże w tych czołgach jest to bardzo wyeksponowany element i pomimo słabości zestawu warto w nie zainwestować.

Sponsony maja zdaje się jeszcze feler z tylną ścianką[ta z włazem]. Powinna być pod kątem,a w modelu jest zdaje się prosto.

Marki Czwarte miały częściowo chowane sponsony do kadłuba do transportu koleją...

Walki ze sponsonami ciąg dalszy .

m9go.jpg

Udało się wygospodarować trochę miejsca na wykonanie pochyłości tylnich drzwi.

I to nie koniec należy jeszcze skorygować płytę podstawy i zadaszenia osłony armaty.

Powinny być wpuszczone a w modelu są na równo z pancerzem .

t0zz.jpg

Przy tej okazji jest sporo nowych nitów do wykonania ,a i zapewne trzeba by wykonać na drzwiach zastawkę do wyrzucania łusek.

W toczeniu kółka ,lufy ,lewisy .

Na razie część kółek z rantami ,drugie tyle musi być bez obrzeży .

Jak widać powoli stonoga nóżek dostaje

58qx.jpg

• 1 month later...

Witam!

Fajny temat. Parę lat temu popełniłem coś podobnego (Mark V). Model wyjątkowo niewdzięczny w lepieniu. Podoba mi się to co robisz z tym zestawem. Ja nie miałem tyle cierpliwości i potraktowałem temat z pudła. Na pewno będę tu zaglądał....

Mój "Mk V Male" stoi w galerii. Warsztat też był....

• 3 months later...

Witam po pewnej przerwie , pracy sporo ale już powoli zaczyna być małym Markiem IV a nie tylko dowolną interpretacją firmy Emhar.

Cała góra zrobiona niemalże od nowa , sponsony czekają na nitowanie , dojdą jeszcze górne ślizgi dla belki , i trochę drobiazgów w postaci uchwytów , parę nitów zamienię na śruby .

Potem czas na wykonanie gąsienic które w modelu wołają o pomstę do nieba . ;o)

Jako dodatkowe elementy dojdą belka z łańcuchami ,oraz faszyna .

Zapewne całość znajdzie miejsca na dioramie w towarzystwie dużej ilości druty kolczastego tuż przed okopem .

No ale na razie to jeszcze do tego momentu to jeszcze trochę się zejdzie .

dscf9981.jpg

dscf9983.jpg

dscf9987.jpg

Może nie precyzyjnie się wyraziłem ,ale chodzi o jeden z dwóch elementów do zastosowanie ,ale nie razem .

Bo to rzeczywiście mogły by to być dwa grzybki w barszcz .

Mam w planach jeszcze typ żeński więc zapewne ostrogi i belka tam się znajdą .

Prace mają się już ku końcowi ,jeszcze parę nitów ,nakrętki itp drobiazgi .

Zrobiłem też pierwsze podejście do faszyn .

Po raz pierwszy tego rodzaju użyto w bitwie pod Cambrai , Niemcy wiedząc jakie są zdolności pokonywania okopów przez czołgi wzdłuż całej linii Hindenburga powiększyli okopy do szerokości 5m i głębokości 6metrów ,tak że trzeba było wymyślić sposób na ich pokonanie .

I tu przyszła z pomocą strategia średniowieczna, do pokonywania fos używano faszyn ,więc i tu wykonano ponad 21 000 pęków związanych gałęzi które połączono w większe faszyny liczące do 60 wiązek .

Razem wykonano 376 faszyn o długości około 3metrów i średnicy 1,5 metra .

Do ściągania tak wielkich pęków użyto dwóch czołgów które z przeciwnych stron ściągały je łańcuchami .

Tak że Cambrai to morze zasieków i naprawdę fest okopy jakich nigdy potem nie budowano .

Do pokonania tak umocnionej linnii opracowano specjalna taktyką ,ale o tym poźniej .

dscf9993.jpg

dscf9994.jpg

Gałązki są naturalne i takie zostaną bo nie muszą niczego udawać, są faszyną .

Trzeba tylko powiązać je w takie wiązki jak to robiono , myślę że na dioramie powinno naturalnie wyglądać .

Do malowania to trochę jeszcze się zejdzie bo teraz trzeba wykonać traki ,może jakoś to zmęczę bo już trochę mam go dość .

• 3 months later...

Dla odpoczynku od tematów lotniczych postanowiłem nieco popracować przy malowaniu .

Na razie cieniowanie przed właściwym kolorem bazą ,i tu postanowiłem że będzie to khaki i jego konwersje cieniowe .

Potem reszta zabawy malarskiej .

0AvieCY.jpg

7M0cxA5.jpg

iNdYOQG.jpg