Andrzej Godlewski Napisano 21 Listopada 2013 Share Napisano 21 Listopada 2013 (edytowane) Od tego się zaczęło , i nie sposób było go nie zrobić . Tym bardziej że trochę się w naczekał , myślałem prosty czołg ,dwa ,może trzy popołudnia i będzie zrobiony . Przed pracą pokusiłem się jednak o wyszperanie planów zdjęć itp. materiałów którymi zawsze wspomagam się przy pracy . Wiadomo model nieco starszawy więc byłem przygotowany na nieco poprawek ,ale im dalej w las ,tym więcej drzew No i narobiło się tak że zamiast paru dni pewnie przyjdzie poświęcić mu parę tygodni aby wyjść na ludzi . Ale do rzeczy ,obrazki wszystko wyjaśnią ,a i pewnie pomoc przy ustaleniu pewnych szczegółów też zapewne się przyda . Obrys bryły jest OK. a więc podstawa jest całkiem niezła choć są pewne różnice , ale nie tak duże i da się z tym żyć . Musiałem obniżyć sponson , bo Mark IV nad nim miał podwójnie nitowany płaskownik ,ten w modelu bardziej pasuje do Marka I Trzeba będzie wykonać nową osłonę armaty ,bo ta jest delikatnie pisząc do niczego . Przyjdzie też wyjaśnić dlaczego te sponsony różnie zabudowują osłoną armaty i dlaczego rura wydechowa zasłania właz . W dorabianiu są kółka jezdne ,których brak w modelu ,oraz nowe gąsienice . Edytowane 21 Listopada 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 21 Listopada 2013 Share Napisano 21 Listopada 2013 Z wielką przyjemnością będę tutaj zaglądał. Jak składalność? Muszę przyznać, że I wojenne machiny są bardzo kuszące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 21 Listopada 2013 Autor Share Napisano 21 Listopada 2013 Jak na tak stary model nie jest zła , szybko się składa ,uzupełnieniem może być fajna podstawka . Ale ma pewne niedoróbki które postaram poprawić , dodać to czego nie ma . Ot takie typowe modelarskie uzupełnienia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Listopada 2013 Share Napisano 22 Listopada 2013 Rzadkie projekty, ale jak piszesz - od nich wszystko się zaczęło. Co do gąsienic to na wystawie w Telford Friulmodel prezentował metalowe gąsienice do Mark IV i Whippet. Kupiłem sobie do Whippet 'a ale te do Mark też już powinny gdzieś być dostępne bo też je tam sprzedawali. O różnicy w jakości nie ma co pisać - można się domyślić. Jednakże w tych czołgach jest to bardzo wyeksponowany element i pomimo słabości zestawu warto w nie zainwestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 22 Listopada 2013 Share Napisano 22 Listopada 2013 Sponsony maja zdaje się jeszcze feler z tylną ścianką[ta z włazem]. Powinna być pod kątem,a w modelu jest zdaje się prosto. Marki Czwarte miały częściowo chowane sponsony do kadłuba do transportu koleją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 23 Listopada 2013 Share Napisano 23 Listopada 2013 Super temat i warsztat. Wreszcie coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 26 Listopada 2013 Autor Share Napisano 26 Listopada 2013 Walki ze sponsonami ciąg dalszy . Udało się wygospodarować trochę miejsca na wykonanie pochyłości tylnich drzwi. I to nie koniec należy jeszcze skorygować płytę podstawy i zadaszenia osłony armaty. Powinny być wpuszczone a w modelu są na równo z pancerzem . Przy tej okazji jest sporo nowych nitów do wykonania ,a i zapewne trzeba by wykonać na drzwiach zastawkę do wyrzucania łusek. W toczeniu kółka ,lufy ,lewisy . Na razie część kółek z rantami ,drugie tyle musi być bez obrzeży . Jak widać powoli stonoga nóżek dostaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 No, no. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 11 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2014 Kółeczka odlane ,będzie na parę stonóg , sponsony w trakcie obróbki nowe armaty i levisy. To tyle dalej pasowanie ,nity i wykonanie prawidłowych gąsienic . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Stycznia 2014 Share Napisano 12 Stycznia 2014 Świetna robota. Sam robiłeś lufy? Jest jakaś szansa na zakupienie zestawu? Cały czas poszukuję luf do Hotchkiss-ów dla Whippet'a, ale jakoś nie mogę znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 12 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2014 Nie ma problemu , też będę robił Whippeta , i zapewne Hoczki też . Najpierw jednak muszę uporać się z gąsienicami które tutaj ewidentnie są do bani . Co do luf to zapraszam na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Stycznia 2014 Share Napisano 12 Stycznia 2014 Co do gąsienic to Friul wypuścił właśnie gąski do Mark i Whippet. Troszkę kosztują ale efekt wart, szczególnie przy przeróbkach jakie tutaj pokazujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 12 Stycznia 2014 Share Napisano 12 Stycznia 2014 Witam! Fajny temat. Parę lat temu popełniłem coś podobnego (Mark V). Model wyjątkowo niewdzięczny w lepieniu. Podoba mi się to co robisz z tym zestawem. Ja nie miałem tyle cierpliwości i potraktowałem temat z pudła. Na pewno będę tu zaglądał.... Mój "Mk V Male" stoi w galerii. Warsztat też był.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 12 Stycznia 2014 Share Napisano 12 Stycznia 2014 Zaglądam tu od początku wątku. Jestem pod wielkim wrażeniem . Z niecierpliowścią czekam na cd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 24 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2014 Witam po pewnej przerwie , pracy sporo ale już powoli zaczyna być małym Markiem IV a nie tylko dowolną interpretacją firmy Emhar. Cała góra zrobiona niemalże od nowa , sponsony czekają na nitowanie , dojdą jeszcze górne ślizgi dla belki , i trochę drobiazgów w postaci uchwytów , parę nitów zamienię na śruby . Potem czas na wykonanie gąsienic które w modelu wołają o pomstę do nieba . ;o) Jako dodatkowe elementy dojdą belka z łańcuchami ,oraz faszyna . Zapewne całość znajdzie miejsca na dioramie w towarzystwie dużej ilości druty kolczastego tuż przed okopem . No ale na razie to jeszcze do tego momentu to jeszcze trochę się zejdzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 24 Kwietnia 2014 Share Napisano 24 Kwietnia 2014 Belka i faszyna razem??Eee...chyba coś nie teges. Nie powiem że tak nie było - ale mi nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 24 Kwietnia 2014 Share Napisano 24 Kwietnia 2014 Ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 24 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2014 Może nie precyzyjnie się wyraziłem ,ale chodzi o jeden z dwóch elementów do zastosowanie ,ale nie razem . Bo to rzeczywiście mogły by to być dwa grzybki w barszcz . Mam w planach jeszcze typ żeński więc zapewne ostrogi i belka tam się znajdą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Maja 2014 Share Napisano 1 Maja 2014 Szkoda że tych kółek nie widać, ale i tak kawał niezłej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 6 Maja 2014 Autor Share Napisano 6 Maja 2014 Prace mają się już ku końcowi ,jeszcze parę nitów ,nakrętki itp drobiazgi . Zrobiłem też pierwsze podejście do faszyn . Po raz pierwszy tego rodzaju użyto w bitwie pod Cambrai , Niemcy wiedząc jakie są zdolności pokonywania okopów przez czołgi wzdłuż całej linii Hindenburga powiększyli okopy do szerokości 5m i głębokości 6metrów ,tak że trzeba było wymyślić sposób na ich pokonanie . I tu przyszła z pomocą strategia średniowieczna, do pokonywania fos używano faszyn ,więc i tu wykonano ponad 21 000 pęków związanych gałęzi które połączono w większe faszyny liczące do 60 wiązek . Razem wykonano 376 faszyn o długości około 3metrów i średnicy 1,5 metra . Do ściągania tak wielkich pęków użyto dwóch czołgów które z przeciwnych stron ściągały je łańcuchami . Tak że Cambrai to morze zasieków i naprawdę fest okopy jakich nigdy potem nie budowano . Do pokonania tak umocnionej linnii opracowano specjalna taktyką ,ale o tym poźniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 6 Maja 2014 Share Napisano 6 Maja 2014 Ładnie. Widzę że kolega to fanatyk I wojny światowej. Oglądałem kiedyś o marku I na national geografic. To były dobre maszyny jak na tamte czasy. Tymbardziej zże to pierwszy czołg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Maja 2014 Share Napisano 6 Maja 2014 Gałązki prawdziwe? Świetnie się prezentuje. Nie mogę się doczekać etapu malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 6 Maja 2014 Autor Share Napisano 6 Maja 2014 Gałązki są naturalne i takie zostaną bo nie muszą niczego udawać, są faszyną . Trzeba tylko powiązać je w takie wiązki jak to robiono , myślę że na dioramie powinno naturalnie wyglądać . Do malowania to trochę jeszcze się zejdzie bo teraz trzeba wykonać traki ,może jakoś to zmęczę bo już trochę mam go dość . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 10 Maja 2014 Share Napisano 10 Maja 2014 Podziw za prace włożoną w model. Czekam jak koledzy na etap malarski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 21 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2014 Dla odpoczynku od tematów lotniczych postanowiłem nieco popracować przy malowaniu . Na razie cieniowanie przed właściwym kolorem bazą ,i tu postanowiłem że będzie to khaki i jego konwersje cieniowe . Potem reszta zabawy malarskiej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi