tu_es Napisano 5 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2013 Dzięki, już do tego Sprzedawcy pisałem info z zapytaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 10 Grudnia 2013 Share Napisano 10 Grudnia 2013 Będziesz dodawał do zestawu metalową lufę, czy zastosujesz zestawową? Ja dzisiaj swojego odebrałem i po dokładnym obejrzeniu całego in-boxa a szczególnie lufki wydaje mi sie, że ta zestawowa lufa jest dobrze wykonana. http://www.jadarhobby.pl/armo-35782-metalowa-lufa-do-280mm-k5e-leopold-135-p-7393.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 10 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2013 Cześć. Będę dawał zestawową z jednego ważnego powodu. Czytałem gdzieś na forum (ale tyle ich było, że nie pamiętam gdzie), że te metalowe są strasznie ciężkie i trzeba wstawiać metalowe wzmocnienia w Leopoldzie. Nawet gdzieś widziałem zdjęcia takich modyfikacji. Tak jak zauważyłeś - ta też jest dobrze wykonana. Jedyny brak to gwintowanie lufy, ale myślę, że po sklejeniu coś wymyślimy Chyba, że źle przejrzałem wypraski i gwint już jest. Informuję obserwujących, że niedługo zaczynam klejenie wózków, ale na początek do podstawki zamiast wydawać kasę na to : zrobiłem to (oczywiście do wykończenia - malowanie, brudzenie itp itd): oraz to (też do wykończenia) : A o lufie metalowej myślę cały czas, ale ten ciężar i cena Choć jakbym znał kogoś, kto toczy w drewnie? To może bym się skusił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 10 Grudnia 2013 Share Napisano 10 Grudnia 2013 Wydaje mi się, że Twoja wieża wartownicza jest o niebo lepsza niż ta z pudła - deski nie są matematycznie równo docięte, detale.. detale ale to najważniejsze Fajnie się prezentuje. Nie wiem czy za swojego Leo się nie wezmę zaraz po tym jak skończę oba czołgi na warsztacie. Zobaczę.. Wstępnie założyłem, że zrobię Leopolda (nie Roberta), co do kamuflażu to nie wiem ale skłaniam się ku szaremu. Ten zestaw będzie mnie cholernie mocno kusić Przy robieniu podstawek w ogóle nie mam doświadczenia, a ten model aż się o to prosi. Będzie trzeba pomyśleć. Będę kibicował i obserwował dalej - od początku warsztatu mam dodany ten temat do listy obserwowanych Trzymam kciuki za jak najlepszy efekt końcowy. Pozdrawiam. Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 10 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2013 Też mnie już kusi, żeby zacząć działać z samym działem, ale koniec roku to dużo pracy u mnie akurat. Dajcie ludzie namiar na kogoś, kto toczy z drewna takie lufy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 10 Grudnia 2013 Share Napisano 10 Grudnia 2013 Możesz zdradzić tajemnice jakie wymiary rzeczywiste ma Twoja podstawka? Całościowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 10 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2013 121 cm na 53 cm i wielki nerw małżonki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1984jedlicze Napisano 11 Grudnia 2013 Share Napisano 11 Grudnia 2013 Trzymam kciuki za kolosalny projekt. Dużo cierpliwości i pracy przed Tobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 17 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2013 do usunięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 17 Grudnia 2013 Share Napisano 17 Grudnia 2013 Dziś rozpakowałem tory, przymierzam się do oszacowania potrzebnego miejsca na tego kolosa, bo póki co lepić go nie będę. Chociaż z drugiej strony, lepienie już idzie dość sprawnie, więc mógłbym go do podkładu pociągnąć, a pomalować za jakieś półtora roku, jak udoskonale technikę Zobaczymy - coś czuję, że to będzie niezły test siły woli No i gdzie te obiecane wózki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 17 Grudnia 2013 Share Napisano 17 Grudnia 2013 Nie mów ze tez to posiadzasz ? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 17 Grudnia 2013 Share Napisano 17 Grudnia 2013 Czekam na postępy Kolegi, bo to najpiękniejszy model jaki w życiu widziałem - poważnie wypasik pełną gębą Zajrzyj tu Tomek strona 206 na naszym forum http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=56&t=22529&start=3075 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 21 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2013 (edytowane) Witam. Powoli praca rusza dalej... A tutaj po poprawki szlifowanie Aktualnie szlifuję resory... bo jakoś głupio się przyznać - przegapiłem :P Zdjęcia lekko niedoskonałe, ale tą małpką to ciężko wyłapać dobre ustawienia. Pracuję nad tym. Jednocześnie trwają prace nad podstawką :P Edytowane 21 Grudnia 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 21 Grudnia 2013 Share Napisano 21 Grudnia 2013 Fajnie, że nad wózkami zacząłeś już pracę Nie wiem czy nie lepiej Ci by było robić dwa wózki jednocześnie krok po kroku (rysunek po rysunku) - bo oba mają być takie same, będą różnić się tylko 'górą', Zresztą jest wspomniane w instrukcji na stronie 16 - zrobić 2 sztuki 'Lower Truck Assembly'. Fotki są ok, nie ma z czym walczyć. Podglądam dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 21 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2013 Walczę z podstawką, wózek robię po to aby wyłapać wysokość umiejscowienia zderzaków kolejowych na koźle oporowym. Planuję zakup zderzaków kolejowych do wózków, no ale kasa musi się uzbierać Pewnie jak już zrobię jeden wózek to i zaraz z rozpędu drugi poleci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 21 Grudnia 2013 Share Napisano 21 Grudnia 2013 A z czego podsypka? Znakomicie prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Grudnia 2013 Share Napisano 22 Grudnia 2013 Temat bardzo ciekawie się rozwija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 22 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2013 Kupiony w sklepie akwarystycznym grys bazaltowy, worek 1,5 dm3 kosztował ok. 3 zł. Wystarczył ten jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 22 Grudnia 2013 Share Napisano 22 Grudnia 2013 Kupiony w sklepie akwarystycznym grys bazaltowy, worek 1,5 dm3 kosztował ok. 3 zł. Wystarczył ten jeden. gdybyś jednak jeszcze ten grys trochę potłukł byłoby bardziej realistycznie... mam na myśli to że te kamienie są zbyt duże jak na "szut" kolejowy/podkładowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 22 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2013 Będę jeszcze wybierał (wycinał) te większe i dosztukowywał mniejszym bazaltem. W woreczku z bazaltem jest szeroki zakres wielkości kamyczków, więc nie będzie źle Już sprawdzałem, usuwanie kamyczków nie jest trudną sprawą. Do tego jeszcze trochę "zamulę" torowisko piaskiem dla szynszyli oraz piaskiem akwarystycznym, tak dla zróżnicowania granulacji. Poprawione resory : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 22 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2013 Poprawa nasypów powoli idzie do przodu, a w międzyczasie pochwalam się pierwszą blaszką fototrawioną w mojej karierze - skrzyneczka złożona przeze mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 22 Grudnia 2013 Share Napisano 22 Grudnia 2013 Poprawione resory : O kurcze. Źle! Nie trzeba było piłować tego "szwu". On tam naprawdę był! Wpisz w googla "resory kolejowe" i zobacz zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 23 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2013 Już to wiem Kolega z tego forum mnie uświadomił, ale tak to jest. Dostałem info, że źle zrobiłem, więc młody niedoświadczony tak zrobiłem. Postaram się coś wymyśleć, co tam nakleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 23 Grudnia 2013 Share Napisano 23 Grudnia 2013 Postaram się coś wymyśleć, co tam nakleić. No bez przesady. I tak nie będzie widać. Ale warto uważać zanim się coś spiłuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 13 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2014 Witam i uderzam z wielką prośbą do Kolegów z forum. Powoli grzebię przy modelu - fotki niedługo. Teraz sklejam i poprawiam/obrabiam największą część działa, czyli platformę na której spoczywa działo. Mechanizm od jarzma działa porusza się w takiej jakby komorze (na pewno źle się wyrażam) platformy. Postanowiłem pomalować tę komorę przed sklejeniem podstawowym kolorem/kolorami, aby potem ją po sklejeniu wykończyć. Na początek pomalowałem czarnym matem, a teraz planuję aerografem prysnąć farbką Pactra A119 Panzer Interior Buff Wygląda to mniej więcej tak - przykładowe malowanie akurat wnętrza wieży (zdjęcie z linka http://www.sklejmy.com/viewtopic.php?t=4803 ) : Co sądzicie o takim pomyśle? A to nowy nabytek robiony na zamówienie przez Kolegę Order81 z forum - naprawdę jestem zadowolony. Prawidłowo odwzorowany kształt działa, zachowane wszystkie wymiary, cena taka jaka była umówiona : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi