Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Do dnia dzisiejszego zawsze modele malowałem jednym kolorem, najczęściej czołgi ZSRR. Dzisiaj zrobiłem pierwsze swoje dwubarwne malowanie, więc proszę o wyrozumiałość .

2udz.jpg

hz9c.jpg

cdcq.jpg

xuln.jpg

5ru1.jpg

5rm6.jpg

• Odpowiedzi 128
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jakub w niektórych miejscach kamo jest do poprawki i jeszcze chyba intensywność koloru jest za mała - szczególnie lewy przód.

Napisano

Ok, w takim razie kolor musi być bardziej intensywny i poprawić te niedociągnięcia wokół zielonego.

Napisano

No, lakiernikiem to ja nie zostanę

70l8.jpg

umsm.jpg

Jutro się szykuje kolejny dzień z poprawkami, bo miałem dziś mało czasu, z powodu pogrzebu.

Napisano

Jeszcze trochę a coś z tego wyciągniesz. Przede wszystkim postaraj sie uzyskać jednolitą linię na krawędzi zielonego koloru. Np. na drugim zdjęciu krawędz od wiezy poprzez boczną ukośną płytę - linia ma poszarpaną krawędź.

Napisano

Makinem, maluję aero, tylko, że mi szwankuje . Bazylms, ok postaram się.

Napisano

Robercie maskuję to masą blu-tack, na nią nakładam powycinane fragmenty kartki, gazety.

Napisano

Zobacze jutro. Jak na razie to cienko z kasa, ale cos jeszcze jutro wykombinuje,

Napisano

Ja kub jak cienko z kasą to jest ersatz. Zwykła papierowa taśma malarska. Przyklejasz ją kilka razy do biurka i zrywasz żeby pozbyć się nadmiaru kleju. Wtedy trzyma słabiej i nie zerwie i poprzedniej warstwy. Ale to wersja dla hard core'ów

Napisano

Moim zdaniem wygląda trochę lepiej, zdjęcia zrobione przed dwoma godzinami, więc zdążyłem już zamalować te pozostałości zielonego w różnych miejscach. Coś czuję, że nie mam szczęścia przy tym modelu.

zdow.jpg

ihwl.jpg

qg4r.jpg

Napisano

Kuba- ja bym to namalował z ręki. Mały okrągły pędzelek i płaski do tego. Trochę cierpliwości i będzie ok. Na humvee trójbarwny kamuflaż NATO maluję z ręki pędzlem bez schodków i rozjechanych linii. Pomyśl o tym.

Napisano

Właśnie ja nigdy nie umiałem malować pędzlem, zawsze mi zostawały ślady po nich na całym modelu. Co za tym idzie nie mam pewnej ręki i zawsze wszystko zalewam.

Napisano

Zaraz podeślę zdjęcia. Znów dzień spędzony na poprawkach.

Edit:

a3v4.jpg

7zmb.jpg

uydi.jpg

p77n.jpg

ipjz.jpg

Napisano

Jakub, nie wim jak ty, ale ja bym już zostawił. Oczywiście idealnie nie jest, ale lepiej nie zepsuć tego co jest. Teraz warto pomyśleć o jakimś efekcie wyblakłej farby i np. dodać trochę białego do zielonego i rozjaśnić. Poczekaj jeszce na opinie innych - na pewno warto.

Napisano

Ja bym te kamo jeszcze jednak poprawił, bo troszke szkoda, bo fajny modelik sie szykuje, a te kamo z poszarpanymi krawędziami, aż boli, tak samo psikniete lekko koła napędowe, jak nie sa przyklejone to je obróć żeby tego widać nie było, te tylne napinające tez chyba zielonym dostały:)Ale jak nie czujesz sie na siłach to ok-zostaw, przy następnym modelu będzie lepiej:)

Napisano

Blaszek ani nic takiego nie lepiłeś ale szkoda wnętrza na mycie.

Ja bym zastanowił się nad daniem podkładu na całość jeszcze raz i malowanie od zera na tym co jest. Umiejętność maskowania się przyda a detal nie powinien ucierpieć tak bardzo na kolejnej warstwie.Sam maskowałem shermana i też nie wyszło - czeka na mycie.

Napisano

Też nad tym myślałem, żeby już tak zostawić. Jutro rozjaśnię i myślę, że jeżeli będzie chwila to spróbuję jak mi radził makinem, tyle że tylko krawędzie poprawię.

Napisano

Jakby nie było to rozjaśniłem, ale na zdjęciach tego jakoś nie widać niż w realu.

8p39.jpg

5izg.jpg

buvf.jpg

Napisano

Zostaw jak jest Jakub. Kiedyś by nie przeszło. Przy współczesnej technice malowania i tak wszystko się rozmyje pod łoszami i innymi bajerami.

Napisano

Ok, Robert. Wiem, że nie powala, ale zobaczymy jak się wszystko skończy. Jutro planuję sido i kalki, no może coś jeszcze zdążę.