jakub97 Napisano 28 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2014 Witam. Do dnia dzisiejszego zawsze modele malowałem jednym kolorem, najczęściej czołgi ZSRR. Dzisiaj zrobiłem pierwsze swoje dwubarwne malowanie, więc proszę o wyrozumiałość . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Stycznia 2014 Share Napisano 28 Stycznia 2014 Jakub w niektórych miejscach kamo jest do poprawki i jeszcze chyba intensywność koloru jest za mała - szczególnie lewy przód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 28 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2014 Dzięki Bazylms, jutro poprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 28 Stycznia 2014 Share Napisano 28 Stycznia 2014 Oj Popraw się, popraw....Bazylms już napisał- kolor i dokładność. Nie odpuszczaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 28 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2014 Ok, w takim razie kolor musi być bardziej intensywny i poprawić te niedociągnięcia wokół zielonego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 29 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2014 No, lakiernikiem to ja nie zostanę Jutro się szykuje kolejny dzień z poprawkami, bo miałem dziś mało czasu, z powodu pogrzebu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 29 Stycznia 2014 Share Napisano 29 Stycznia 2014 Skoro już wiesz, ze trzeba poprawić, to nie będę pisał. Czy Ty to malujesz? Pędzlem, czy aero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Stycznia 2014 Share Napisano 29 Stycznia 2014 Jeszcze trochę a coś z tego wyciągniesz. Przede wszystkim postaraj sie uzyskać jednolitą linię na krawędzi zielonego koloru. Np. na drugim zdjęciu krawędz od wiezy poprzez boczną ukośną płytę - linia ma poszarpaną krawędź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 29 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2014 Makinem, maluję aero, tylko, że mi szwankuje . Bazylms, ok postaram się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 29 Stycznia 2014 Share Napisano 29 Stycznia 2014 Jakub czym Ty to maskujesz.? Bo nie wygląda na malowane "z ręki"? Już jest lepiej, ale jeszcze trochę brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 29 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2014 Robercie maskuję to masą blu-tack, na nią nakładam powycinane fragmenty kartki, gazety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 29 Stycznia 2014 Share Napisano 29 Stycznia 2014 Stąd te poszarpane i niedomalowane krawędzie. Spróbuj taśma Tamiyi albo jakąś inną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 29 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2014 Zobacze jutro. Jak na razie to cienko z kasa, ale cos jeszcze jutro wykombinuje, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 30 Stycznia 2014 Share Napisano 30 Stycznia 2014 Ja kub jak cienko z kasą to jest ersatz. Zwykła papierowa taśma malarska. Przyklejasz ją kilka razy do biurka i zrywasz żeby pozbyć się nadmiaru kleju. Wtedy trzyma słabiej i nie zerwie i poprzedniej warstwy. Ale to wersja dla hard core'ów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 30 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2014 Moim zdaniem wygląda trochę lepiej, zdjęcia zrobione przed dwoma godzinami, więc zdążyłem już zamalować te pozostałości zielonego w różnych miejscach. Coś czuję, że nie mam szczęścia przy tym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 30 Stycznia 2014 Share Napisano 30 Stycznia 2014 Kuba- ja bym to namalował z ręki. Mały okrągły pędzelek i płaski do tego. Trochę cierpliwości i będzie ok. Na humvee trójbarwny kamuflaż NATO maluję z ręki pędzlem bez schodków i rozjechanych linii. Pomyśl o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 30 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2014 Właśnie ja nigdy nie umiałem malować pędzlem, zawsze mi zostawały ślady po nich na całym modelu. Co za tym idzie nie mam pewnej ręki i zawsze wszystko zalewam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 31 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2014 Zaraz podeślę zdjęcia. Znów dzień spędzony na poprawkach. Edit: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 31 Stycznia 2014 Share Napisano 31 Stycznia 2014 Jakub, nie wim jak ty, ale ja bym już zostawił. Oczywiście idealnie nie jest, ale lepiej nie zepsuć tego co jest. Teraz warto pomyśleć o jakimś efekcie wyblakłej farby i np. dodać trochę białego do zielonego i rozjaśnić. Poczekaj jeszce na opinie innych - na pewno warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 31 Stycznia 2014 Share Napisano 31 Stycznia 2014 Ja bym te kamo jeszcze jednak poprawił, bo troszke szkoda, bo fajny modelik sie szykuje, a te kamo z poszarpanymi krawędziami, aż boli, tak samo psikniete lekko koła napędowe, jak nie sa przyklejone to je obróć żeby tego widać nie było, te tylne napinające tez chyba zielonym dostały:)Ale jak nie czujesz sie na siłach to ok-zostaw, przy następnym modelu będzie lepiej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 31 Stycznia 2014 Share Napisano 31 Stycznia 2014 Blaszek ani nic takiego nie lepiłeś ale szkoda wnętrza na mycie. Ja bym zastanowił się nad daniem podkładu na całość jeszcze raz i malowanie od zera na tym co jest. Umiejętność maskowania się przyda a detal nie powinien ucierpieć tak bardzo na kolejnej warstwie.Sam maskowałem shermana i też nie wyszło - czeka na mycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 31 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2014 Też nad tym myślałem, żeby już tak zostawić. Jutro rozjaśnię i myślę, że jeżeli będzie chwila to spróbuję jak mi radził makinem, tyle że tylko krawędzie poprawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 1 Lutego 2014 Autor Share Napisano 1 Lutego 2014 Jakby nie było to rozjaśniłem, ale na zdjęciach tego jakoś nie widać niż w realu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 1 Lutego 2014 Share Napisano 1 Lutego 2014 Zostaw jak jest Jakub. Kiedyś by nie przeszło. Przy współczesnej technice malowania i tak wszystko się rozmyje pod łoszami i innymi bajerami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 1 Lutego 2014 Autor Share Napisano 1 Lutego 2014 Ok, Robert. Wiem, że nie powala, ale zobaczymy jak się wszystko skończy. Jutro planuję sido i kalki, no może coś jeszcze zdążę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi