Seba77 Napisano 12 Grudnia 2013 Share Napisano 12 Grudnia 2013 Witam Trochę źle zaplanowałem kolejność zakupów i zamawiania W związku z czym mam kilka modeli w 1:700 spod znaku Wschodzącego Słońca lecz pozbawionych większości dodatków Dlatego choć jeszcze nie dotarł do mnie zamówiony zestaw fototrawiony do Arizony HobbyBossa z którego chcę wykorzystać kilka lub kilkanaście elementów zabieram się za okręt symbol Wojny na Pacyfiku Wieczorem zamieszczę kilka fotek. Jak na razie dysponuję : modelem Arizony wydanie Premium( trochę blaszek w zestawie) , pokład drewniany Voyager , lufy metalowe Mastera, łańcuchy i kotwice US zestaw FlyHawka . Malowanie będzie prawie pudełkowe z dodatkiem czerwonych dachów artylerii głównej ( wieże AB i D ) Czas zaczynać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 12 Grudnia 2013 Share Napisano 12 Grudnia 2013 a że tak zapytam w wersji nietkniętej czy po wizycie Japończyków w Pearl Harbor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 12 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2013 Hmmmm zależy jak się odnajdę w skali 1:700 Żartowałem .Na parę chwil przed niezapowiedzianą wizytą sąsiadów za oceanu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 12 Grudnia 2013 Share Napisano 12 Grudnia 2013 .. .Na parę chwil przed niezapowiedzianą wizytą sąsiadów za oceanu. W tym momencie "Arizona" byla po remoncie po kolizji i nie miala juz czerwonych dachow wiez artylerii glownej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 12 Grudnia 2013 Super Moderator Share Napisano 12 Grudnia 2013 Chętnie popatrzę, bo Arizona też gdzieś tam tuła się w moich marzeniach, choć nie wiem czy decydowałbym się na HobbyBossa... Ale to detal... Trwam w oczekiwaniu na postępy .. .Na parę chwil przed niezapowiedzianą wizytą sąsiadów za oceanu. W tym momencie "Arizona" byla po remoncie po kolizji i nie miala juz czerwonych dachow wiez artylerii glownej. Cenna uwaga - będę pamiętał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 12 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2013 Dzięki za informacje co do kolorystyki. Model będzie z zestawu Dragona tylko fototrawki będą HobbyBossa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 12 Grudnia 2013 Share Napisano 12 Grudnia 2013 Dzięki za informacje co do kolorystyki. Z ta kolorystyka to nie dokonca wszystko wiadomo. W dniu ataku "Arizona" byla w trakcie przemalowywania w nowy kamuflaz. W sieci sa gdzies wspomnienia marynarza z zalogi remontowej. Twierdzi on, ze kadlub, wieze i pierwszy poziom byly juz przemalowane, a cala gora miala jeszcze stary kamuflaz. Warto zapoznac sie z wiadomosciami zawartymi pod tym linkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 12 Grudnia 2013 Super Moderator Share Napisano 12 Grudnia 2013 Dzięki za informacje co do kolorystyki. Model będzie z zestawu Dragona tylko fototrawki będą HobbyBossa. Pozdrawiam A, sorki, źle zrozumiałem Skoro Dragon to tym bardziej zerkam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 12 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2013 Więc na początek zdjęcie bohatera niniejszej relacji : Skromny zestaw dodatków , z czasem to się zmieni I zacznę od golenia pokładów ze zbędnych ilości plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 12 Grudnia 2013 Share Napisano 12 Grudnia 2013 Zasiadam i podglądam jak Ci ten maluch wyjdzie zmotywuję się do Repulsa może bardziej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 12 Grudnia 2013 Share Napisano 12 Grudnia 2013 No to paczym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 12 Grudnia 2013 Share Napisano 12 Grudnia 2013 Zasiadam w pierwszym rzędzie, piwo i popcorn już są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 12 Grudnia 2013 Share Napisano 12 Grudnia 2013 Zrobisz w wersji własnie trafiona czy już trafiona i zatopiona? ;) Fajnie będzie poglądac warsztac staruszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 12 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2013 Jeszcze bez zarysowanego lakieru Taka aby z półki nie straszyła . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 13 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2013 Spód Arizony wymagał szpachlowania. Uskok był dość duży i samo szlifowanie mijało się z celem. Golenie pokładów przebiegało raczej sprawnie. W kilku miejscach będę musiał zaszpachlować omksnięcia skalpela Kadłub okrętu został sklejony. Przed czynnością klejenia góra wymagała sesji nad palnikiem gazowym gdyż lekko przypominała banana i nie układała się na spodniej części. Później już tylko taśma Tamiyi oraz rzadki klej z pędzelkiem ( polecam Tamiya Extra Thin o zapachu cytrusowym ) W dalszej kolejności będzie szpachlowanie i szlifowanie łączenia kadłuba. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 17 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2013 Tak to już jest z tymi łajbami. Taka skrywana miłość od dzieciństwa do wojenki na Pacyfiku i nie tylko Jak na razie postęp prac niewielki. Kadłub szlifowany, pryśnięty podkładem Tamki w spreju ( bardzo fajna sprawa ) oraz znów szlifowany i szpachlowany. Udało mi się złamać trzy wiertła 0,5 mm nawiercając bulaje ( dragon posiada pancerny plastik kosmicznej grubości ) Wieczorem dorzucę kilka fotek z prac. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 17 Grudnia 2013 Super Moderator Share Napisano 17 Grudnia 2013 Udało mi się złamać trzy wiertła 0,5 mm nawiercając bulaje ( dragon posiada pancerny plastik kosmicznej grubości ) Następnym razem pocieniuj plastik od środka a nawiercaj igłą od strzykawek odpowiedniej grubości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 17 Grudnia 2013 Share Napisano 17 Grudnia 2013 Udało mi się złamać trzy wiertła 0,5 mm nawiercając bulaje ( dragon posiada pancerny plastik kosmicznej grubości ) Panie, przecież to w "okolicach" pasa 356 mm, więc pociągnęli po całości, żeby zbytnio nie kombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 17 Grudnia 2013 Share Napisano 17 Grudnia 2013 spróbuj może przeciwpancernym jak odłamkowe nie działają.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 17 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2013 haha no tak ale bardziej jakimś podkalibrowym lub kumulacyjnym Tak serio to grubość ścianek kadłuba dochodzi do 3mm plus jeszcze to że w niektórych miejscach nakładają się warstwy pokładu. Ogólnie to wolę jednak wiertło od igły. Moim zdaniem krawędzie otworu nie mają wtedy takiego kołnierza jak od igły. Choć przyznam że każdy ma inną technikę. Wiertełka pękają pewnie dla tego że to raczej słabej jakości materiał zza wschodniej granicy po 2zł za sztukę Pozdrawiam i zaczynam sesję zdjęciową do demonstracji osiągnięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 17 Grudnia 2013 Share Napisano 17 Grudnia 2013 Pozdrawiam i zaczynam sesję zdjęciową do demonstracji osiągnięć. Czekam zatem z niecierpliwością na fotki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 17 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2013 Więc tak: Kadłub szpachlowany i przeszlifowany. Najwięcej szpachli poszło na łączenie góry z częścią podwodną z przodu. Bulaje nawiercone choć na zdjęciu widzę że w kilku miejscach przyda się poprawka są jakieś farfocle. Całość pryśnięta podkładem Tamki w spreju. Jest to dla mnie coś nowego czego wcześniej nie stosowałem. Byłem przyzwyczajony do Mr.Surf...1200 i malowaniu areo A nowy dla mnie produkt okazał się łatwy i przyjemny w użyciu. Dodatkowo w markecie budowlanym kupiłem uchwyty do mebli które adoptuję do roli elementów podstawki. No cóż teraz pewnie nastąpi przerwa gdyż aby kontynuować prace potrzebuję zestawu foto Eduarda który jest dopiero zamówiony. Może tylko pomaluję kadłub ??? Jeszcze sam nie wiem w najgorszym wypadku prace ruszą po Nowym Roku za dużo przygotowań do świąt. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 17 Grudnia 2013 Super Moderator Share Napisano 17 Grudnia 2013 Całość pryśnięta podkładem Tamki w spreju. Jest to dla mnie coś nowego czego wcześniej nie stosowałem. Byłem przyzwyczajony do Mr.Surf...1200 i malowaniu areo Surfacer 1200 też dostępny jest w puszcze ze sprejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 17 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2013 No tak tyle że jest prawie dwa razy droższy. Puszka Tamki 28zł a Mr.Surface 1200 ponad 50zł. Byłem ciekaw jaki będzie w praktyce. I jak na razie mnie odpowiada. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 17 Grudnia 2013 Share Napisano 17 Grudnia 2013 A te metalowe dingsy meblowe na podstawkę to od szafek czy karniszy masz? nie mogłem w Leroyu ostatnio znaleźć nic pod moje pływadło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi