Marak Napisano 12 Grudnia 2013 Share Napisano 12 Grudnia 2013 Mam pytanie do użytkowników tego kompresora. Ponieważ było wiele pochlebnych opinii na jego temat, dokonałem zakupu odstawiając dotychczas używany MAR-3000. Niestety, jestem zawiedziony wydajnością kompresora. Malując jakieś drobne elementy byłem przyzwyczajony, ze MAR-3000 pracował w trybie tak mniej więcej 5 sek. pracy, 10 sek. wyłączony silnik i znów 5 sek. pracy itd. (kompresor nie miał butli). Malując to samo AS-em, włączam go, kompresor naładuje butlę. Zaczynam malować. Po chwili kompresor się załącza i pracuje w sposób ciągły, aż nie wyłączę aero. Nawet przy bardzo skręconym aero, kompresor nie jest w stanie naładować butli na fool. Zrobiłem taką próbę. Naładowałem 2 bary, odkręciłem aero na maxa (dysza 0,3) i zacząłem pryskać. Kompresor zaczął pracować pełną mocą, ale ciśnienie spadło na 1 bar i tak się trzymało. Ciekaw jestem opinii posiadaczy tego kompresora. Czy tez macie taki problem z jego wydajnością? Czy przy ciągłym malowaniu kompresor jest w stanie naładować butlę i wyłączyć się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Grudnia 2013 Share Napisano 12 Grudnia 2013 Używam tego kompresora od roku. Przy pokrętle ustawionym na maksimum (czyli jakieś 3,5 bara) i ciągłej pracy aerografu kompresor włączał się tak co 15-20 sekund. Przy niższym ciśnieniu naturalnie rzadziej. Dość dziwne jest to co piszesz. Może Twój aerograf "pożera" znacznie więcej sprężonego powietrza niż mój, ale to trochę dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sdk_uk Napisano 13 Grudnia 2013 Share Napisano 13 Grudnia 2013 Czesc mam ten sam kompresor o nie mam tego problemu.u mnie przy malowaniu na 2 bary starczy powietrza na ok 20 30 sekund po czym kompresor dobija przez momet butle I dalej mozna szalec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 13 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2013 Dziękuję kolegom za zabranie głosu. Mam do Was jeszcze jedną prośbę. Doszedłem do wniosku, że obiektywnym pomiarem będzie czas naładowania butli od zera do wyłączenia się kompresora. Wyłącznik włączam do góry. U mnie czas ten wynosi 112 sek. Czy mogę Was prosić o zrobienie takiego pomiaru na Waszych kompresorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Grudnia 2013 Share Napisano 13 Grudnia 2013 U mnie 96 sekund. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sdk_uk Napisano 27 Grudnia 2013 Share Napisano 27 Grudnia 2013 U mnie 100 sekund Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2013 Serdeczne dzięki za sprawdzenie. Wysłałem maila do sprzedawcy. Odpowiedzieli, że sprawdzą w styczniu jak dostaną nową partię kompresorów. Zobaczę co z tego wyjdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 27 Grudnia 2013 Share Napisano 27 Grudnia 2013 Miałem to samo po 20 min pracy (pierwsze uruchomienie) ciśnienie spadło praktycznie do zera a kompresor dalej pompował. Trafił do serwisu i wrócił sprawny. Na chwilę obecną miodzio lodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herod Napisano 20 Września 2015 Share Napisano 20 Września 2015 Odświeżę. Jestem właścicielem takiego kompresora i do dziś byłem z niego zadowolony. Niestety właśnie przestał działać. Silnik nie pompuje powietrza do butli pomimo świecenia przycisku i braku powietrza w zbiorniku. Parę dni temu przeczyściłem butlę z wody i rdzy jaka nagromadziła się w ciągu tego upalnego i wilgotnego lata. Nalałem w tym celu trochę octu spirytusowego do zbiornika, a potem rudo-czarną zupę spuściłem. Być może ma to związek z awarią i jakiś czujnik ciśnienia uległ zabrudzeniu. Roczna gwarancja się jeszcze nie skończyła więc jeżeli nie wykombinuje jak nieinwazyjnie usunąć usterkę to z niej skorzystam. Może ktoś ma pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 20 Września 2015 Share Napisano 20 Września 2015 Jak zaczniesz sam naprawiać to na pewno zabiorą Ci gwarancję. Z resztą nie wiem, czy już jej nie straciłeś dokonując nie przewidzianych w instrukcji użytkowania czynności "konserwacyjnych". Najlepiej oddaj do serwisu i bądź przy tym bardzo zdziwiony, że nagle sam z siebie kompresor przestał działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herod Napisano 20 Września 2015 Share Napisano 20 Września 2015 Przepłukałem butlę wodą i kompresor znów chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi