Skocz do zawartości

Okrętowe nowości i zapowiedzi modelarskie

Jędrek

Rekomendowane odpowiedzi

36 minut temu, Szydercza Gała napisał:

Pokleilibyscie coś zamiast sie pierdolami zajmować.....

Melduję sie według rozkazu!

• Haha 2

Trumpeter wyda w 1/700 Queen Elizabeth Aircraft Carrier , jedno mnie zastanawia , czy oryginał też ma takie doły w pokładzie , tam chyba wpada całe koło.

PXV_09FI_qHR-GgTFzd8mTz0TUzUIxpvgaimN-AWH5ZfWIEFu8DJyGW1QCzBCOhUNEiNFb-RO22kZUUUGA0L9J4s.jpg

iFwgy5cM7L5LCPVL39HE7AP4pdDoP4UmbzsYKC5VwOMU-i-bV-2vCqhseWGcEsHqIqoIAvANN2RFkWQCcxCvAJXC.jpg

fT7HhOH7b9yAZIuvNJ5cXdVYY1XdJxKNGAQhd73cdsO_U7qWMNp2cXMpjnVt_AUEX1s7g3RNqk74vcIZW9SNWVLA.jpg

41HbccZlQCi0fXl2QCc2b6YxUdJDs0-ELZdnvDGiYt70rAuzQjOFOo3_NdXTQKbqdgY6TrIb1OFvuFB8-9Sct10K.jpg

b4cUPX2-L0OlKSdMxEdI7HOSeJZQ1tKUG46FtoETovHVB8JwSKDAxPkv48HyvZubaAjx_-kiYNDkshTAqIGX5vSD.jpg

arNNnh3kqya8SkeBiHYsEzaypYFy8VXozxrSpndLfmy4_lOgO9QSv_YIejZpaYmPOczXmDUfDrprFFphQII_epwg.jpg

VkBdy3GJQAGIP9xgExATCcSNnr3wzCjB68zBfsG3nUIkMztATnKPPe-n43nnRreMpeIWlqvu22c677_cKARmOjC6.jpg

hi0H7NdnXRTsZF5uP1XtleFOO-IeVOilKsQcdpWlCdSzKin8ToCzIxnMracdFtsfp1Mu-ivaxzuGiyGm6Bitd_CY.jpg

8KOemmbMqoZ3_aAvNqpzrTm0uNn3DW-PF_BuHZb8rU85SgtLGw-TKA8fgjSrsNLPAtSOlqWBSWTKU08U9zg7mw7A.jpg

1 minutę temu, M.A.V. napisał:

SOM   :szczerbol:          

10.thumb.jpg.b693b8531479501f0a14306cea58bfec.jpg

tylko oczywiście zupełnie nie ta skala :

11.thumb.jpg.90629fe154b1409b72a20fb914c1c67f.jpg

aha , ale w tym modelu to wyglądają jak leje po bombach

Very Fire w przyszłym tygodniu będzie wysyłał modele kolejnego okrętu typu Takao: IJN Atago.

Cena wersji deluxe, z kodem rabatowym z okazji przedsprzedaży: 180 dolarów + kw. do Polski (kolejne 60 dolców). Podejrzewam, że opłaty celne są już wliczone w tę cenę, bo jak wcześniej kupowałem model bezpośrednio od Very Fire to nie musiałem niczego dopłacać poza 7,50 zł dla Poczty Polskiej.

Nie analizowałem tego zbyt dokładne, ale widać, że względem Takao jest kilka/kilkanaście dodatkowych elementów 3d i jedna z blaszek jest zmieniona (rozbudowana).

350_.200.png?v=1756780991

350_da7e507a-ca3b-4dc3-9fbb-f2829d5f463b

350_243e9e5f-92d9-470a-8e03-af74da6a8645

bf2364ac5dad9a9633ab58f2f6a831b9.png?v=1

• Like 1

będzie mały subiektywny OFFTOP....   :szczerbol:

niestety trzeba to powiedzieć ---> Grigorov ostro zjechał na jakości... 

Dawniejsze produkty na bazie żywicy to były mydła ale jak się pojawił druk 3D to pierwsze produkty były całkiem niezłe (np Łady czy Gotlandy) a potem zamiast robić coraz lepsze wyroby to jest coraz gorzej (może to sprawa braku inwestycji w lepszy sprzęt do druku).

chociażby sowieckie Charlie w 1/350  wydane niedawno przez dwóch producentów....

porównując te same wyroby (od Grigorova i od Ironship ) to jakościowo z roku na rok jest coraz większa przepaść na korzyść amerykana. I nie mówię już o detalizacji ale chociażby o wymiarach które u bułgara się coraz częściej rozjeżdzają - niby drobiazg ale w tej skali 1-2mm robi różnicę. 

Edytowane przez M.A.V.

2 godziny temu, M.A.V. napisał:

będzie mały subiektywny OFFTOP....   :szczerbol:

niestety trzeba to powiedzieć ---> Grigorov ostro zjechał na jakości... 

Dawniejsze produkty na bazie żywicy to były mydła ale jak się pojawił druk 3D to pierwsze produkty były całkiem niezłe (np Łady czy Gotlandy) a potem zamiast robić coraz lepsze wyroby to jest coraz gorzej (może to sprawa braku inwestycji w lepszy sprzęt do druku).

chociażby sowieckie Charlie w 1/350  wydane niedawno przez dwóch producentów....

porównując te same wyroby (od Grigorova i od Ironship ) to jakościowo z roku na rok jest coraz większa przepaść na korzyść amerykana. I nie mówię już o detalizacji ale chociażby o wymiarach które u bułgara się coraz częściej rozjeżdzają - niby drobiazg ale w tej skali 1-2mm robi różnicę. 

co do jakości też mam wrażenie , że wszystko robią na szybko i byle jak , patrząc na inne firmy produkujące modele 3D , to z każdym  miesiącem widać jak bardzo poprawia się ta forma produkcji (przynajmniej u kilku producentów) . Naprawdę można już uzyskać barwo dużą jakość i detal  .

Edytowane przez Cypis

jeszcze gorący news w temacie podwodniackim....

korespondowałem dziś trochę z Jonem i poinformował mnie że jeszcze w tym roku IronshipWrights wypuści współczesne "koszerniaki" (oczywiście w jedynie słusznej skali 1/350) a prace projektowe są już bardzo zaawansowane.

Będą to Delfiny x3  : wersja I (standardowy)  ,  wersja II  (z AIP) oraz wersja III (najnowszy INS Drakon)

7.jpg.f28f4c910de57eda761745d8dbf2678f.jpg

• Haha 1

2 godziny temu, Jaro napisał:

Jak ktoś jest chętny na hybrydę klasy DIDO to Scylla jest dostępny w Plastmodel za 291 ziko.

Łeeee, piękność bez zębów :szczerbol:

hms_scylla-1.jpg

Dzięki za info (choć taka jest prawda, jak napisałem powyżej 😉

• Thanks 1
  • Haha 1

4 godziny temu, socjo1 napisał:

Łeeee, piękność bez zębów :szczerbol:

hms_scylla-1.jpg

Dzięki za info (choć taka jest prawda, jak napisałem powyżej 😉 

......niby bezzębny ale w zwalczaniu samolotów 114 były lepsze od 133.  Bryła kadłuba ciekawa i raczej w bliskiej przyszłości będę jego  posiadaczem ....tak do pary bo jeden już szczerzy zęby.. ...Dzięki Jaro za info

20250919_093046.jpg

zn2.jpg

• Like 2

17 minut temu, cdarek napisał:

......niby bezzębny ale w zwalczaniu samolotów 114 były lepsze od 133. 

To samo wychodziło w analizie 102 mm kontra 133 - i krążowników przeciwlotniczych opartych na starym typie C i pokrewnych. 

Cytat

Bryła kadłuba ciekawa i raczej w bliskiej przyszłości będę jego  posiadaczem ....tak do pary bo jeden już szczerzy zęby.. ...

U mnie w pudle sezonuje się i dojrzewa Argonaut. Kusiło mnie malowanie Siriusa (patrz niżej), ale chyba zostanę przy pudłowym Argonaucie. 

cl_hms_sirius2.jpg

I na jednym Dido poprzestanę. Natomiast do towarzystwa chciałbym mu dodać USS San Diego, jak wyjdzie.

A w ogóle, to co to za kiszenie ulepków na półce bez zaprezentowania na Forum kolegom? :chytry: 

Edytowane przez socjo1