Skocz do zawartości

KV-2 Zvezda 1:35

Dżejrosz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po długiej przerwie ,

nie miałem weny do dużaka ... .

Nabyłem filtr i go użyłem -jak dla mnie porażka . W buteleczce barwnik opadł na dół i musiałem wymieszać ,ale tak to zrobiłem ,że wyszedł wash.

No dobra oto dwa zdjęcia mojej klęski .

DSC_0419_zps4b3ec64d.jpg

DSC_0418_zps73284b1e.jpg

Pozostały irytujące ślady pędzla ,ale według tego co czytałem robiłem to dobrym pędzlem , czyli okrągłym .

Nie wiem co zrobiłem źle ,starałem się jeszcze rozcieńczać filtr terpentyną i zmywać to co zrobiłem.

Pozdrawiam

Kuba

• Odpowiedzi 82
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

To za mało. Filtr powinien składać się z 95% rozpuszczalnika i 5 % wody. Nakładać go trzeba tak, aby nie zostawał na krawędziach. A w ogóle to dawanie go do wnętrza pojazdu moim zdaniem mija się z celem. Trzeba było wnętrze po prostu "zwashować".

To za mało. Filtr powinien składać się z 95% rozpuszczalnika i 5 % wody...

Taki filtr dużo nie da 5% farby.

Pędzel ma być duży i szybkie nakładanie takiej mieszanki. Tutaj to jest wash za słabo rozcieńczone to tego wy miziane pędzlem.

• 3 weeks later...

Czołem!

Coś tam podłubałem przez ostatni tydzień ,ale jakoś mim sie odechciewa z uwagi na to ,że spasowanie góry z dołem jest praktycznie niemożliwe .

Dużo baboli jest ,więc model skończę ,ale potraktuje jak poligon .

Efekt prac:

DSC_0508_zpsfdbb03a6.jpg

DSC_0507_zps45046eca.jpg

DSC_0505_zpsa1780357.jpg

DSC_0503_zpsf3719aed.jpg

Na razie tyle .

Pozdrawiam.

Kuba

Pędzel ma być duży i szybkie nakładanie takiej mieszanki. Tutaj to jest wash za słabo rozcieńczone to tego wy miziane pędzlem.

Nakładany 5-6 razy da. ma na celu zróżnicowanie kolorów, a nie podkreślenie detali jak wash.

Nakładany 5-6 razy da. ma na celu zróżnicowanie kolorów, a nie podkreślenie detali jak wash.

Ale i tak zabawę z filtrami zostawię na później

Rozcieńczalnik z wodą ? :

z uwagi na to ,że spasowanie góry z dołem jest praktycznie niemożliwe .

Hę? jeżeli chodzi o to zdj z tyłu to tam czegoś brakuje aby zasłonić tą szparę.

Zdecydowanie brakuje części.

Widzę, że jednak wieżę zamykasz.

Zdecydowanie brakuje części.

Widzę, że jednak wieżę zamykasz.

Tak zamykam. Wracając do "dużaka" to sfotografowałem kółka i dodałem śruby na przednią część kadłuba.

DSC_0519_zpsc6b1f21c.jpg

DSC_0520_zpsa0bf2de8.jpg

DSC_0521_zpsd38f812f.jpg

Dziękuje i pozdrawiam.

Kuba

• 2 weeks later...

Czołem!

Działam dalej z dużakiem.

Na razie poprawiłem linkę do klapy silnika i brat stworzył mi "protoplastę" liny holowniczej.

DSC_0555_zpsfc9e8677.jpg

DSC_0554_zps0a8c5ee1.jpg

DSC_0551_zps4dd1d6fd.jpg

Przód z detalami.

DSC_0550_zpsc03d3f34.jpg

Tył.

DSC_0552_zps66f647db.jpg

Część ,która odpadła w czasie sesji .

DSC_0553_zps6e729331.jpg

To na tyle.

Dziękuje i pozdrawiam

Kuba

Mam pytanie do lakieru błyszczącego GUNZE:

rozcieńczyłem go rozcieńczalnikiem firmowym mniej więcej 2:1 (czyli 2 cz. rozcieńczalnika i 1 cz. lakieru) i nałożyłem na wieże i farba zareagowała . Co zrobić? Użyć innego? Czym innym rozcieńczyć??

Pozdrawiam!

zareagowała to znaczy zważyła się?

Zaczęła schodzić . Nie wiem co źle zrobiłem może dlatego ,że użyłem pędzla ,bo dzięki areo mam zszarpane nerwy .

Dokładnie dlatego miziałeś pędzlem a gunze jest tak mocne, że ściąga poprzednie warstwy.

zareagowała to znaczy zważyła się?

Zaczęła schodzić . Nie wiem co źle zrobiłem może dlatego ,że użyłem pędzla ,bo dzięki areo mam zszarpane nerwy .

Dokładnie dlatego miziałeś pędzlem a gunze jest tak mocne, że ściąga poprzednie warstwy.

Hmm czyli pędzel odpada ,a od jakiegoś czasu areograf mnie nie lubi ,ciągle się zatyka ,pewnie z braku zaangażowania z mojej strony dotyczącej czyszczenia , w sumie nie za bardzo potrafię go czyścić . Nie wszędzie mogę się dostać ,toteż dysza wylądowała w rozcieńczalniku gunze ,żeby zmyć farbę i żeby resztki farby z wnętrza się oderwały. Również iglica trochę ubolewa ,bo jest minimalnie skrzywiona ,ale tu problemu nie widze. Zapewne cała ta sytuacja sprowadza się do braku doświadczenia .

Pozdrawiam

PS: Żeby jeszcze sobie zapamiętać , jakich proporcji używać 2:1? Tzn. 2 części rozcieńczalnika i 1 część lakieru?? Mam też wątpliwości ,że po lakierze areograf zapcha się na amen ,bo ten lakier jest dosyć dziwną substancją , która gęstnieje po kontakcie z wodą.

Na pewno pędzel to zrobił.

Gunze/Tamiya rozcieńczam tylko oryginalnymi rozpuszczalnikami. Woda się nie nadaje bo są one na bazie alkoholu (czy czegoś tam). Znowu jak zmieszasz Vallejo z rozpuszczalnikiem Tamiya lub Gunze to się zmieni w gluta.

Co się tyczy rozcieńczania to robie to na oko, ale wydaje mi się że lepiej zrobić bardziej rzadki. U mnie wygląda to tak że jak przechylę słoiczek z rozmieszaną farba to spływa ona po ściance prawie natychmiast. Maluję na ciśnieniu 1.2 bar i nie mam żadnych problemów. Warto też dodatkowo dodawać retarder, choć ponoć rozcieńczalnik Gunze ma go już w sobie. Na początku też miałem kupę problemów z aero.

Hmmm okej zapamiętam te cenne uwagi , jeśli chodzi o ciśnienie ja maluje na 2 barach, nie za bardzo bawiłem się tym pokrętełkiem ciśnienia ,bo boję się że coś zepsuje. Jeżeli chce zmienić ciśnienie to mam ni kręcić jak kompresor pracuje ,czy jak jest wyłączony ; obstawiam ,że w czasie pracy?

Ja mam dodatkowy regulator ciśnienia na wylocie. Tzn. w miejscu gdzie przykręca się wężyk ja mam w kręcony mini regulator z manometrem i dopiero do jego wylotu przykręcony jest wężyk. Kompresor daje pełne ciśnienie i nie mam żadnych wahań na aerografie.

• 3 weeks later...

Czołem!

Dużak zyskuje w moich oczach, znaczy czuje do niego sentyment , mimo iż Zvezda to utrudniała .

Pomaziałem farbą i dodałem rozjaśnienia coby ta wielka bryła nie była monotonna i jestem z tego bardzo zadowolony .

Jeszcze tylko parę poprawek i na to lakier satynowy .

Oto efekty:

DSC_0683_zps71ea9430.jpg

DSC_0682_zps178d5f32.jpg

DSC_0681_zps7993896b.jpg

DSC_0680_zps9cb0af33.jpg

Jeszcze tylko zostały rozjaśnienia na bokach wieży i może na paru powierzchniach kadłubowych.

Pozdrawiam serdecznie

Kuba