Dżejrosz Napisano 27 Lutego 2014 Autor Share Napisano 27 Lutego 2014 Witam po długiej przerwie , nie miałem weny do dużaka ... . Nabyłem filtr i go użyłem -jak dla mnie porażka . W buteleczce barwnik opadł na dół i musiałem wymieszać ,ale tak to zrobiłem ,że wyszedł wash. No dobra oto dwa zdjęcia mojej klęski . Pozostały irytujące ślady pędzla ,ale według tego co czytałem robiłem to dobrym pędzlem , czyli okrągłym . Nie wiem co zrobiłem źle ,starałem się jeszcze rozcieńczać filtr terpentyną i zmywać to co zrobiłem. Pozdrawiam Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamiloss Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 Faktycznie porażka.. zapewne terpentyna jeszcze pogorszyła efekt końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 Trzeba było go rozcieńczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 27 Lutego 2014 Autor Share Napisano 27 Lutego 2014 Faktycznie porażka.. zapewne terpentyna jeszcze pogorszyła efekt końcowy. Terpentyna to rozcieńczalnik ,więc jak miała pogorszyć? Trzeba było go rozcieńczyć. Rozcieńczałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 To za mało. Filtr powinien składać się z 95% rozpuszczalnika i 5 % wody. Nakładać go trzeba tak, aby nie zostawał na krawędziach. A w ogóle to dawanie go do wnętrza pojazdu moim zdaniem mija się z celem. Trzeba było wnętrze po prostu "zwashować". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 28 Lutego 2014 Share Napisano 28 Lutego 2014 To za mało. Filtr powinien składać się z 95% rozpuszczalnika i 5 % wody... Taki filtr dużo nie da 5% farby. Pędzel ma być duży i szybkie nakładanie takiej mieszanki. Tutaj to jest wash za słabo rozcieńczone to tego wy miziane pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 18 Marca 2014 Autor Share Napisano 18 Marca 2014 Czołem! Coś tam podłubałem przez ostatni tydzień ,ale jakoś mim sie odechciewa z uwagi na to ,że spasowanie góry z dołem jest praktycznie niemożliwe . Dużo baboli jest ,więc model skończę ,ale potraktuje jak poligon . Efekt prac: Na razie tyle . Pozdrawiam. Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 20 Marca 2014 Share Napisano 20 Marca 2014 To za mało. Filtr powinien składać się z 95% rozpuszczalnika i 5 % wody... Taki filtr dużo nie da 5% farby. Pędzel ma być duży i szybkie nakładanie takiej mieszanki. Tutaj to jest wash za słabo rozcieńczone to tego wy miziane pędzlem. Nakładany 5-6 razy da. ma na celu zróżnicowanie kolorów, a nie podkreślenie detali jak wash. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 20 Marca 2014 Autor Share Napisano 20 Marca 2014 To za mało. Filtr powinien składać się z 95% rozpuszczalnika i 5 % wody... Taki filtr dużo nie da 5% farby. Pędzel ma być duży i szybkie nakładanie takiej mieszanki. Tutaj to jest wash za słabo rozcieńczone to tego wy miziane pędzlem. Nakładany 5-6 razy da. ma na celu zróżnicowanie kolorów, a nie podkreślenie detali jak wash. Ale i tak zabawę z filtrami zostawię na później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 20 Marca 2014 Share Napisano 20 Marca 2014 To za mało. Filtr powinien składać się z 95% rozpuszczalnika i 5 % wody... Taki filtr dużo nie da 5% farby. Pędzel ma być duży i szybkie nakładanie takiej mieszanki. Tutaj to jest wash za słabo rozcieńczone to tego wy miziane pędzlem. Nakładany 5-6 razy da. ma na celu zróżnicowanie kolorów, a nie podkreślenie detali jak wash. Rozcieńczalnik z wodą ? : z uwagi na to ,że spasowanie góry z dołem jest praktycznie niemożliwe . Hę? jeżeli chodzi o to zdj z tyłu to tam czegoś brakuje aby zasłonić tą szparę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 21 Marca 2014 Share Napisano 21 Marca 2014 z uwagi na to ,że spasowanie góry z dołem jest praktycznie niemożliwe . Hę? jeżeli chodzi o to zdj z tyłu to tam czegoś brakuje aby zasłonić tą szparę. Zdecydowanie brakuje części. Widzę, że jednak wieżę zamykasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 23 Marca 2014 Autor Share Napisano 23 Marca 2014 z uwagi na to ,że spasowanie góry z dołem jest praktycznie niemożliwe . Hę? jeżeli chodzi o to zdj z tyłu to tam czegoś brakuje aby zasłonić tą szparę. Zdecydowanie brakuje części. Widzę, że jednak wieżę zamykasz. Tak zamykam. Wracając do "dużaka" to sfotografowałem kółka i dodałem śruby na przednią część kadłuba. Dziękuje i pozdrawiam. Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 1 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2014 Czołem! Działam dalej z dużakiem. Na razie poprawiłem linkę do klapy silnika i brat stworzył mi "protoplastę" liny holowniczej. Przód z detalami. Tył. Część ,która odpadła w czasie sesji . To na tyle. Dziękuje i pozdrawiam Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 5 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Mam pytanie do lakieru błyszczącego GUNZE: rozcieńczyłem go rozcieńczalnikiem firmowym mniej więcej 2:1 (czyli 2 cz. rozcieńczalnika i 1 cz. lakieru) i nałożyłem na wieże i farba zareagowała . Co zrobić? Użyć innego? Czym innym rozcieńczyć?? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maestro Napisano 6 Kwietnia 2014 Share Napisano 6 Kwietnia 2014 zareagowała to znaczy zważyła się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 6 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2014 zareagowała to znaczy zważyła się? Zaczęła schodzić . Nie wiem co źle zrobiłem może dlatego ,że użyłem pędzla ,bo dzięki areo mam zszarpane nerwy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 6 Kwietnia 2014 Share Napisano 6 Kwietnia 2014 zareagowała to znaczy zważyła się? Zaczęła schodzić . Nie wiem co źle zrobiłem może dlatego ,że użyłem pędzla ,bo dzięki areo mam zszarpane nerwy . Dokładnie dlatego miziałeś pędzlem a gunze jest tak mocne, że ściąga poprzednie warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 6 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2014 zareagowała to znaczy zważyła się? Zaczęła schodzić . Nie wiem co źle zrobiłem może dlatego ,że użyłem pędzla ,bo dzięki areo mam zszarpane nerwy . Dokładnie dlatego miziałeś pędzlem a gunze jest tak mocne, że ściąga poprzednie warstwy. Hmm czyli pędzel odpada ,a od jakiegoś czasu areograf mnie nie lubi ,ciągle się zatyka ,pewnie z braku zaangażowania z mojej strony dotyczącej czyszczenia , w sumie nie za bardzo potrafię go czyścić . Nie wszędzie mogę się dostać ,toteż dysza wylądowała w rozcieńczalniku gunze ,żeby zmyć farbę i żeby resztki farby z wnętrza się oderwały. Również iglica trochę ubolewa ,bo jest minimalnie skrzywiona ,ale tu problemu nie widze. Zapewne cała ta sytuacja sprowadza się do braku doświadczenia . Pozdrawiam PS: Żeby jeszcze sobie zapamiętać , jakich proporcji używać 2:1? Tzn. 2 części rozcieńczalnika i 1 część lakieru?? Mam też wątpliwości ,że po lakierze areograf zapcha się na amen ,bo ten lakier jest dosyć dziwną substancją , która gęstnieje po kontakcie z wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Kwietnia 2014 Share Napisano 6 Kwietnia 2014 Na pewno pędzel to zrobił. Gunze/Tamiya rozcieńczam tylko oryginalnymi rozpuszczalnikami. Woda się nie nadaje bo są one na bazie alkoholu (czy czegoś tam). Znowu jak zmieszasz Vallejo z rozpuszczalnikiem Tamiya lub Gunze to się zmieni w gluta. Co się tyczy rozcieńczania to robie to na oko, ale wydaje mi się że lepiej zrobić bardziej rzadki. U mnie wygląda to tak że jak przechylę słoiczek z rozmieszaną farba to spływa ona po ściance prawie natychmiast. Maluję na ciśnieniu 1.2 bar i nie mam żadnych problemów. Warto też dodatkowo dodawać retarder, choć ponoć rozcieńczalnik Gunze ma go już w sobie. Na początku też miałem kupę problemów z aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 6 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2014 Hmmm okej zapamiętam te cenne uwagi , jeśli chodzi o ciśnienie ja maluje na 2 barach, nie za bardzo bawiłem się tym pokrętełkiem ciśnienia ,bo boję się że coś zepsuje. Jeżeli chce zmienić ciśnienie to mam ni kręcić jak kompresor pracuje ,czy jak jest wyłączony ; obstawiam ,że w czasie pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Kwietnia 2014 Share Napisano 6 Kwietnia 2014 Ja mam dodatkowy regulator ciśnienia na wylocie. Tzn. w miejscu gdzie przykręca się wężyk ja mam w kręcony mini regulator z manometrem i dopiero do jego wylotu przykręcony jest wężyk. Kompresor daje pełne ciśnienie i nie mam żadnych wahań na aerografie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 27 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2014 Czołem! Dużak zyskuje w moich oczach, znaczy czuje do niego sentyment , mimo iż Zvezda to utrudniała . Pomaziałem farbą i dodałem rozjaśnienia coby ta wielka bryła nie była monotonna i jestem z tego bardzo zadowolony . Jeszcze tylko parę poprawek i na to lakier satynowy . Oto efekty: Jeszcze tylko zostały rozjaśnienia na bokach wieży i może na paru powierzchniach kadłubowych. Pozdrawiam serdecznie Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 30 Kwietnia 2014 Share Napisano 30 Kwietnia 2014 Lepiej byłoby gdybyś przed pomalowaniem wyczyścił powierzchnię modelu, ponieważ w wielu miejscach pod farbą widać jakieś paprochy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 30 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2014 Lepiej byłoby gdybyś przed pomalowaniem wyczyścił powierzchnię modelu, ponieważ w wielu miejscach pod farbą widać jakieś paprochy. Fusy to efekt malowania w garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 2 Maja 2014 Autor Share Napisano 2 Maja 2014 Czołem! Dbając o swój warsztat zrobiłem nowe fotki , oto one: Na razie tyle. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi