Maks Benson Napisano 31 Grudnia 2013 Share Napisano 31 Grudnia 2013 Witam, Prezent od Mikołaja, tak wiec nie zwlekam z realizacją... Pudło.. ...i zawartość po wycięciu o oszlifowaniu, każdej... dosłownie każdej części tego zestawu. Jak można coś takiego wypuścić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 31 Grudnia 2013 Share Napisano 31 Grudnia 2013 Temat do śledzenia. Powodzenia British Ambulance Na pewno "Ambulance"? O ile pamiętam (zrobiłem ten model wiele lat temu), to jest to zwykła wersja "osobowa". Jak można coś takiego wypuścić... No cóż, stare dobre Italeri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks Benson Napisano 31 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2013 Na pewno "Ambulance"? O ile pamiętam (zrobiłem ten model wiele lat temu), to jest to zwykła wersja "osobowa". Wnętrzności świadczących o tym, że to ambulans nie posiada. Wszystko do zrobienia... ale mam czerwone krzyżyki na dowód ;) A tak na poważnie... podrzuć jakieś foto swojego cywila jeśli takowe posiadasz. Swój zamierzam robić prosto z pudła a następnie mocno ochlapać błotem. Marzy mi mi się prosta, skromna diorama... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 31 Grudnia 2013 Share Napisano 31 Grudnia 2013 Niestety nie jestem w stanie zrobić zdjęć swojego - model jest u rodziców daleko od miejsca, gdzie mieszkam. Mój to nie cywil, może źle mnie zrozumiałeś. Zrobiłem go w wojskowym zielono-czarnym standardowym kamo, z oznaczeniami RAFu, z żółtymi pasami - miałem stary zestaw, w Twoim (wznowionym) Italeri dało inne kalkomanie. Tu masz zdjęcie oryginału, na którym się wzorowało: http://www.militarymodelling.com/forums/postings.asp?th=82767 EDIT. Ech, bzdury popisałem... Po tylu latach wiele się zapomina. Ten mój zestaw to był Revell (stąd inne kalki), o taki: http://www.scalemates.com/products/product.php?id=120549 Był to bodajże przepak starego zestawu Italeri (nr 321), wznowionego właśnie jako ten Twój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks Benson Napisano 4 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2014 Zamierzam "landka" zrobić na mocno zmęczonej ramie. Pierwsze kolory już położone. Jak tylko podeschną pobawię się specyfikiem HEAVY CHIPPING od AK. Pytanie czy ten płyn powinno się rozcieńczyć czy nakładać prosto z butli. Czy ewentualne rozcieńczanie ma wpływ na późniejszy efekt? Na powyższą bazę mam zamiar położyć czarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks Benson Napisano 4 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2014 Prysnąłem wszystko HEAVY CHIPPING a następnie NATO BLACK. Drapałem wszytko pędzelkiem, przytrafiły się miejsca gdzie naruszyłem podkład do gołego plastiku. Wydaje mi się że tego specyfiku AK powinna być położona grubsza warstwa, może wtedy uchroniło by to podkład. No nic będę testował dalej... Ta plama na misce olejowej to miejsce gdzie musiałem przeciagnąć grubiej farbą, żeby pokryć wyżej wymienione przetarcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 4 Stycznia 2014 Share Napisano 4 Stycznia 2014 Jesteś pewien, że chcesz zrobić model pojazdu, który przeleżał dłuższy czas na szrocie? Bo jeżeli to ma być Land Rover w czynnej służbie, to moim zdaniem nie tędy droga Aczkolwiek efekt sam w sobie ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 7 Stycznia 2014 Share Napisano 7 Stycznia 2014 robiłem takiego, to te same wypraski co Revell http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=17&t=17486 będziesz miał "trochę" szpachlowania :/ W moim zchrzaniłem plandekę, głównie przez szlifowanie szpachli ale modelik wart pracy, 109tki są najładniejsze Jak to mawiał mój kolega: "Wolę pchać swoją Landrynę niż jeździć Jeep'em" :p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 9 Stycznia 2014 Share Napisano 9 Stycznia 2014 Akurat miska olejowa i wiekszosc silnika beda raczej czarne i upaprane olejem. Land Rovery Series 3 ciekna. Wszystkie i bez wyjatku. Wojsko zabezpieczalo ramy preparatem Waxoyl (czarne, gumowate cos), wiec rdza glownie wylazi w okolicach resorow. Nie zapomnij, ze szyba w drzwiach bocznych jest dzielona. Obserwuje uwaznie. Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 9 Stycznia 2014 Share Napisano 9 Stycznia 2014 może Cie się przyda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks Benson Napisano 10 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2014 Wielkie dzięki za zdjęcia i informacje dotyczące podwozia... przymusowa przerwa w budowie - wyjazdy służbowe pozwalają gromadzić niezbędną dokumentację. Chyba jednak rama dostanie więcej środka zabezpieczającego a gdzieniegdzie wyłazić będzie rdza. Dopełnię wszystko wyciekami i to chyba będzie tyle jeśli chodzi o ramę. Koniecznie muszę wstawić zbiornik paliwa... jakość tak pusto bez niego. Nie zapomnij, ze szyba w drzwiach bocznych jest dzielona. Szyba zrobię dzieloną... powiedzcie proszę czy w oryginale szyba jest na zakładkę czy na styk z uszczelką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks Benson Napisano 1 Lutego 2014 Autor Share Napisano 1 Lutego 2014 Niewielki postęp... Macie może jakieś zdjęcia wnętrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 1 Lutego 2014 Share Napisano 1 Lutego 2014 land rover 109 interior - wpisz w google Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 4 Lutego 2014 Share Napisano 4 Lutego 2014 W tym przypadku: "Series III interior". Rozstaw 109 łapie się też na Series 2, a tam wnętrze jest zupełnie inne. Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killerkk Napisano 4 Lutego 2014 Share Napisano 4 Lutego 2014 A Ambulance nie powinien mieć większego że się wyraże tyłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 4 Lutego 2014 Share Napisano 4 Lutego 2014 Przynajmniej pacjent nóg nie wyciągnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 4 Lutego 2014 Share Napisano 4 Lutego 2014 A, bo to taki Landy bardziej do przewozu artykułów medycznych, niż rzeczywisty ambulans. Gdzieś tam wyżej autor dał Box Art. Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks Benson Napisano 9 Lutego 2014 Autor Share Napisano 9 Lutego 2014 Mały update... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 10 Lutego 2014 Share Napisano 10 Lutego 2014 Podłoga skojarzyła mi się z widokiem blach spalonych pojazdów Nie wiem, czy o taki efekt Ci chodziło... Za to siedzenia i pasy mi się podobają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks Benson Napisano 10 Lutego 2014 Autor Share Napisano 10 Lutego 2014 Rzeczywiście na zdjęciach wygląda jak by się spalił ;) nie taki był zamiar. Podłoga miała być przetarta i pokryta świeżym rdzawym nalotem, ogólnie miało być rdzawo. Uparłem się tą nieszczęsna "rdze" bo strasznie podoba mi się ten efekt. Zgodzę się ze wszystkimi, którzy twierdza, że nie wszędzie pasuje a jej nadmiar psuje efekt. W tym modelu chce po raz kolejny poeksperymentować. Z tą spalenizną to wydaje mi się, że to trochę wina zdjęć. Zakupiłem już żarówki i namiot bezcieniowy postaram się aby moje zdjęcia oddawały rzeczywistość. Co będzie podstawą do jeszcze większej fali krytyki ;)... konstruktywnej oczywiście. Pasy w tego typu sprzętach (militarnych) były/są dwupunktowe czy trzypunktowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 10 Lutego 2014 Share Napisano 10 Lutego 2014 Pasy w tego typu sprzętach (militarnych) były/są dwupunktowe czy trzypunktowe? Reguły na pewno nie ma. Np. w Humvee z czasem zmieniono pasy z dwu- na trzypunktowe. Może spece od Landy'ch pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Z Napisano 10 Lutego 2014 Share Napisano 10 Lutego 2014 Przednie siedzenia niczym w Multipli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 10 Lutego 2014 Share Napisano 10 Lutego 2014 Moj ambulans z 1968 roku ma 3-punktowe. Jasnoszara parciana tasma. Zapiecie jak przy pasach w samolocie. Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks Benson Napisano 10 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2014 (edytowane) Miałem nie pokazywać rezultatów, ale dla porządku chciałem zamknąć ten wątek. Edytowane 10 Kwietnia 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks Benson Napisano 10 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2014 Miałem nie pokazywać rezultatów, ale dla porządku chciałem zamknąć ten wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi