Reez Napisano 18 Stycznia 2014 Share Napisano 18 Stycznia 2014 Witam Wszystkich serdecznie Jestem nowy zarówno tutaj na forum jak i w modelarstwie i chciałbym wam wszystkim tu obecnym przedstawić mój pierwszy 'dziewiczy' model z jakim miałem kiedykolwiek do czynienia. Jest to model IS-2 ZVEZDY prosto z pudełka bez żadnych dodatków (no może prócz tej kłody, którą ukradłem matce naturze ;D). Zdecydowałem się na niego, ponieważ był stosunkowo tani w porównaniu do droższych, poważniejszych firm, a jako, że miał być to eksperyment bo nie wiedziałem czy się do tego nadaje to nie chciałem przepłacać ;) Myślę, że jako nowy człowiek w wielkim i wspaniałym świece modelarstwa nie poszło mi najgorzej. Jestem jedynie niezadowolony z bocznych pasów szybkiej identyfikacji no i oczywiście z gąskek bo to zwykłe gumowe kalosze. Robiłem co w mojej mocy żeby choć w jednym procencie dorównać wielu pięknym modelom jakim się przyglądałem i rozeznawałem zanim zacząłem swoją walkę z Isiakiem. Model malowany oczywiście pędzlem, farbami akrylowymi Model Mastera, starałem się poprawić fakturę wieży i troszkę przodu - wyszło jak wyszło ;) no i póki co to chyba tyle. Mile widziane wszelkie uwagi, krytyka i porady na przyszłość. Pozdrawiam i zachęcam do oglądania zdjęć mojego potworka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 18 Stycznia 2014 Share Napisano 18 Stycznia 2014 Nie było kalkomanii do tego modelu? I rozrobiłeś farbę? Bo farba, którą pomalowałeś model była za gęsta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 18 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2014 Kalkomanie były owszem, lecz nie przypadły mi do gustu. Farby niczym nie rozrabiałem ani nie rozcieńczałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 18 Stycznia 2014 Share Napisano 18 Stycznia 2014 Jak na pierwszy model - ujdzie. Co do malowania - dawid dobrze napisał, trzeba rozcieńczać farbę. lepiej kilka cienkich warstw rozcieńczonej niż jedna warstwa gęstej. Natomiast pochwalę pasy identyfikacyjne - oparłeś się pokusie malowania "od linijki", w rzeczywistości były malowane "od ręki dużym pędzlem lub szczotką" i dlatego nierówne. Fajnie wyszły wytarcia na kołach, natomiast powinny być też wytarte gąsienice od wewnątrz tam gdzie trą o koła. + za polskie malowanie (4 pułk czołgów ciężkich, 1 Armia, operacja berlińska). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 18 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2014 Farba nie była kładziona w jednej grubej warstwie tylko tak jak mówisz w kilku cienkich (4-5 warstw kładłem), pasy owszem od ręki, z górnych jestem zadowolony, jednak boczne wyszły zdecydowanie za grube i niezbyt ładne wg mnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 18 Stycznia 2014 Share Napisano 18 Stycznia 2014 No jednak te warstwy były za grube jak widać. I pokaż drugi bok modelu bo widać tylko jeden. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 18 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2014 Jak można się łatwo domyśleć to, że wyeksponowany został tylko jeden bok to było celowe zagranie ;D sytuacje wygląda podobnie z naszymi choinkami na święta - z przodu ładne a z tyłu niekoniecznie no ale wedle życzenia oto szybkie zdjęcie drugiego boczku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Stycznia 2014 Share Napisano 18 Stycznia 2014 Ja troszkę też od siebie.Jak dla mnie faktura jest nieco za "brutalna" - myślę żę gdyby oglądac oryginał z odpowiedniej odległości aby rozmiar miał taki jak tu to chyba struktura odlewu nie byłaby ażtak wyraźna. CO do malowania to maluję aero i na pędzlowaniu się nie znam - dla mnie to za trudna sztuka. Następny model rozpocznij w warsztacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 18 Stycznia 2014 Share Napisano 18 Stycznia 2014 Jak na pierwszy model to nie jest źle. Co do malowania i struktury odlewu już się koledzy wypowiedzieli. Ja dodam tylko, że gumisie, gumisiami ale lewą gąskę masz założoną tył na przód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 18 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2014 Co do faktury to macie absolutną rację. Już w trakcie malowania zdałem sobie z tego sprawę lecz tego nie poprawiłem. Gąsienice faktycznie na odwrót - już zostało to poprawione dziękuje za takie spostrzeżenie. Co do następnego modelu w warsztacie to obawiam się, że już za późno bo powoli finiszuje ISU 152 również od Zvezdy. W kolejce czeka T-34/85 i ten już prawdopodobnie znajdzie się w warsztacie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 21 Stycznia 2014 Share Napisano 21 Stycznia 2014 Tak jak mówiłem idziesz w dobrym kierunku. Czekam na warsztat "tetetki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi