witek@ Napisano 19 Marca 2014 Share Napisano 19 Marca 2014 Kurcze po nitce do kłębka dotarłem do takiego ujęcia bliźniaczej jednostki: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4e/Muzeum-ORP%22Burza%22.jpg I zaskoczenie bo płyty poszycia nie są widoczne (pionowe połączenia). ale poziome już tak maskujemy wzdłuż kadłuba taśmą , psikamy z dwie trzy warstwy podkładu.Po wyschnięciu zdejmujemy maskowanie kładziemy kolor na burty i mamy ładną imitacje blach jak ze zdjęcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 20 Marca 2014 Autor Share Napisano 20 Marca 2014 Tak. I jeszcze omówiony preshading chcę spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 20 Marca 2014 Share Napisano 20 Marca 2014 Ja ostanio "wymslilem" metode na preszejd. Zamiast bawic sie w jakies czarne krechy po prostu najpierw cienkim siekiem namalowalem baza linie podzialu, a potem pojechalem cienka warstwa po wszystkim. mozna zrobic to samo rozjasniajac kolor idacy na calosc, albo przyciemniajac kolor do pierwszej fazy. Tak zrobilem dno ogorecznika. Tyle mojej madrosci z Pulkownikowych experymentow PS natryskiwanie pasow poszycia dziala, nawet na Ogoreczniku poprawialem tak rufe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 20 Marca 2014 Autor Share Napisano 20 Marca 2014 Hehe a można po polsku? Czym cienkim te linie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 20 Marca 2014 Share Napisano 20 Marca 2014 Siekiem. Po prostu Ja ostanio "wymslilem" metode na preszejd. Zamiast bawic sie w jakies czarne krechy po prostu najpierw cienkim siekiem namalowalem baza linie podzialu, a potem pojechalem cienka warstwa po wszystkim. mozna zrobic to samo rozjasniajac kolor idacy na calosc, albo przyciemniajac kolor do pierwszej fazy. Tak zrobilem dno ogorecznika. Tyle mojej madrosci z Pulkownikowych experymentow PS natryskiwanie pasow poszycia dziala, nawet na Ogoreczniku poprawialem tak rufe... A odcinales jakos kolorem granice łączenia blachy? Tzn przejscie koloru lub tez tonu koloru tego samego w domniemanym miejscu łączenia blach bylo gwałtowne czy rozmyte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 20 Marca 2014 Share Napisano 20 Marca 2014 Oczywiscie chodzilo o "cienkim sikiem" blacman odpowiedz na Twoje pytanie znajdziesz na fotce w mojej slynnej relacji Mozemy kontynuowac nasza uczona dyskusje tam, zanim podniesie sie raban ze zasmiecamy ta relacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 20 Marca 2014 Share Napisano 20 Marca 2014 Do tego wątku też, widzę będę musiał użyć maszyn deszyfrujących ;-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 20 Marca 2014 Share Napisano 20 Marca 2014 a nie mowilem???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 20 Marca 2014 Autor Share Napisano 20 Marca 2014 Ja tam nie mam nic przeciwko twórczej dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 20 Marca 2014 Share Napisano 20 Marca 2014 No to jak tak, to tu zrobiłem Wam fotkę na której widać o czym mówię: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 21 Marca 2014 Autor Share Napisano 21 Marca 2014 A to inną strategię obrałeś. My omawialiśmy trochę inny sposób. Taki bardziej lotniczy. Pokażę jak będę na etapie malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 21 Marca 2014 Share Napisano 21 Marca 2014 Jam otwarty na propozycje i pomysly jest Wyczekuje z utesknieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 21 Marca 2014 Autor Share Napisano 21 Marca 2014 Postepy: Zrobione dwa kolejne kominy, poprawiona antena, zaczęty pomost dalmierza oraz jego osłona. Zauważyłem w relacji seby77 oraz dokumentacji niezgodność moich blaszek ale już tak zostanie... Kto wie o co chodzi to zauważy. Reszta stwierdzi że tak ma być created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 21 Marca 2014 Share Napisano 21 Marca 2014 Ten bom przyklejony do pokładu na wysokości pomostu....on był po zewnętrznej stronie relingu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 22 Marca 2014 Autor Share Napisano 22 Marca 2014 Szalg... Umknęło mi to na planach. Postaram się to wieczorem naprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 22 Marca 2014 Share Napisano 22 Marca 2014 Kolego ganjavir luknij do galerii Yamashiro Witka, jest pytanie do Ciebie... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 22 Marca 2014 Share Napisano 22 Marca 2014 Osłona na nad nadbudówką powinna trochę wystawać do przodu. Tak gdzieś ok.1-1,5mm. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 24 Marca 2014 Autor Share Napisano 24 Marca 2014 Dzisiaj zamiast postępu "cofka"... Zauważyłem babola przy wiatrochronie co zakończyło się rwaniem pokładu na dziobie. Polepiłem odrobinkę stanowisko dalmierza. Pozostało jeszcze delikatnie zerwać bomy. Jak pękną to mam drugie Ale poddaję się przy osłonie nadbudówki. Pozostanie jaka jest. No chyba że znajdę materiały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 24 Marca 2014 Share Napisano 24 Marca 2014 Nową osłonę możesz wykonać z plastikowych profili. Najlepiej plastikowa płytka tak ok.0,2mm grubości. Jak nie masz profili rozejrzyj się po lodówce czy czasem jakiegoś serka lub margaryny w plastikowym opakowaniu nie masz Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 25 Marca 2014 Share Napisano 25 Marca 2014 Folia do bindowania i wydrukow jest spoko, rozne grubosci, works for me Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 27 Marca 2014 Autor Share Napisano 27 Marca 2014 Zrobiłem z jakiegoś śmiecia. Przy okazji przyjrzałem się reszcie elementów PE. Połowa zerwana Zapowiada się weekend poprawek tego co spaprałem. A chciałem powalczyć z relingiem na przedniej nadbudówce... Szczerze to już zacząłem ale zerwałem bo efekt mnie nie zachwycił... A wyzwanie jak dla mnie spore bo w blaszkach mam małe doświadczenie. Dopiero teraz wpadłem na pomysł żeby do zaginania okrągłych części relingu nadbudówki wykorzystać wiertło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 27 Marca 2014 Share Napisano 27 Marca 2014 Dopiero teraz wpadłem na pomysł żeby do zaginania okrągłych części relingu nadbudówki wykorzystać wiertło Wiertlo i mata do ciecia. Lub wiertlo i opuszek palca. Nawet lepiej dziala... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 27 Marca 2014 Share Napisano 27 Marca 2014 gumka myszka też jest spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 27 Marca 2014 Share Napisano 27 Marca 2014 Dopiero teraz wpadłem na pomysł żeby do zaginania okrągłych części relingu nadbudówki wykorzystać wiertło Wiertlo i mata do ciecia. Lub wiertlo i opuszek palca. Nawet lepiej dziala... Właśnie mi uzmysłowiłeś,że opuszek palca to jedno z podstawowych narzędzi w 700-tce.... ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 7 Lipca 2014 Autor Share Napisano 7 Lipca 2014 Witajcie po dłuższej przerwie. Wicherek jakiś czas temu poszedł na karną półkę. Blaszki mnie nerwowo kończyły i musiałem od niego odpocząć. Poniżej kilka zdjęć z ostatnich prac. Wieże artylerii głównej "się lepią". Upierdliwe te blaszki już Mam zamiar go w tym roku skończyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi