StanLog Napisano 5 Października 2007 Share Napisano 5 Października 2007 Będę obserwował Twoje wyczyny . Wiem, że modelik będzie cacy . No i "zamów teraz i oszczędź do 930 zł" hehe. Coś się mnie dziś żarciki trzymają... Pozdrawiam StanLog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 5 Października 2007 Share Napisano 5 Października 2007 To i ja siadam i oglądam, gdyż na warsztacie też mam Revellowskiego Cutty Sarka, tyle że ze 4 razy mniejszego To sobie może podpatrzę to i owo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 6 Października 2007 Share Napisano 6 Października 2007 Hej! Tak jak obiecalem zdjecia Cutty sa juz w galerii. Jak bede mial cos jeszcze to wrzuce. Za pozwoleniem Tornado pokaze kilka zdjec swojej Cutty w 1:100 (budowa od podstaw). Na zdjeciach widac poklad z wyposazeniem na dziobie, szalupe oraz lewa burte z miedzianymi plytkami ponizej linii wodnej (robienie imitacji nitow bylo koszmarem). Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 6 Października 2007 Autor Share Napisano 6 Października 2007 Kawał dobrej roboty odstawiłeś Widać, że się sporo napracowałeś, ja mam o tyle ułatwione zadanie, gdyż nity miałem gotowe na płytach poszycia A tak wogóle to z czego wykonałeś kadłub, o ile się nie mylę to pokład jest z listewek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 6 Października 2007 Share Napisano 6 Października 2007 robienie imitacji nitow bylo koszmarem Wyobrażam sobie, ale efekt zwala z nóg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 6 Października 2007 Share Napisano 6 Października 2007 Dzieki chlopaki! Tornado, Kadlub wykonalem metoda o ktorej czytalem na PWM. Cos w rodzaju laminatu dla ubogich Dzis zaluje, ze nie nakleilem na to paskow tektury, albo cienkiego styrenu zeby imitowaly deski poszycia powyzej linii wodnej. A poklad wcale nie jest z listewek W artystycznym dobralem "tekture do prezentacji" o grubosci 1.5mm w klorze pokladu (maja cala palete barw). Przy pomocy dlugiego stalowego liniala i skalpela wyrysowalem deski pokladu. Potem najdrobniejszym papierem sciernym jaki mam przetarlem burty (pomalowane na czarno sprayem) i w ten sposob zebralem sporo czarnego pylu. tym samym papierem delikatnie przetarlem poklad w wyniku czego pyl utknal w nacieciach. Moze tez troche przesadzilem nazywajac prace nad nitami koszmarem. Byla to zmudna robota, ale i tak byloby gorzej bez tego: Ale wrocmy do tematu Twojego modelu. Czekam nadalsze postepy w pracach. Powodzenia w budowie. Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 6 Października 2007 Autor Share Napisano 6 Października 2007 Zewnętrzne malowanie kadłuba praktycznie dobiegło końca, zostało pomalować zawiasy steru (jakoś przegapiłem to ) i wykonać ewentualne retusze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 6 Października 2007 Share Napisano 6 Października 2007 Pieknie Jedno pytanie - czy mi sie zdaje czy wyjechales troche z kolorem miedzi poza granice gdzie leza plyty ktorymi obijano dno ? Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 6 Października 2007 Autor Share Napisano 6 Października 2007 Pieknie Jedno pytanie - czy mi sie zdaje czy wyjechales troche z kolorem miedzi poza granice gdzie leza plyty ktorymi obijano dno ? Dzięki Nie wyjechałem, to płyty są tak przycięte. W innym przypadku wystawały by ponad linię wodną lub były by wielkim łukiem by pod nią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 6 Października 2007 Share Napisano 6 Października 2007 Ale zaiwaniasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 7 Października 2007 Autor Share Napisano 7 Października 2007 Ale zaiwaniasz Niom, od rana do nocy i tak przez cały tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StanLog Napisano 7 Października 2007 Share Napisano 7 Października 2007 Marudek przesadziłeś Oczywiście w pozytywnym sensie . tornado nie mogę się doczekać końcowego efektu Twojej łajby . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 8 Października 2007 Autor Share Napisano 8 Października 2007 Troszkę przybrudziłem pokłady suchymi pastelami, z faktu tego nie jetem zbyt zadowolony gdyż linie podziału desek są wypukłe i nie ma tego efektu na jaki liczyłem. Następnie do burt przykleilem kołkownice z naglami, miałem z tym trochę zabawy bo zdarzył się mały wypadek Nie będę go opisywał, powiem tylko, że przez niego musiałem zamalować na brązowo górne połowy burt (raczej tego tak nie zostawię). Przemalowałem również skrajnie dachów nadbudówek i narazie poukładałem je na sucho do przymiarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 9 Października 2007 Share Napisano 9 Października 2007 jak tak patrzę na ten wieeeelki model to i mnie nachodzi ochota na coś podobnego - tylko gdzie to potem trzymać? tempo faktycznie masz niezłe Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sunspot Napisano 9 Października 2007 Share Napisano 9 Października 2007 Hej, naprawdę fajnie to wygląda. Mój brat pokazywał mi ostatnio HMS Victory, który sobie kupił. Kiedy go sklei będę musiał do niego wpaść i obejrzeć. Lubię modele żaglowców. Powodzenia. Czekam na dalsze zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rubid Napisano 9 Października 2007 Share Napisano 9 Października 2007 Tornado naprawde świetnie Ci to wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 9 Października 2007 Autor Share Napisano 9 Października 2007 Dzięki Właśnie odebrałem dla Cutty'ego paczuszkę z jufersami (2 i 3 mm), mam zamiar je podmienić bo te z zestawu są wręcz okropne. Napewno będzie trochę zabawy z ich nawlekaniem, ale efekt będzie (przynajmniej mam taką nadzieję) murowany jufersy z Amati: jufersy z zestawu Revella: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 9 Października 2007 Share Napisano 9 Października 2007 Wow! Tornado, ale zasuwasz! Super, ze nie uzyles jufersow z plastiku. Trudno byloby to pomalowac, a efekt i tak bylby mizerny. Pamietam, ze wiazanie jufersow bylo szczegolowo opisane na PWMie w dziale "Szkutnicze". Juz dawno tam nie bylem, bo strona nie chce mi sie zaladowac, ale znajdziesz tam duzo przydatnych informacji i wykonanych modeli Cutty (tak dla porownania). P.S. Powodzenia w budowie i czekam na dalsze efekty Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 9 Października 2007 Share Napisano 9 Października 2007 piękne te jufersy... i trochę nawlekania Cię czeka Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 21 Października 2007 Autor Share Napisano 21 Października 2007 Dzięki za opinie Dawno nie było aktualki w moim temacie i narazie nie będzie, powodem jest remont w mieszkaniu, więc sami rozumiecie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi