Coppercat Napisano 17 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) Ciąg dalszy przymiarek. Sporo pracy przede mną Średnio to wszystko wygląda Próbuję też wyprodukować sensowne logo na front kasty Wymaga to jeszcze kosmetyki. Zastanawiam się, czy nie zalać znaczka KristalClear'em. Co sądzicie ????? Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 18 Kwietnia 2014 Share Napisano 18 Kwietnia 2014 Im bardziej patrzę na ten transkit, tym bardziej się dziwię, że tyle kosztuje... Działaj bo dzielnie walczysz Ja bym wszystkie znaczki potraktował KristalClear'em. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 22 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) Mały update. Dopieściłem znaczek na przód. Tą samą techniką zrobiłem logo na tył kasty (nad tablicę rejestracyjną). Jednak jest tak małe, że nie udało mi się zrobić dobrej fotki Kasta dostała drugi kolor. Na razie surowy. Dorobiłem światło stopu, bo Tamiya i HD o tym nie pomyśleli. Dużo pracy było przy skrzelach. Blaszki wyglądały kiepsko . Spiłowałem więc zestawowe poprzeczki do przyzwoitej grubości. Przymierzam się też do doboru końcówek wydechu. Myślę, że te szersze rurki będą dobre. Mam zamiar je zlutować do kupy i przyciąć pod odpowiednim kątem aby pasowały do linii nadwozia. Co sądzicie ? Tylko nie piszcie o lakierach, bo malowanie jest w trakcie. Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 23 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) Dalsza część roboty przy nadwoziu. Zbliżam się do montażu tego wszystkiego w całość Ciągle jednak coś nie pasuje, odstaje, za krótkie, za długie itp. Na chwilę obecną jest tak: Zastanawiam się jak przymocować to "skrzydło" do klapy bagażnika. Czy ktoś ma jakiś pomysł ? Przed bezbarwnym ? Po bezbarwnym ? Tylko kleić ? Czy może jakoś przygotować miejsce łączenia ? Pomóżcie proszę Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 23 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2014 Dzięki Kamil321 za fotkę Widziałem ją wcześniej. Niestety nie wyjaśnia ona jak jest mocowane skrzydło do klapy. Pewnie są jakieś śruby Mam dylemat kiedy przykleić toto do kasty i czy czymś wzmacniać miejsce łączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 24 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2014 (edytowane) Dorzucam fotki z przymiarek końcówek wydechu. Zlutowane i przycięte trzy końcówki do zaciskania kupione w sklepie z częściami elektronicznymi. "Dawcy" po prawej Przymiarki do skrzeli. Dokleiłem znaczek Hamann'a na bokach maski silnika. Może nie widać go zbyt dobrze, ale wygląda nieźle Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzior Napisano 24 Kwietnia 2014 Share Napisano 24 Kwietnia 2014 Dobry pomysł na wydech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 27 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2014 (edytowane) Kasta Hamann'a po wielu bojach dostała bezbarwnym Teraz kilka dni będzie "nietykalna", a potem (strach pomyśleć ) polerka. W między czasie wróciłem do roadster'a. Wyciąłem (z duszą na ramieniu ) zbędny fragment kasy. Bolało Potem przymierzyłem części trans kit'u. I tu załamka Klapa bagażnika była za wąska i to po dobrym milimetrze z każdej strony. Jak mi nerwy opadły i wyszedłem z szoku - pomyślałem że przymierzę resztę. Okazało się, że aby to wszystko w ogóle pasowało, to trzeba kastę troszkę naciągnąć. Na wszelki wypadek wkleiłem oprawy tylnych świateł (co by nie było później niespodzianki). Wkleiłem na Liquid Tape Microscale, więc będę później mógł wyrwać je przed ostatecznym montażem. Było jeszcze sporo cięcia i szlifowania. Wkleiłem klapę bagażnika naciągając delikatnie nadwozie. Żeby się to trzymało użyłem tasiemki bawełnianej nasączonej CA. Takimi "bandażami" połączyłem klapę z kastą. Potem dam jakiś Magic Sculp, czy inny Miliput. Poskładałem wszystko na słowo honoru i wyglądało to tak: Żeby to jakoś wyglądało trzeba będzie sporo się nabiedzić. Mnóstwo szlifowania, szpachlowania itp roboty przede mną Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 27 Kwietnia 2014 Share Napisano 27 Kwietnia 2014 Takie życie z grubymi projektami . Po tym co dotychczas zobaczyłem, myślę, że na spokojnie opanujesz całą sytuację. Fajne kalki na drzwiach w Hamannie (?), wydechy także wyszły elegancko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 28 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2014 Mam wielką prośbę do Was: Czy ma ktoś w swoich zbiorach fotkę SLR'a roadster'a ze złożonym miękkim dachem ? Chodzi o szczegóły schowanego dachu widziane z góry. Nie mogę znaleźć takiej fotki :-(, a bez niej będę musiał improwizować ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Kwietnia 2014 Share Napisano 28 Kwietnia 2014 Mało, ale może pomoże (od 3 minuty 17 sekundy): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 29 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2014 (edytowane) Dzięki Kamil za filmik. Sporo rzeczy się dzięki niemu wyjaśniło Szukając fotek w sieci natknąłem sie na taką wersję MB. Funkcjonalnie model zbliżony do SLR'a i też roadster Ma napęd hybrydowy A jego protoplasta wyglądał tak: Protoplasta to ten zielony Fotki zaczerpnięte ze strony gizmag Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 29 Kwietnia 2014 Share Napisano 29 Kwietnia 2014 Jacek - idziesz jak burza Z transkitami zazwyczaj jest tak, że nie pasują idealnie, ale to co pokazałeś nie wygląda źle ;) Jaki kolorek planujesz na roadstera? Ps - ten protoplasta w odnowionej wersji to fajne wyzwanie modelarskie Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 7 Maja 2014 Autor Share Napisano 7 Maja 2014 (edytowane) Prace trwają .... Głównie przy wersji Hamann. Na początek fotka z "placu boju". Jak się dobrze przyjrzeć można zauważyć wśród roboczego bajzlu elementy wnętrza modelu. Boczki tapicerki czekają jeszcze na bezbarwny.... Nie mogłem wytrzymać i przymierzyłem to co mam do kupy. Poskładałem na słowo honoru, więc widać mnóstwo niedokładności. Kasta jeszcze czeka na polerkę. I jeszcze poczeka, bo brakuje kilku rzeczy ... I tyle na dzisiaj ... Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzior Napisano 7 Maja 2014 Share Napisano 7 Maja 2014 Jak wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 7 Maja 2014 Autor Share Napisano 7 Maja 2014 (edytowane) Moja prywatna fabryka Mercedesów działa ..... Produkuję seryjnie Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 7 Maja 2014 Share Napisano 7 Maja 2014 Jacek - przymiarka zapiera dech w piersiach. Aż prosi się o zdjęcie takiej przymiarki + dookoła gotowe elementy, czekające na złożenie - w dobrej jakości na plakat wielkoformatowy Działaj, działaj, mnie motywujesz do pracy Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 7 Maja 2014 Autor Share Napisano 7 Maja 2014 ......... Aż prosi się o zdjęcie takiej przymiarki + dookoła gotowe elementy, czekające na złożenie - w dobrej jakości na plakat wielkoformatowy ..........Messer Dzięki Tomek za dobre słowo. To czasem ważniejsze niż wszystko inne Dobry pomysł na tą "rozkładówkę". Potem nie będzie to możliwe Przemyślę. Głównie to, czy dam radę zrobić taką fotkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 8 Maja 2014 Autor Share Napisano 8 Maja 2014 (edytowane) Foty z postępów prac przy Barbus'ie. Kasta w czarnym podkładzie z przymiarką pokrywy dachu (oklejona skóro podobnym tworzywem T2M). I wszystkie fanty do nadwozia. Chyba się zasugerowałem pomysłem Messer'a Teraz będzie przerwa weekend'owa. Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 8 Maja 2014 Share Napisano 8 Maja 2014 Jacku, bardzo ciekawie to wygląda. Napisz proszę coś więcej o tym materiale T2M - łatwo się aplikuje, czy jest gruby, czy będziesz nim okładał też np fotele? Podoba mi się zdjęcie, ale zrobił bym je po lakierze bezbarwnym, bez wykałaczek i koniecznie na jakimś lustrzanym podłożu Na taką fotkę na czarnym lustrzanym podłożu czekam z hammanem Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 8 Maja 2014 Autor Share Napisano 8 Maja 2014 Na początku muszę przeprosić za pomyłkę Materiał jest MFH a nie T2M. Sorry. Jest to samoprzylepny, w miarę elastyczny kawałek folii przypominający polichlorek winylu. Ma fakturę skóry. Całkiem fajnie to wygląda. Kupiłem toto w HE: Leather-like - BROWN Postaram się zrobić lepszą fotkę, ale rzecz jest ciekawa i warta zakupu (nie drogie). Na siedzenia mogło by być (zresztą do tego jest przeznaczone), ale chyba trzeba by troszkę ogrzać przy aplikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 14 Maja 2014 Autor Share Napisano 14 Maja 2014 Potrzebuję Waszej pomocy mam kłopot z kalką karbonową produkcji T2M. Jest to taka kalka (link do HE) Problem polega na tym, że nie mogę jej ułożyć na nierównych elementach (konkretnie tyły siedzeń w SLR). Nie działają na nią żadne płyny. Próbowałem już: Agama (Hypersol), Microscale (Sol), Tamiya, Revell, Humbrol i nie pamiętam co jeszcze. Kalka zamiast mięknąć, jak to zwykle się dzieje, zwija się stroną drukowaną do wewnątrz, a następnie czernieje. Pełna tragedia. Na płaskim podłożu prezentuje się super i miałem nadzieję położyć ją na kilku detalach. Czy ktoś może miał z taka kalką do czynienia ? Pomóżcie PLZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 14 Maja 2014 Share Napisano 14 Maja 2014 Toś mnie zmartwił, bo właśnie taka sama kalka do mnie leci Możliwe że płyny reagują na nią zbyt szybko - stąd zwijanie. Próbowałeś rozcieńczyć płyny nieco wodą? Czasami to pomaga. Jak nic innego nie pomoże, to niestety zostaje nacinanie i robienie zakładek, albo w mniej widocznych miejscach sztukowanie... Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 19 Maja 2014 Autor Share Napisano 19 Maja 2014 (edytowane) Prace trwają ..... Głownie nad wnętrzami, ale również kasty są dopieszczane. Roadster dostał bezbarwnym i aktualnie wygląda mniej więcej tak: Wnętrze jeszcze nie dopracowane, ale już widać zamysł kolorystyczny. Zastanawiam się nad wykonaniem mocowania siedzeń z zestawu Aber'a. Jednak troszkę przeraża mnie ilość pracy, jaką trzeba by w to włożyć. Przemyślę ... Równolegle robię także Hamann'a i Brabus'a. Ten ostatni doczekał się bezbarwnego (przy okazji fukania roadster'a). Wnętrze planuję czarno-czerwone, bo jakże by inaczej Na koniec lusterka. Nie miałem pomysłu na światełka, więc dałem metalizer Gunze 211 ... Lustereczko powiedz przecie .......... który merc najpiękniejszy na świecie ? Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 22 Maja 2014 Autor Share Napisano 22 Maja 2014 Ciągnę wszystkie trzy równolegle. Zajmuje to mnóstwo czasu Hamann jest najbardziej zaawansowany, ale uszkodziłem lakier na wlocie powietrza na dachu i muszę to poprawić. W związku z tym jest mała obsuwa. Na domiar złego, przyszły tydzień mam wyjęty z życiorysu. Wyjazd na Targi w Kielcach. Gdyby ktoś z Forumowiczów odwiedzał Plastpol 2014 - zapraszam na kawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi