wojtas Napisano 23 Lutego 2014 Share Napisano 23 Lutego 2014 A gesi masz gumiane czy sztukarskie?Mozesz nabyc droga zakupu z tej samej firmy sztukarskie gesi,nie sa drogie a podniosa poziom tego modela,o takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Lutego 2014 Share Napisano 23 Lutego 2014 (edytowane) No fajny czołg, bardzo mi się akurat "czwórka" podoba. Przydałby się tu kolega Boozy - on się tego nakleił. Może obudzi się że snu zimowego i wpadnie. Tak czy inaczej warto zerknąć do jego warsztatów. W ostatnim czasie kilku z nas sklejało starą Tamiya Pz.kpfw.IV D i to też żadną rewelacją nie jest, ale można coś z tego wyciągnąć. Malowaniem dużo można nadrobić. W razie czego to lepiej pytaj niż masz spaskudzić. Z gąsienicami to zostaw sobie opcję do ich demontazu, bo jak Ci ładnie wyjdzie to może i w Friule będzie warto zainwestować. Edytowane 23 Lutego 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killerkk Napisano 23 Lutego 2014 Share Napisano 23 Lutego 2014 A to chyba wczesna wersja bo środkowej blachy niema? (nie znam się na niemieckich więc pytam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 23 Lutego 2014 Share Napisano 23 Lutego 2014 Kilerkk żarty sobie robisz czy co? PaRazo zdecyduj się na wstępie na malowanie bo potem będą kłopoty czy to faktycznie późna G czy wczesna H.Koła napędowe są raczej późne, wersja raczej środkowa lub późna,czyli już z zimmem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Lutego 2014 Share Napisano 23 Lutego 2014 Gąsienice jak widać na zdjęciu są słabe - o to głównie z nimi chodzi. Mają bardzo kiepski detal i zdaje się że ząb po jej wewnętrznej stronie powinien być z otworem jak widać na rysunku a u ciebie efekt pełny. Zimmerit jak na pierwszy raz nie jest zły, ale radzę takie eksperymenty robić najpierw na boku niż od razu na modelu. P. S. Cieszę się że łyknąłeś bakcyla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 24 Lutego 2014 Share Napisano 24 Lutego 2014 Ładne błotniki pamiętaj tam te były sprężyny,boczne włazy na wieży zrobiłeś ruchome czy źle widzę.Nigdy nie rozumiałem ludzi którzy każde jedne wymieniają na metalowe ,żywiczne czy inne ,te gumowe złe nie są.Zębami raczej się nie przejmuj różnie z nimi bywało,jednak możliwe że późna H miała te otwory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killerkk Napisano 24 Lutego 2014 Share Napisano 24 Lutego 2014 Kilerkk żarty sobie robisz czy co? PaRazo zdecyduj się na wstępie na malowanie bo potem będą kłopoty czy to faktycznie późna G czy wczesna H.Koła napędowe są raczej późne, wersja raczej środkowa lub późna,czyli już z zimmem. No wersja H ma taką osłonkę: http://ww2-weapons.com/Vehicles/Tanks/German/Panzer-IV/PzKpfw-IV-H.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 24 Lutego 2014 Share Napisano 24 Lutego 2014 Tak jak mówisz ,nie inaczej.Często gęsto osłony te porostu spadały z stelaża w wyniku różnych działań ,czy to zamierzonych ,czy też nie.Absolutnie nie miały nic wspólnego z wersją-no chyba że kształtem,lub były to thoma schurzen ,ale to w "J". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Lutego 2014 Share Napisano 24 Lutego 2014 Sprężyny z przodu były po wewnętrznej stronie błotników. Zerknij do mojego warsztatu tam dorabiałem nowe i widać gdzie je dać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 25 Lutego 2014 Share Napisano 25 Lutego 2014 Odnośnie pytania 2: Cała tylna płyta silnika ,nie wiem czy układ jezdny jest sklejony ,bo tam burty ,potem przód wanny ,osłona przekładni ,pancerz z km i wizjerem ,jarzmo i przednia płyta pancerza wieży ,czasem też dodatkowe pancerne osłony wierzy i płyty pancerne. Pytanie 2: zaznaczyłem strzałką i nawet trochę zimm widać,tylko szkoda że zdjęcie w takiej rozdzielczości jest. tu jako złożony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Lutego 2014 Share Napisano 26 Lutego 2014 Cieszy fakt że jesteś otwarty na zmiany. Koła na wcisk to fajna sprawa, bo w razie czego łatwiej jest gęsi wymienić, he, he. Co do poprawek to wrto by było popracowac nad łączeniem przedniej płyty wieży z samą wieżą. Widać teraz że nie przylegają do siebie idealnie, a sam spaw jest na stronie wieży. Można by to poszpachlowac i dorobić nowy spaw. Ja niestety u siebie o tym zapomniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 26 Lutego 2014 Share Napisano 26 Lutego 2014 Wiesz w zasadzie płyty pancerne zasłonią wannę i tego zimmu widać nie będzie,możesz zrobić szczątkowy tam gdzie płyt nie będzie ,lub będzie to mocno widoczne.Zrób po całości nie to że bym podpuszczał...,ale ,co do koła napędowego gdzieś takowe mam ,tylko zmierz odległość od zęba do zęba co by pasowało bo z tym też różnie bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Lutego 2014 Share Napisano 26 Lutego 2014 Mniej więcej. Dodatkowo jak zobaczysz to jeszcze kasztelan nie trzyma. Ta na zdjęciu idealnie pasuje do reszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 Się mi podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 Widzisz mi umknął gdzieś ten szczegół.Wracając do fotki ,ja tam zimmu nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 28 Lutego 2014 Share Napisano 28 Lutego 2014 straszna koza! skręć no ten gwint :P Rewelacyjnie podchodzisz do tematu. Czekam na malowanie bo zagłębisz się w temat i nie wyjdziesz z niego do lata ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 28 Lutego 2014 Share Napisano 28 Lutego 2014 Popraw te jamki skurczowe, dość mocno rzucają się w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 28 Lutego 2014 Share Napisano 28 Lutego 2014 na bocznych płytach wieży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 28 Lutego 2014 Share Napisano 28 Lutego 2014 Tu widać obie: Bardziej właz boczny- to chyba wizjer w drzwiczkach jest i na samym końcu kadłuba podstawa anteny. płyty boczne też rzeczywiście widać trochę zapadnięte u dołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 1 Marca 2014 Share Napisano 1 Marca 2014 El Parazo ! Porzuciłeś statki powietrzne na rzecz czołKa ? Ja też sobie odpoczywam od łutek i ich gŁEMbokiej waloryzacji i akurat też resetuję się przy czołKu , a nawet już przy drugim.... i nie jest to moje ostatnie słowo ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 1 Marca 2014 Share Napisano 1 Marca 2014 Jak ma być "Fin",to poszukaj w necie jak wyglądali ichni czołgiści,bo figsa masz "Germańskiego".. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Marca 2014 Share Napisano 2 Marca 2014 Nie no Bożo wpożo robi czołKa? A gdzie doFUT? Warsztat mi tu zaraz pokazać proszę. I to natychmiast. Twoje łutki są super więc i pojazd na dżedżownicach w twoim rzeźbieniu bym chętnie zobaczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 8 Kwietnia 2014 Share Napisano 8 Kwietnia 2014 Dajesz z malowaniem bom ciekaw jest co wymiodzisz ,bo Mi-24 widziałem i mnie się podobał.Mam małe wątpliwości co to nie których pogięć tej osłony ,nie przestrzelin,to była dość gruba blacha 5-8 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 9 Kwietnia 2014 Share Napisano 9 Kwietnia 2014 Kurczę no jeśli będzie w samym Dunkelgleb to zarówno CM jak i preshading mają swój cel,można też połączyć te techniki.W swoim SWS "Thorze" dałem preshading i miejscowe rozjaśnienia ale efekt wyszedł mocno średni ,bo zniknął pod bezbarwnym.Postaram się wrzucić jakieś foty. tego SWS-a. EDIT. słabe zdjęcie jak hu,hu model też do poprawki, teraz dopiero widać jaki ciemny wyszedł a cieniowanie znikło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Kwietnia 2014 Share Napisano 9 Kwietnia 2014 Ja narzędzia maluję osobno i dopiero na sam koniec przyklejam do modelu - jakoś łatwiej mi je tak robić i przy okazji przypadkiem sobie malowanie nie spieprzę. Bedziesz i figuranta do włazu wkładał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi