Messer Napisano 23 Lutego 2014 Share Napisano 23 Lutego 2014 Witam, Rozpoczynam kolejny warsztat - tym razem jeden z nowszych modeli Fujimi. Model mimo iż posiada sporo części jest relatywnie prosty. Postanowiłem go wzbogacić o blaszki HD i stickery A+club. Na początek tradycyjnie - karoseria. Model dostałem już lekko zaczęty - mianowicie ktoś pogłębił linie podziału i zdołał zlamać słupek C - naprawiłem. Karoseria poszła w podkład kontrolny: A następnie w kolor docelowy ( po wcześniejszym pomalowaniu karoserii na biało ). Po pierwszej warstwie dość jaskrawy i wpadający w zielonkawy: Druga warstwa dała już pożądany głębszy żółty: Następnie zabrałem się za wnętrze. Pogłębiłem linie podziału elementów i pomalowałem na dwa kolorki. Szary dostał cieniowanie - bardzo artystyczne, ale dojdą jeszcze filtry, więc nie jest to efekt końcowy. Dojdzie jeszcze malowanie detali na desce rozdzielczej. Na sam koniec pomalowałem i wycieniowałem podwozie. Czeka ono jeszcze na wydech + pigmenty. Docelowe felgi ( czeka je rewitalizacja ) dostały już opony z obniżonym profilem: Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 23 Lutego 2014 Share Napisano 23 Lutego 2014 Jak zwykle: malowanie extra Tej umiejętności Ci zazdroszczę Co planujesz na dach i środek maski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 23 Lutego 2014 Autor Share Napisano 23 Lutego 2014 W tych miejscach będzie karbon ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thombike Napisano 23 Lutego 2014 Share Napisano 23 Lutego 2014 No całkiem spoko, choć nie dażę sympatią ostatniego CRXa, to pewnie od Ciebie będzie w wersji "taki chcem". A koła rzeczywiście aż proszą się o rewitalizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 25 Lutego 2014 Autor Share Napisano 25 Lutego 2014 Dzięki Panowie Prawie skończyłem podwozie. Potraktowałem je dwoma pigmentami CMK - ciemna ziemia i piaskowy: Dodałem flock we wnętrzu - ale nie jestem zadowolony. Popełniłem dwa błędy. Pierwszy to przyzwyczajenie do używania ciemnych kolorów flocku - nie pomalowałem podłogi jasnym szarym, co pokazują przebicia. Drugi to długość włosia - jak na złość ten jasnoszary flock robią z włosia 1-1,5mm co wygląda tak sobie ( pomijam że w makro to wygląda jak pokrowce z owczej/baraniej skóry... ). Będzie do poprawki. Zacząłem też dodawać detale na desce rozdzielczej jak i kierownicy: Na sam koniec dach dostał carbon - jeszcze tylko maska i tylny łącznik/lotka: Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 25 Lutego 2014 Share Napisano 25 Lutego 2014 Pięknie, k....a, pięknie Tomku napisz proszę jak robisz maski do karbonu. Taśma maskująca ? Czy może stosujesz jakąś inną technikę ? U Ciebie kalka jest idealnie dopasowana do wymiaru podłoża. Chciałbym też tak potrafić. Mam z tym związane pewne plany odnośnie moich meśków. Mam nadzieję, że to nie tajemnica. Jak coś, to daj na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 25 Lutego 2014 Autor Share Napisano 25 Lutego 2014 Jacek - żadna tajemnica. Akurat w tym przypadku nie robiłem żadnego szablonu - przymierzyłem arkusz kalki na sucho, wyciąłem z nadmiarem. W czasie gdy kalka podeschła po zmiękczaczu, za pomocą zaoblonej wykałaczki zagłębiłem carbon w linie podziału. Jak już to miałem, to ostrym skalpelem odciąłem nadmiar i... gotowe Natomiast szablony zazwyczaj robię z taśmy albo z kalki technicznej ( jest łatwiej przenieść lustrzane odbicie na kalkę ). Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 25 Lutego 2014 Share Napisano 25 Lutego 2014 No i co tu można powiedzieć ? Chyba dam sobie spokój z modelami. Po Twoim warsztacie zawsze szukam szczęki pod stołem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 25 Lutego 2014 Share Napisano 25 Lutego 2014 Dzięki za wyjaśnienie. Trochę mnie zaskoczyłeś, bo myślałem, że kalka się może porozrywać przy próbie odcięcia nożem Przy odcinaniu ciągniesz skalpelem po linii, czy punktowo "ciachasz" bez posuwu noża ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 26 Lutego 2014 Autor Share Napisano 26 Lutego 2014 Dzięki Panowie ;) Przy takiej metodzie zawsze jest ryzyko porwania kalki - dlatego odcinałem punktowo, czubkiem skalpela idąc ku przodowi nacinania. Odciąłem, płaskim pędzelkiem zamoczonym w zmiękczaczu przejechałem kilka razy krawędzie i poczekałem aż wyschnie Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek Napisano 26 Lutego 2014 Share Napisano 26 Lutego 2014 Super to wychodzi. Mam pytanie odnośnie linii podziału, czy po pogłębieniu czymś je zapuszczasz a jak tak to czym. Widziałem ostatnio niby specjalne farby do linii podziału. Drugie pytanie cieniowanie siedzeń, zakładam że w pierwszej kolejności malujesz czarnym a potem kolejnym kolorem szarym ale nie wiem czy mam rację. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 26 Lutego 2014 Autor Share Napisano 26 Lutego 2014 marek - linii podziału jeszcze nie zapuszczałem - robię to po bezbarwnym. Tu będzie mały problem, bo żółty będzie matowy, więc jeszcze nie wiem czy będę w ogóle zapuszczał linie podziału. Co się tyczy foteli: 1. Pomalowałem je odpowiednim odcieniem szarości - ciemniejszym. 2. Jasnym szarym pomalowałem wszystkie wystające płaszczyzny + środki ( starając się uzyskać jak najmiększe przejście kolorów ) 3. Rozcieńczonym czarnym tuszem ( Vallejo game black ink ) pomalowałem wszystkie zagłębienia. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek Napisano 26 Lutego 2014 Share Napisano 26 Lutego 2014 Dzięki za odpowiedź. Na zdjęciach kasty linie wyglądały jak już zapuszczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 27 Lutego 2014 Autor Share Napisano 27 Lutego 2014 Dziś skończyłem okładać karbonem karoserię. Tak to się prezentuje przed bezbarwnym: Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 28 Lutego 2014 Share Napisano 28 Lutego 2014 Piknie Panocku, piknie. Jak mawia mój przyjaciel z Zakopanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 3 Marca 2014 Autor Share Napisano 3 Marca 2014 Witajcie ;) Choroba skutecznie przeciwstawia się mojemu modelowaniu, ale się nie daję :P Dzięki Panowie ;o) Pomalowałem dziś docelową grafikę - nic skomplikowanego, ale miało przełamać żółć i dodać nieco tajemniczości samej hondzie. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 3 Marca 2014 Share Napisano 3 Marca 2014 Uuułaaa. Świetny efekt! Zarąbista ta grafika. Działaj, działaj i zdrowia życzę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 3 Marca 2014 Share Napisano 3 Marca 2014 Cieniowanie podwozia i wnętrza - zapisałem sobie, żeby spróbować tej techniki przy nastepnej okazji. Pozdrawiam i obserwuję z uwagą dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzior Napisano 6 Marca 2014 Share Napisano 6 Marca 2014 Uuułaaa. Świetny efekt! Zarąbista ta grafika. Działaj, działaj i zdrowia życzę . x2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 6 Marca 2014 Share Napisano 6 Marca 2014 Pomalowałem dziś docelową grafikę - nic skomplikowanego... Kurczę, co to będzie jak zaczniesz robić skomplikowane grafiki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 10 Marca 2014 Autor Share Napisano 10 Marca 2014 Witajcie Dziękuje Panowie :-> Co do skomplikowanej grafiki - już się do takiej przygotowuje, ale to " za dwa modele" zobaczycie ;) Tymczasem kalki carbonowe doczekały się klaru a następnie polerki. Zacząłem też malować już ostatnie rzeczy, także fotka zbiorowa. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 18 Marca 2014 Autor Share Napisano 18 Marca 2014 Witam, Model ma się ku końcowi. Felgi po odświeżeniu, wkłady lamp już na swoim miejscu, podobnie jak i wnętrze. Uszczelki i lusterka już też na swoim miejscu. Dodałem metalizowane kalki HD. Tak się to obecnie prezentuje: Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thombike Napisano 19 Marca 2014 Share Napisano 19 Marca 2014 No jak mi się "żywy" CRZ kompletnie nie podoba to akurat gdybym mógł kupić w takiej wersji...no to bym się jednak zastanowił, że może warto...Wyslij foty modelu na forumy fanów hondy, bo to genialny wzorzec do tunningu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzior Napisano 19 Marca 2014 Share Napisano 19 Marca 2014 Ładny model na półkę. Podoba mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 19 Marca 2014 Share Napisano 19 Marca 2014 Dobra robota Tomek! Mi się podoba, odczucia podobne co Thombike, nie wziąłbym go w serii ale Mugen lub Twój projekt - skusiłbym się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi